Ελλάδα

Στον αέρα χιλιάδες αυθαίρετα – “Κατεδάφισε” το νόμο το ΣτΕ – Τι θα γίνει με όσους είχαν τακτοποιήσει το αυθαίρετό τους;

- Δεν μπορεί να εισπράξει τις υπόλοιπες δόσεις το κράτος
- Χιλιάδες πολίτες μπορούν να διεκδικήσουν πίσω τα χρήματά τους
- Αλλάζουν όλα και στον νέο νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων
- Αντισυνταγματική και η δημιουργία Πράσινου Ταμείου και η περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων
- Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει κάτοικοι του Αμαρουσίου Αττικής, της Φθιώτιδος, Θεσπρωτίας

Στον αέρα κινδυνεύουν να τιναχθούν τα δημόσια έσοδα μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παπακωνσταντίνου για την τακτοποίηση αυθαιρέτων.
Χιλιάδες ιδιοκτήτες που μπήκαν στη ρύθμιση έχουν δικαίωμα να προσφύγουν και να ζητήσουν πίσω τα λεφτά τους ενώ την ίδια ώρα το κράτος δε θα μπορεί να εισπράξει και τις υπόλοιπες δόσεις.

Μέχρι τον Μάρτιο του 2013 είχαν ολοκληρωθεί 310.000 και έχουν εισπραχθεί 801.649 εκ. ευρώ. Το υπόλοιπο των δόσεων που εκκρεμούν ανέρχεται στα 600 εκατομμύρια και οι υπό επεξεργασία αιτήσεις φθάνουν στο ποσό του 1,319 δισεκατομμυρίου
Επί της ουσίας τα 2,7 δις ευρώ που υπολόγιζε να εισπράξει το κράτος κινδυνεύουν να χαθούν.

Όπως τόνιζαν νομικοί κύκλοι η απόφαση αυτή του ΣτΕ δημιουργεί αδιέξοδο σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που τακτοποίησαν τα αυθαίρετά τους, ενώ διαιωνίζει το πρόβλημα των αυθαιρέτων, καθώς η Πολιτεία δεν εκφράζει τη βούληση να συμμορφωθεί στις αποφάσεις του ΣτΕ. Επίσης, προκαλείται αναστάτωση λόγω των χιλιάδων περιπτώσεων μεταβιβάσεως ακινήτων και συμβολαιογραφικών πράξεων που έγιναν την τελευταία διετία, ενώ την ίδια στιγμή προκαλούνται τεράστια ερωτηματικά στους πολίτες οι οποίοι εντάχθηκαν στις σχετικές ρυθμίσεις του νόμου καταβάλλοντας αξιόλογα χρηματικά ποσά για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων τους. Εξάλλου, γεννώνται ερωτηματικά για το εάν θα επιστραφούν τα ποσά που έχουν καταβληθεί για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων ή θα βρεθεί άλλης μορφής λύση. Μάλιστα, προσέθεταν οι ίδιοι κύκλοι ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι έχουν καταβληθεί και αμοιβές σε μηχανικούς οι οποίοι επωμισθήκαν το μεγάλο βάρος διευθέτησης της νομιμοποίησης. Πάντως, σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι άμεση η νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, προσέθεταν οι ίδιοι κύκλοι.

Να σημειωθεί ότι και κατά το πρόσφατο παρελθόν η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κρίνει αντισυνταγματική την παλαιότερη προσπάθεια (παλαιό νομοθετικό πλαίσιο) νομιμοποίησης των αυθαιρέτων.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια των συμβούλων της Επικρατείας (πρόεδρος ο Κ. Μενουδάκος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου) στην εν λόγω διάσκεψη έκριναν κατά πλειοψηφία ότι ο Ν. 4014/2011 είναι αντίθετος στο άρθρο 24 παράγραφος 2 του Συντάγματος που προστατεύει το περιβάλλον, τον ορθολογικό πολεοδομικό σχεδιασμό, το οικιστικό περιβάλλον, κ.λπ.

Συγκεκριμένα, οι δικαστές έκριναν ότι ο επίμαχος νόμος του 2011 παραβιάζει ευθέως το άρθρο 24 του Συντάγματος και δεν δέχθηκαν κανέναν άλλο ισχυρισμό όσων είχαν προσφύγει στο ΣτΕ κατά της τακτοποίησης των αυθαιρέτων, κ.λπ. Επίσης, δεν δέχθηκαν ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν την επιβάρυνση -του ήδη κατά πολύ επιβαρυμένου- οικιστικού περιβάλλοντος και έκαναν δεκτές τις σχετικές αιτήσεις ακυρώσεως.

Διαβάστε επίσης:

Με 500 ευρώ νομιμοποιούνται όλα τα αυθαίρετα πριν το 1975 – Όλο το σχέδιο νόμου

Νομιμοποιούνται όλα τα αυθαίρετα πριν το 1975 – Τι θα ισχύσει για τα υπόλοιπα

Αυθαίρετα: ποια νομιμοποιούνται, ποια τακτοποιούνται για 30 χρόνια

Πώς θα σωθούν τα αυθαίρετα – Οι επτά αλλαγές στις ρυθμίσεις

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα