Σε έσοδα από 250 ως 300 εκατομμύρια προσβλέπει το Κράτος και κάπως έτσι έρχεται νέος νόμος για τα καταπατημένα και τα αυθαίρετα που βρίσκονται εντός αιγιαλού.
Με βάση τον νέο νόμο οι κάτοχοι καταπατημένων εκτάσεων, είτε αυτές περιέχουν κτίσμα είτε όχι, αλλά και όσοι έχουν στην κατοχή τους αυθαίρετο στα όρια του αιγιαλού μπορούν πλέον να εξαγοράσουν το ακίνητο και να το νομιμοποιήσουν.
Ειδικά σε ό,τι αφορά σε όσους έχουν καταπατημένο ακίνητο που ανήκει στο δημόσιο (υπολογίζεται πως είναι 28.000 άτομα) το τίμημα για την εξαγορά του θα ανέρχεται στη χαμηλότερη αντικειμενική αξία του δημοτικού διαμερίσματος που βρίσκεται το ακίνητο.
Για παράδειγμα εάν το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή με αντικειμενική αξία τα 1.000 ευρώ το τετραγωνικό και η χαμηλότερη τιμή ζώνης της περιοχής είναι στα 600 ευρώ τότε η εξαγορά θα γίνει στη δεύτερη και χαμηλότερη τιμή, δηλαδή στα 600 ευρώ.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι καταπατητές να έχουν στην κατοχή τους το ακίνητο τουλάχιστον 20 χρόνια χωρίς διακοπή και μέχρι την 31-12-2013.
Για όσους δεν υποβάλουν αίτηση ο νόμος προβλέπει από διοικητική αποβολή μέχρι πρόστιμο για την αυθαίρετη χρήση του ακινήτου.
Ειδικότερα προβλέπεται ότι μπορούν να εξαγορασθούν:
Αστικά ακίνητα
-Για οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, έκταση μέχρι πέντε στρέμματα.
-Για περιοχές που βρίσκονται μέσα σε σχέδιο πόλης ή για οικισμούς που προϋφίστανται του έτους 1923, έκταση ίση με το ελάχιστο εμβαδόν αρτίου, κατά κανόνα ή παρέκκλιση, και οικοδομήσιμου οικοπέδου κατά το οικείο σχέδιο πόλεως. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η εξαγορά συνεχόμενης έκτασης, εφόσον αυτή καλύπτεται από μόνιμα κτίσματα.
Αγροτικά ακίνητα
Ενιαία έκταση μέχρι δέκα στρέμματα και μέχρι είκοσι στρέμματα συνολικά.
Είναι δυνατή η εξαγορά περισσότερων του ενός ακινήτου από τον ίδιο κάτοχο, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, υπό την προϋπόθεση ότι το σύνολο των εξαγοραζομένων εκτάσεων δεν υπερβαίνει τα είκοσι στρέμματα.
Προσοχή η αγορά του οικοπέδου δεν νομιμοποιεί το αυθαίρετο κτίσμα που βρίσκεται μέσα σε αυτό. Ο ιδιοκτήτης εντός προθεσμίας 12 μηνών από την έκδοση της απόφασης εξαγοράς, ο αιτών οφείλει να υποβάλει αίτηση νομιμοποίησης ή τακτοποίησης των κτισμάτων, επί ποινή ανάκλησης της απόφασης εξαγοράς.
Τα χρήματα
Ως τίμημα εξαγοράς ορίζεται για τις εκτός σχεδίου περιοχές, η αντικειμενική αξία που έχει το ακίνητο κατά τον χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης εξαγοράς. Για τις εντός σχεδίου περιοχές λαμβάνεται υπόψη η χαμηλότερη αντικειμενική αξία του οικείου Διαμερίσματος. Εφόσον στα ακίνητα υπάρχει κτίσμα η αντικειμενική αξία που προκύπτει προσαυξάνεται κατά ποσοστό 20%. Βέβαια οι καταπατητές εν συνεχεία θα πρέπει να νομιμοποιήσουν και το αυθαίρετο κτίσμα.
Έκπτωση 10% μέχρι 100.000 ευρώ εφόσον υφίσταται κτίσμα έως 120 τ.μ., ή 140 τ.μ., σε περίπτωση πολυτέκνου, το οποίο αποτελεί την πρώτη και μόνη κατοικία του αιτούντος ή ο ίδιος ο αιτών ή προστατευόμενο μέλος της οικογενείας του είναι ανάπηρος σε ποσοστό 80% και άνω.
Σε περίπτωση μεταβίβασης του εξαγορασθέντος ακινήτου πριν από την παρέλευση πέντε ετών από την ημερομηνία της εξαγοράς, ανακαλούνται αυτοδικαίως οι παρασχεθείσες κατά τα ανωτέρω εκπτώσεις και ο αιτών υποχρεούται να καταβάλει το ποσό της έκπτωσης σε μία δόση.
Διαβάστε επίσης:
Δύο αποφάσεις για το φόρο υπεραξίας που ξεμπλοκάρουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων – 11 απαντήσεις από το υπουργείο Οικονομικών
Εξαιρούνται από τον φόρο υπεραξίας τα ακίνητα προ του 1995
Καταργείται η αντικειμενική αξία στην αγορά ακινήτων;
Παίζουν με τα νεύρα των ιδιοκτητών ακινήτων και το φόρο υπεραξίας
Μεγάλες ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων – Ως και 60% μειωμένες οι τιμές