Τρίτη, 5 Νοε.
15oC Αθήνα

Συγκλονιστικές ιστορίες ανηλίκων που μέσω internet οδηγούνται στην αυτοκτονία

– Το 50% των νέων έχουν πέσει διαδικτυακου εκφοβισμού με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο
– Με ποιές μεθόδους προσπαθούν να απειλούν τους νέους μέσω των social media
– Περίπτωση μαθητή που απειλούσε τη συμμαθήτριά του γιατί ζήλευε που ήταν καλή μαθήτρια
– Πολλές οι απόπειρες αυτοκτονίας από νεαρά άτομα που συκοφαντούνται μέσω internet

Η 14χρονη μαθήτρια γυμνασίου διαπίστωσε έκπληκτη ότι κυκλοφορούσαν σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο, σκηνές από την πρώτη ερωτική της σχέση, που είχε συνάψει με συμμαθητή της στη διάρκεια σχολικής εκδρομής. Το άτυχο κορίτσι, αλλά και οι γονείς του ζουν από τότε ένα καθημερινό μαρτύριο. Ταπεινωμένη και φοβισμένη, αναγκάστηκε να αλλάξει μέχρι τώρα τρία σχολεία, ενώ είναι πολύ πιθανόν να μετακομίσει, με την οικογένειά της σε άλλη πόλη, για να χαθούν τα ίχνη της, αφού δεν μπορεί να αντέξει άλλο τα ειρωνικά χαμόγελα και τα σχόλια, που κάνουν πίσω από την πλάτη της, οι συνομήλικοί της.

Μια άλλη 17χρονη μαθήτρια λυκείου έφθασε στα πρόθυρα της αυτοκτονίας, όταν διαπίστωσε ότι βίντεο και φωτογραφίες, από προσωπικές ερωτικές στιγμές έκαναν το «γύρο» του κόσμου, μέσω διαδικτύου. Απευθύνθηκε με τους γονείς της στην Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής και οι αστυνομικοί ύστερα από 20 και πλέον ημέρες ερευνών κατάφεραν να εξιχνιάσουν την υπόθεση. Με έκπληξη διαπίστωσαν ότι αυτός που κοινοποίησε τις προσωπικές της ερωτικές στιγμές στο Ιντερνέτ, ήταν κάποιος συμμαθητής της, που θέλησε με τον τρόπο αυτό να την εκδικηθεί, επειδή, όπως ομολόγησε, μισούσε τη 17χρονη για τις καλές επιδόσεις που είχε στα μαθήματα.

Τις παραπάνω δύο περιπτώσεις από τις χιλιάδες, που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, αποκάλυψε ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αστυνομικός διευθυντής, Εμμανουήλ Σφακιανάκης, στη διάρκεια ημερίδας που διοργανώθηκε απόψε στο Δήμο Νεάπολης – Συκεών Θεσσαλονίκης, με θέμα «Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο».

Όπως είπε ο κ. Σφακιανάκης εκτός από την παιδική πορνογραφία, πολλαπλασιάζονται και στην Ελλάδα τα κρούσματα δικτυακού εκφοβισμού, του επονομαζόμενου στη «γλώσσα» του διαδικτύου cyber – bullying, που αποσκοπεί στον εκφοβισμό, την απειλή, τη διαπόμπευση ή την παρενόχληση παιδιών, προεφήβων και εφήβων.

Συνήθως, οι δράστες που κοινοποιούν κακόβουλα και συκοφαντικά βίντεο, καθώς επίσης και φωτογραφικό υλικό, ακόμα και φωτομοντάζ, είναι συνομήλικοί τους, ενώ, όπως είπε ο κ. Σφακιανάκης, οι επιπτώσεις από τη δημοσίευση μπορεί να είναι τραγικές, αν τα θύματα δεν υποστηριχτούν από τις οικογένειές τους.

«Έχουμε πολλές απόπειρες αυτοκτονιών από νεαρά άτομα που συκοφαντούνται, ενώ τα κορίτσια είναι πιο ευάλωτα. Δεν είμαστε της άποψης ότι θα πρέπει να στέλνουμε στον εισαγγελέα, ή να συλλαμβάνουμε παιδιά που συκοφαντούν συνομηλίκους τους μέσω του διαδικτύου. Προσπαθούμε λοιπόν να ενημερώνουμε τους γονείς, τα ίδια τα παιδιά και τους δασκάλους», είπε ο κ. Σφακιανάκης.

Σύμφωνα στοιχεία έρευνας, που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, σε παγκόσμιο επίπεδο, σε δείγμα 500 περίπου νέων εφηβικής ηλικίας το 50% έπεσε θύμα δικτυακού εκφοβισμού, ή άκουσε για κάποιον από το περιβάλλον του, ενώ η πλειοψηφία των ατόμων που υφίστανται είτε ασκεί διαδικτυακό εκφοβισμό είναι ηλικίας 12-16 ετών.

Οι μορφές (cyber – bullying), που ακολουθούν τα νεαρά άτομα για να συκοφαντήσουν, μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, ή και κινητών τηλεφώνων, συνομηλίκους τους είναι: η επαναλαμβανόμενη αποστολή ηλεκτρονικών ή τηλεφωνικών μηνυμάτων, η παρέμβαση και παρενόχληση οποιασδήποτε διαδικτυακής δραστηριότητας του ατόμου, η δημιουργία ψεύτικων διαδικτυακών προφίλ, η είσοδος σε προσωπικούς διαδικτυακούς λογαριασμούς του θύματος, η αποστολή φωτογραφιών του ή αλλού είδους μαγνητοσκοπημένου υλικού, η δημοσίευση προσωπικών πληροφοριών του σε πολλαπλούς παραλήπτες, η αποστολή απειλητικών μηνυμάτων σε αλλά άτομα υποκρινόμενοι το άτομο που εκφοβίζεται, καθώς επίσης και η υποκίνηση τρίτων, για διαδικτυακή παρακολούθηση και παρενόχληση του θύματος.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε