Παρασκευή, 5 Ιουλ.
22oC Αθήνα

Συναγερμός για τα 406 εκατ. ευρώ που μπορεί να χαθούν από το εμπάργκο της Ρωσίας και στην Ελλάδα – Φράουλες και ροδάκινα στα αζήτητα

Συναγερμός για τα 406 εκατ. ευρώ που μπορεί να χαθούν από το εμπάργκο της Ρωσίας και στην Ελλάδα – Φράουλες και ροδάκινα στα αζήτητα

 – Συνολικά οι εξαγωγές της Ελλάδας στη Ρωσία ανέρχονται σε 406 εκατομμύρια ευρώ
– Τόσο η Ρωσία και η Ουκρανία απορροφά το 50% των εξαγωγών της φράουλας και το 25% του ροδάκινου
– Σε ισχύ η απαγόρευση εισαγωγών από σήμερα και για ένα χρόνο για τα προϊόντα
– Το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Κομισιόν και την πρεσβεία στη Μόσχα

Το εμπάργκο που ανακοίνωσαν οι Ρώσοι στα ευρωπαϊκά και όχι μόνο προϊόντα έχει προκαλέσει συναγερμό και στην Ελλάδα, η οποία εξετάζει με προσοχή όλες τις ραγδαίες εξελίξεις με στόχο την προστασία των ελλήνων παραγωγών. 

Από το εμπάργκο της Ρωσίας εξαιρούνται παιδικές τροφές και αλκοολούχα, συμπεριλαμβανομένου του κρασιού, ενώ όπως έγινε γνωστό, η απαγόρευση για εξαγόμενα στη Ρωσία ελληνικά προϊόντα, δεν θα αφορά το λάδι και τις ελιές.

Στο πλαίσιο της συνολικής αντιμετώπισης του ζητήματος από την κυβέρνηση, η ηγεσία του υπουργείου βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και σε συνεχή διαβούλευση και επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και με την ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα.

Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές της Ελλάδας στη Ρωσία ανέρχονται σε 406 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 41,5% αφορά αγροτικά προϊόντα.

Η Ρωσία (και η Ουκρανία) απορροφά το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν το 25% των εξαγωγών ροδάκινου (νωπό και κομπόστα). Μάλιστα αυτή την εποχή το ροδάκινο είναι το βασικό εξαγωγικό φρούτο με τις εξαγωγές να είναι σχεδόν στο μέσον της τρέχουσας σεζόν.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων τα κυριότερα προϊόντα του αγροτικού τομέα που κατευθύνονται στη ρωσική αγορά είναι τα νωπά ακτινίδια, με την αξία των εξαγωγών τους να φτάνει τα 25,7 εκατ. ευρώ, τα νωπά ροδάκινα (24,5 εκατ. ευρώ), νωπές φράουλες (23,5 εκατ. ευρώ), βερίκοκα-κεράσια κ.ά.( 12,01 εκατ. ευρώ), νωπά μπρουνιόν και νεκταρίνια (10,03 εκατ. ευρώ), ελαιόλαδο και κλάσματά του (8,05 εκατ. ευρώ), πολτοί καρπών και φρούτων/μαρμελάδες (6,39 εκατ. ευρώ), ιχθυρά (5,26 εκατ. ευρώ), αγγούρια νωπά και διατηρημένα (5,03 εκατ. ευρώ) και ελιές (4,8 εκατ. ευρώ).

Την ίδια ώρα, ομάδα εργασίας με αντικείμενο την εποπτεία των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία, τη διαχείριση των ζητημάτων που ανακύπτουν, καθώς και τον συντονισμό των σχετικών δράσεων, πρόκειται να συσταθεί άμεσα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτό αποφασίστηκε σήμερα, στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών υπό τον γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Παναγιώτη Μίχαλο, με τη συμμετοχή του γγ Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δ. Μελά, εκπροσώπων παραγωγικών φορέων (ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΣΕΒΕ, ΚΕΕΕ- ΕΒΕΑ, ΕΒΕΘ, INCOFRUIT HELLAS, ΣΕΘ, ΕΚΕ, ΣΕΓ, ΟΦΑΕ, ΟΑΕΠ) και υπηρεσιακών παραγόντων.

Η ομάδα εργασίας θα αποτελείται από υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους κλαδικών και εξαγωγικών φορέων και θα εξετάζει άμεσα, παράλληλα, τις προοπτικές διεύρυνσης των αγορών για τα ελληνικά οπωροκηπευτικά προϊόντα, υποβάλλοντας το συντομότερο δυνατόν τις σχετικές προτάσεις της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μπλόκο από την Ρωσία στα ελληνικά φρούτα! Αντίποινα Πούτιν

Ο Πούτιν τινάζει στον αέρα την ελληνική αγροτιά – Απαντά στις κυρώσεις με εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα της Ευρώπης – Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο

Ψυχρός εμπορικός πόλεμος Δύσης – Ρωσίας και η Ελλάδα στη μέση! Σώζονται από το εμπάργκο λάδι, ελιές και κρασί – Κομισιόν: Θα απαντήσουμε!

Αγωνία στους Έλληνες αγρότες για το εμπάργκο Πούτιν – Έκτακτη σύσκεψη στην Αθήνα


Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε