Αυτά είναι το Ε.Μ.Πολυτεχνείο, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, που έχει ορίσει εκλογές για τις 22 Νοεμβρίου. Το Ε.Μ.Πολυτεχνείο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αρχίσει αύριο τη διαδικασία, δεδομένου ότι έχει αποτύχει μέχρι τώρα να το πράξει, επειδή εμποδίστηκε από ομάδες φοιτητών. Το ίδιο έχει συμβεί και στο Πολυτεχνείο Κρήτης, οι πρυτανικές αρχές του οποίου έχουν θέσει τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του υπουργείου Παιδείας.
Τα προβλήματα όμως των Ιδρυμάτων είναι πολλά και αναμένεται να συνεδριάσουν αύριο οι πρυτάνεις για να μελετήσουν την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται και μετά την ψήφιση του μνημονίου 3 αλλά και του προϋπολογισμού.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Αιγαίου Πάρις Τσάρτας, απευθύνει με επιστολή του έκκληση στους συναδέλφους του, να είναι όλοι παρόντες στην έκτακτη συνεδρίασή τους. «Είναι επιτακτικό και επείγον να συνέλθουμε σε έκτακτη Σύνοδο» αναφέρει ο πρύτανης, προκειμένου, όπως λέει, να εξεταστούν όλες οι θεσμικές ή πολιτικές κινήσεις στήριξης των υπαλλήλων που απολύονται με το νέο νόμο που ψηφίστηκε τις τελευταίες ημέρες από τη Βουλή».
Εξάλλου, σε δυσχερή κατάσταση βρίσκονται και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. «Τα προβλήματα» σημειώνει η τριμελής Γραμματεία της Συνόδου Προέδρων ΤΕΙ με επιστολή της προς τους προέδρους των ιδρυμάτων, «είναι πλέον ασφυκτικά και για πολλούς απαγορευτικά για τη λειτουργία των ιδρυμάτων».
Η Γραμματεία καλεί τους προέδρους των ΤΕΙ να συμμετάσχουν σε έκτακτη συνεδρίαση μεθαύριο Τρίτη 20 Νοεμβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας στις 10 το πρωί, ενώ θα προσκληθούν να παραστούν τόσο ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, όσο και ο Γενικός Γραμματέας Αθαν. Κυριαζής, που και οι δύο είναι και καθηγητές Πανεπιστημίου.
Από τα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν τα Τεχνολογικά Ιδρύματα -όπως και τα Πανεπιστήμια άλλωστε- είναι « η αφαίρεση πολλών μελών του ήδη ανεπαρκούς Διοικητικού Προσωπικού των ΤΕΙ».
Επίσης θα συζητηθεί το σχέδιο «Αθηνά», δηλ. συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων , σχολών κλπ., όπως επίσης και οι προϋπολογισμοί των ιδρυμάτων.
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Παιδείας, προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε εκπόνηση τριών μελετών για την αποτύπωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, την αποτύπωση όλων των στοιχείων των κτιριακών υποδομών που χρησιμοποιούν τα ΑΕΙ και την καταγραφή των οικονομικών τους στοιχείων .
Με τις μελέτες αυτές, μεταξύ άλλων το υπουργείο εκτός από την αποτύπωση όλων των κτιρίων που χρησιμοποιούν τα ιδρύματα είτε είναι ιδιόκτητα είτε ενοικιαζόμενα, θα διαπιστώσει και τον βαθμό αξιοποίησης των κτιρίων και την επάρκεια των χώρων των κτιριακών υποδομών σε σχέση με τον αριθμό των φοιτητών και την χρήση τους.