Κυριακή, 30 Ιουν.
31oC Αθήνα

TEDxAthens 2024 – «Χ Machina»: Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι ομιλητές που θα βρεθούν στη σκηνή

TEDxAthens 2024 – «Χ Machina»: Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι ομιλητές που θα βρεθούν στη σκηνή

AI και ηθική, βιοϊατρική μηχανική, κλιματική αλλαγή – τι μας περιμένει στο φετινό TEDxAthens;

Το TEDxAthens, εδώ και 15 χρόνια, αποτελεί πρόσφορο έδαφος ανταλλαγής καινοτόμων ιδεών, δίνοντας την ευκαιρία σε κάθε επισκέπτη να απολαύσει ενδιαφέροντες ομιλητές, που δίνουν νέες προοπτικές σε δημοφιλή ή «αναδυόμενα» θεματικά πεδία.

Και φέτος στη σκηνή με κεντρικό θέμα “X Machina”, θα ανέβουν άνθρωποι που πρωτοπορούν, δημιουργούν και ξεχωρίζουν ανά τον κόσμο. Οι πέντε πρώτοι ομιλητές έρχονται στο TEDxAthens στις 5 Οκτωβρίου για να αφηγηθούν την ιστορία τους για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Πειραιώς 260.

Ποιοί είναι όμως αυτοί; Ας τους συστήσουμε. Σαν ένας άλλος “X Machina” του κινηματογράφου, ο Patrick Tatopoulos, σκηνοθέτης, σκηνογράφος και σχεδιαστής οπτικών εφέ, έχει αφήσει το δικό του στίγμα στη βιομηχανία για περισσότερο από 25 χρόνια. Έχει επηρεάσει την αισθητική και την τεχνολογία σε ταινίες όπως το “Independence Day”, “Total Recall”, “Godzilla”, “Batman Vs Superman” και πολλές άλλες. Η εντυπωσιακή συνεισφορά του στην τέχνη του κινηματογράφου αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της 7ης τέχνης και είναι μια ευκαιρία για μας να το εξερευνήσουμε μαζί.

Μια εξ αυτών, η Dr. Antonia Pontiki μηχανικός βιοϊατρικής και ειδικός στις εφαρμογές της προσθετικής κατασκευής στον τομέα της υγείας. Ως Διδάσκουσα και Αναπληρώτρια Διευθύντρια του MSc Clinical Sciences στο King’s College London, πρωτοστατεί στην έρευνα της 3D εκτύπωσης και καινοτόμων τεχνικών κατασκευής για χειρουργικές εφαρμογές. Έχει ήδη αναπτύξει, αλλά και επιβεβαιώσει κλινικά, μεθόδους για τη 3D δημιουργία εξατομικευμένου θωρακικού τοιχώματος. Μια καινοτομία, που της έχει αποδώσει αναγνώριση στο Forbes 30 under 30, στον τομέα «Επιστήμη και Υγεία». Το έργο της ενσαρκώνει την έννοια του “X Machina”, καθώς οι καινοτόμες λύσεις της φέρνουν επαναστατικές αλλαγές στην ιατρική πρακτική, συνδέοντας την τεχνολογία με την υγεία και την ανθρώπινη ευημερία.

Πώς όμως η έννοια του “X Machina” επηρεάζει την καθημερινότητα, σε έναν κόσμο, που υιοθετεί με ιλιγγιώδηταχύτητα τις τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η βοήθεια της ΑΙ;

Ο John Tasioulas, καθηγητής Ηθικής και Νομικής Φιλοσοφίας και ιδρυτικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ηθικής στην Τεχνητή Νοημοσύνη στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, θα ρίξει φως σε τομείς όπως αυτούς της ηθικής, και της φιλοσοφίας της τεχνολογίας. Έχοντας διατελέσει σύμβουλος σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Παγκόσμια Τράπεζα και μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής για το Μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο John Tasioulas με το έργο του ενισχύει την κατανόηση των ηθικών διαστάσεων της τεχνητής νοημοσύνης, προσφέροντας βαθιά κατανόηση των επιπτώσεων της τεχνολογίας στη σύγχρονη κοινωνία. Ανυπομονούμε να μάθουμε περισσότερα.

Στη σκηνή του TEDxAthens θα βρεθεί και η Muzoon Almellehan, Σύρια πρόσφυγας και ακτιβίστρια, που θα μοιραστεί την ιστορία της. Από το 2013, όταν αναγκάστηκε να φύγει από τη Συρία, αγωνίζεται για τα δικαιώματα των παιδιών στην εκπαίδευση, ειδικά των κοριτσιών, με αφετηρία προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ιορδανία. Ως η πρώτη πρόσφυγας Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNICEF, προσφέρει μια ισχυρή, αυθεντική φωνή για την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Σε μια εποχή που έχουμε ανάγκη για περισσότερη δράση, χρειαζόμαστε τέτοιες φωνές που μας εμπνέουν και μας κινητοποιούν.

Βραβευμένη από την Γαλλική Κυβέρνηση, με την διάκριση “L’Ordre National du Mérite”, και με τον τίτλο “Extraordinary Woman” από την βασίλισσα Λετίθια της Ισπανίας, η Dr. Maria Neira, Διευθύντρια του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θα βρεθεί στο TEDxAthens 2024. Πώς η κλιματική αλλαγή επιδρά στην υγεία και πώς η τεχνολογία μπορεί να συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας υγείας; Η Dr Maria Neira πρόκειται να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα.

Ετοιμαστείτε για μια μοναδική εμπειρία ανατροπής, αλληλεπίδρασης και καινοτομίας. Οι θέσεις άνοιξαν για αυτό τονέο ταξίδι ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, στο ήδη γνωστό και στο μελλοντικό-άγνωστο.

Κλείστε τα εισιτήριά σας ΕΔΩ.
Διαθέσιμα τα EARLY BIRD tickets για λίγες ημέρες ακόμη.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις