Εκεί όπου η Αλίκη Βουγιουκλάκη αποθεώθηκε, χειροκροτήθηκε κι έγραψε ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της, η Παρασκευή ξημέρωσε μια θλιβερή εικόνα. Μια εικόνα καταστροφής από την τρομοκρατική επίθεση της Πέμπτης.
Οδός Αμερικής, δίπλα στο κτίριο όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος, βρίσκεται και το θέατρο Αλίκη.
Το “σπίτι” της εθνικής σταρ, ο χόρος που λάτρεψε και λατρεύτηκε. Κάποτε ήταν το σημείο must της αθηναϊκής (θεατρικής) νύχτας. Ουρές έκαναν οι θαυμαστές για να θαυμάσουν το “Αλικάκι” τους.
Ακόμη και σήμερα, 18 χρόνια μετά το θάνατο της Αλίκης Βουγιουκλάκη και ενώ το θέατρο δεν ανήκει πια στην οικογένειά της, παραμένει σημείο αναφοράς στην Αθήνα. Άρρηκτα συνδεδεμένο με την οδό Αμερικής.
Εκεί όπου οι τρομοκράτες επέλεξαν χθες το πρωί να παρκάρουν το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο και να πυροδοτήσουν τη βόμβα. Από το ωστικό κύμα, οι ζημιές κατέστρεψαν την πρόσοψη του θεάτρου. Τη μαρκίζα, την είσοδο.
Πριν περάσει στα χέρια της Αλίκης Βουγιουκλάκη, το 1971, λειτουργούσε ως κινηματογράφος.
Η πρώτη αναφορά στον χώρο αυτό υπάρχει σε σχέδιο του αρχείου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, το 1928. Οι αρχιτέκτονες είχαν σκεφτεί τη δημιουργία ενός «χορευτηρίου», όπως αναφερόταν εκείνη την εποχή, κάτω από το Παλλάς, με πρόσβαση από την οδό Αμερικής. Η έναρξη λειτουργίας του χορευτικού κέντρου Μαξίμ γίνεται το 1935. Το όνομά του, το κέντρο το είχε δανειστεί από το διάσημο καμπαρέ του Παρισιού. Το Μαξίμ φιλοξένησε κατά καιρούς ποικίλες μουσικές εκδηλώσεις με καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Το κέντρο φιλοξενούσε, επίσης, επιδείξεις μόδας, χορούς συλλόγων και σωματείων και τα γνωστά τέια κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή.
Την τελευταία μαρτυρία για το Μαξίμ, πριν από την Κατοχή, την οφείλουμε στον Νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη που βρέθηκε καλεσμένος εκεί από τρεις Αμερικανούς δημοσιογράφους το 1941. Το 1949, ο χώρος μετατρέπεται σε κινηματογράφο με την ίδια επωνυμία. Η πολυτέλεια που χαρακτήριζε το παλιό καμπαρέ διατηρήθηκε και στον κινηματογράφο, χωρίς την παραμικρή επέμβαση ως προς τη διευθέτηση του εσωτερικού ή την αλλαγή του διακόσμου. Απλώς, η οθόνη κατέλαβε το χώρο της ορχήστρας, αφαιρέθηκαν τα τραπέζια και τοποθετήθηκαν τα καθίσματα. Η ταινία που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ήταν το «Η βασίλισσα των κυμάτων» με την Έστερ Γουίλιαμ και τον Βαν Τζόνσον.
Ο κινηματογράφος θα κλείσει το 1960 και θα ανοίξει ανακαινισμένος εκ θεμελίων με 1000 θέσεις το 1961. Η αρχιτεκτονική του νέου κινηματογράφου υπακούει στο διεθνές λεξιλόγιο του μεταπολεμικού μοντερνισμού και υιοθετεί τις ευθείες γραμμές, τις ορθογώνιες χαράξεις και τη διακριτική χρήση του φωτισμού. Ο κινηματογράφος θα λειτουργήσει μέχρι το 1971, όποτε θα αποτελέσει μόνιμη θεατρική στέγη για την Αλίκη Βουγιουκλάκη που θα ανεβάσει με το Δημήτρη Παπαμιχαήλ το έργο «Οι φυλακισμένοι της 2ας λεωφόρου» του Νίλ Σάιμον. Το θέατρο θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του, μέχρι τον θάνατό της πρωταγωνίστριας ο 1996.
Το θέατρο, ανακαινισμένο εγκαινιάστηκε το 2006 με την «Τσινετσιτά» των Ρέππα & Παπαθανασίου.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΙΜΠ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Θύμα» της τρομοκρατικής επίθεσης το θέατρο της Αλίκης Βουγιουκλάκη
Η στιγμή της έκρηξης στο κέντρο της Αθήνας (VIDEO)