Με έκτακτο δελτίο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε προειδοποιήσει για την αλλαγή του καιρού, με κύριο χαρακτηριστικό του στις ισχυρές βροχές και καταιγίδες αλλά και τους θυελλώδεις ανέμους.
Από πολύ νωρίς το πρωί, η καταιγίδα «καλημέρισε» την Αττική και τα προβλήματα που προκλήθηκαν δεν ήταν… λίγα. Όπως κάθε φορά που βρέχει δηλαδή!
Από το πρωί, εξάλλου, οι οδηγοί πέρασαν… δύσκολες στιγμές στους δρόμους. Αλλού υπήρχαν σημεία με νερό, αλλού η κίνηση γινόταν με χαμηλές ταχύτητες. Γενικώς, προβλήματα πολλά!
Όπως κάθε φορά που βρέχει, στη Γλυφάδα σημεία της παραλιακής έγιναν… ένα με τη θάλασσα! Δείτε το video και θα καταλάβετε…
Τα προβλήματα που σημειώθηκαν στη Γλυφάδα περιέγραψε στην κάμερα του NewsIt ο Νίκος Καλομοίρης, πρόεδρος των εργαζομένων στο δήμο και οδηγός εκσκαφέα.
Από τις 7.30 το πρωί η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχτεί 22 κλήσεις σε όλη την Αττική για προβλήματα που παρουσιάστηκαν κυρίως από πτώσεις δέντρων λόγω των ισχυρών ανέμων. Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίστηκαν στα νότια προάστια και ειδικότερα στο Παλαιό Φάληρο κοντά στο Δέλτα, στη Βούλα και την Ηλιούπολη.
Προβλήματα υπήρξαν το βράδυ και στην Κρήτη, όπου η Πυροσβεστική δέχτηκε τουλάχιστον 30 κλήσεις για κοπή δέντρων, κυρίως στο Ηράκλειο.
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν και στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες. Τα φαινόμενα θα επεκταθούν στη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο και μέχρι το βράδυ θα εξασθενήσουν.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους συστήνει όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
1. Να ενημερώνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα ΜΜΕ για την επικρατούσα κατάσταση σχετικά με τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να λάβουν υπ’ όψιν, ανάλογα µε τον προορισµό τους, το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσουν (χαλάζι, βροχόπτωση, κλπ.)
2. Να προγραμματίζουν τη μετακίνηση τους έτσι, ώστε να µη συµπίπτει µε την αιχµή των καιρικών φαινομένων
3. Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζοί, να φορούν τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια
4. Να ελέγχουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση
5. Να ταξιδεύουν κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα κάνουν. Εάν μετακινούνται στην πόλη να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς
6. Να μην εγκαταλείπονται τα οχήματα, σε καμιά άλλη περίπτωση εκτός από αυτήν όπου τούτο ζητείται από τους εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων που έχουν την ευθύνη της διάσωσης
7. Σε καμιά περίπτωση να μην αγγίζονται ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει στο έδαφος
8. Να προστατεύονται οι σωληνώσεις του νερού από τυχόν σκουπίδια.
9. Να αποφεύγουν τη διάβαση επικίνδυνων ρευμάτων ή διαβάσεων.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΓΑΝΗΣ – ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βελτίωση από… αύριο – Αναλυτική πρόγνωση του καιρού
Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα – Άρχισαν ήδη τα προβλήματα
Εδώ και 20 χρόνια κάθε φορά που βρέχει η Χαμοστέρνας βουλιάζει – Γιατί;