Ελλάδα

Τα νέα δεδομένα για το Σκοπιανό – ΝΑΤΟ προς Σκόπια: “Δεν πάτε πουθενά χωρίς λύση”

- Με ψήφους 14-2 το δικαστήριο αποφάσισε ότι η Ελλάδα παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία
- Οι Σκοπιανοί δεν έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν πουθενά τον Ήλιο της Βεργίνας και άλλα εθνικά σύμβολα της Ελλάδας
- Πως μπορούν να εκμεταλλευθούν οι Σκοπιανοί αυτή την απόφαση
- Δείτε στο NewsIt το πρωτότυπο δελτίο Τύπου του Διεθνούς Δικαστηρίου

Η καταδικαστική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την Ελλάδα δημιουργεί νέα δεδομένα στην επί χρόνια διαμάχη των δύο χωρών  για την ονομασία, με τον προσωπικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, στις συνομιλίες της Ελλάδας και της πΓΔΜ να δηλώνει ότι με αφορμή αυτή την απόφαση έχει επικοινωνήσει και με τις δύο κυβερνήσεις και τις παρότρυνε να δουν αυτό το γεγονός ως μια ευκαιρία να σκεφτούν δημιουργικά για την αμοιβαία σχέση τους και να εξετάσουν μια νέα πρωτοβουλία ώστε να επιτευχθεί μια οριστική λύση στο θέμα του ονόματος”.

Η απόφαση, όπως αναμενόταν, λέει πως τα Σκόπια έχουν κάθε δικαίωμα να θέλουν να γίνουν μέλη οργανισμών που αποτελούνται από κράτη-μέλη με τη διαδικασία της ψηφοφορίας. 

Η απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης δεν επηρεάζει την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, σημειώνοντας πως ενημέρωθηεκ για τη δικαστική απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ONALERT.GR

Τέλος, ο κ. Νίμιτς υποστηρίζει ότι “στην παρούσα συγκυρία, μια διορατική στάση που δίνει έμφαση σε λύσεις, παρά σε διαφορές, θα βοηθήσει για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση το συντομότερο. Έχω πληροφορήσει τα μέρη ότι είμαι έτοιμος να συνεργαστώ μαζί τους το συντομότερο δυνατό και να προτείνω εντατικοποίηση των προσπαθειών για την εξεύρεση μόνιμης λύσης”.

Η ελληνική αντιπροσωπεία στη Χάγη

Ωστόσο, αναμένεται να μη λάβει θέση για το αίτημα των Σκοπίων να μη μπορεί η Ελλάδα να αρνηθεί την ένταξη τους στους Οργανισμούς στο μέλλον. Είναι σίγουρα μια κακή απόφαση για την Ελλάδα, κυρίως σε ηθικό και διπλωματικό επίπεδο. Μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο τα επόμενα τρία 24ωρα στη Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όπου οι Σκοπιανοί μπορούν να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση ένταξης και η ελληνική πλευρά θα κληθεί να αντιμετωπίσει το αίτημα με επιχειρήματα που μόλις το Δικαστήριο της Χάγης «ψαλίδισε».

Η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ

Στη λογική του 50-50, το Δικαστήριο απαγόρευσε στους Σκοπιανούς τη χρήση εθνικών συμβόλων, όπως ο Ήλιος της Βεργίνας, μια απόφαση που φυσικά δικαιώνει την Ελλάδα, μόνο στα σημεία όμως, καθώς οι Σκοπιανοί κινούμενοι σωστά σε διπλωματικό επίπεδο έχουν φροντίσει να αφαιρέσουν από τη σημαία τους τον Ήλιο της Βεργίνας.

Η απόφαση ελήφθη με ψήφους 15-1 και αυτό δείχνει το μέγεθος του διπλωματικού λάθους για εσωτερική κατανάλωση το 2008. Ένα “βέτο” που ουσιαστικά δεν ασκήθηκε ποτέ, υπήρξε μόνο η απειλή για βέτο που αποδείχθηκε και αχρείαστο καθώς είχαν συμφωνήσει με τις θέσεις της Ελλάδας όλοι οι σύμμαχοι.

Και αποδεικνύεται περίτρανα λάθος ο επικοινωνιακός χειρισμός της κυβέρνησης Καραμανλή, όταν κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη Σύνοδο της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008, ο τότε πρωθυπουργός και οι υπουργοί που τον ακολουθούσαν (ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος) πανηγύρισαν για το βέτο που (δεν) άσκησαν, κάνοντας δηλώσεις στον εγχώριο και διεθνή Τύπο!

Απρίλιος 2008, Βουκουρέστι: Ευ. Μεϊμαράκης, Κ. Καραμανλής, Ντ. Μπακογιάννη

Απρίλιος 2008: Ο τότε πρωθυπουργός με τον τότε υπουργό Άμυνας κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Τώρα η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ τριών γραμμών, όσες και τα κόμματα που την απαρτίζουν και να βρει το βηματισμό της.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

Κάπως έτσι ίσως έχουμε σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών καθώς ήδη θεωρείται θέμα χρόνου και η αίτηση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις των γειτόνων με την Ε.Ε.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται με καλή πίστη για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικού, λίγη ώρα μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Σύμφωνα με αυτή, η ΠΓΔΜ να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη, καθώς, όπως επισημαίνεται, το ζήτημα της ονομασίας μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Στα Σκόπια, τώρα, η ηγεσία της χώρας συνεδριάζει για να εξετάσει τις εξελίξεις. Στο προεδρικό μέγαρο θα συναντηθούν ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι και ο πρόεδρος της Βουλής Τράικο Βελιάνοφσκι.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι λένε τα κόμματα για την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης

Ελλάδα-Σκόπια στη Χάγη – Τι θα σημάνει καταδίκη της Ελλάδας

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα