Σχέδιο νόμου με το οποίο έρχονται τα πάνω κάτω στο λύκειο και στις πανελλαδικές εξετάσεις καταθέτει στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας.
Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής που παρουσιάζει το σχέδιο νόμου, στόχος είναι οι αλλαγές να ισχύσουν απο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Με το “σχέδιο Αρβανιτόπουλου” που πρώτοι θα γνωρίσουν οι μαθητές της Α’ λυκείου, μειώνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα και οι κατευθύνσεις σπουδών στις πανελλαδικές, αποσυνδέεται το απολυτήριο του λυκείου από τις Πανελλαδικές, ενισχύεται η εξειδίκευση στη Γ’ λυκείου και ιδρύεται Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων που θα ελέγχει τα πάντα γύρω από τις εισαγωγικές των υποψηφίων για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η Α’ λυκείου θα είναι η “ομαλή μετάβαση” στο νέο Πρόγραμμα σπουδών, η Β’ θα είναι το πρώτο σκαλί για το πανεπιστήμιο με την καθιέρωση των τριών ομάδων σπουδών και η Γ’ τάξη θα είναι η πλήρης εξειδίκευση και η οριστική στροφή του υποψηφίου προς τη σχολή που θα σπουδάσει. Η Α’ λυκείου δηλαδή, θα είναι τάξη προσανατολισμού για τους μαθητές, ενώ στη Β’ και Γ’ λυκείου ο μαθητής θα επιλέγει κύκλο σπουδών.
Οι εξετάσεις για το απολυτήριο θα δίνονται σε 6 έως 8 βασικά μαθήματα. Οσοι εκ των υστέρων θα θελήσουν να συνεχίσουν θα δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα, ανά Ομάδα Προσανατολισμού για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι ριζικές αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, περιλαμβάνουν τα εξής:
1. Μειώνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις από έξι που είναι σήμερα σε τέσσερα.
2. Περιορίζονται τα επιστημονικά πεδία από τέσσερα σε τρία. Στην ουσία ενοποιείται το τεχνολογικό με αυτό των θετικών επιστημών και δημιουργείται ένα ανεξάρτητο επιστημονικό πεδίο που θα περιλάβει όλες τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.
3. Οι μαθητές της τελευταίας τάξης λυκείου θα παίρνουν το απολυτήριο με εξέταση σε 6 έως 8 βασικά μαθήματα και μετά εφόσον επιθυμούν να συνεχίσουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα προσέρχονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα ανά ομάδα προσανατολισμού (κατεύθυνση).
4. Καταργείται η κεντρική επιτροπή εξετάσεων και στη θέση της έρχεται ένας «κυρίαρχος-επόπτης» Οργανισμός, ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων. Παράλληλα δημιουργείται και τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας ώστε να «εξαντλείται» η ύλη και να μην εξαρτάται από τον κάθε διδάσκοντα.
5. Εισάγεται ως βασικό μάθημα η «Φιλοσοφία» στη Β’ λυκείου καθώς και το μάθημα της «Πολιτικής Παιδείας» (Θεσμοί-Αρχές Δικαίου-Οικονομία) στην Α’ & Β’ λυκείου.
6. Ενισχύονται τα μαθήματα γενικής παιδείας στην Α’ και Β’ λυκείου, ενώ στην Γ΄ τάξη αναπτύσσονται τα μαθήματα εξειδίκευσης. Αυτό έχεις ως συνέπεια, πρώτον, την αυτοτέλεια στο πρόγραμμα (Α΄ & Β’ λυκείου) και δεύτερον την «ουσιαστική» εμβάθυνση στην Γ’ λυκείου, που προετοιμάζει για το πανεπιστήμιο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαβάστε
Πανελλαδικές 2013: Βουτιά 1.000 μόρια στις βάσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ
Πανελλαδικές 2013: Ως 700 μόρια η πτώση των βάσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πανελλαδικές: Παράταση στην υποβολή των μηχανογραφικών
Πανελλαδικές 2013: Λήγει σήμερα η προθεσμία για τα Μηχανογραφικά – Εκτιμήσεις για τις βάσεις!