Αναστάτωση και τρόμο προκάλεσε η πρόταση του ΔΝΤ που διέρρευσε και αφορούσε περικοπές των συντάξεων ανάλογα με το εισόδημα του κάθε ασφαλισμένου και όχι τις εισφορές του! Αν και έγινε γνωστό ότι η πρόταση του ΔΝΤ απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά, ο σάλος που προκλήθηκε ήταν μεγάλος και φυσικά δικαιολογημένος αφού δεν είναι πρώτη φορά που προτάσεις ανάλογες απορρίπτονται και μετά …επανέρχονται!
Πιο συγκεκριμένα η πρόταση είχε ως εξής: Οι συντάξεις θα πρέπει να υπολογίζονται όχι με βάση τα έτη και τις εισφορές του ασφαλισμένου, αλλά με βάση το συνολικό του εισόδημα. Δηλαδή, δύο ασφαλισμένοι με τα ίδια έτη και τον ίδιο μισθό σε ολόκληρο τον εργασιακό τους βίο θα παίρνουν διαφορετική σύνταξη στην περίπτωση που ο ένας από τους δύο έχει κάποιο επιπλέον εισόδημα από κάποιο ενοίκιο για παράδειγμα, εάν έχει δικό του σπίτι κλπ.
Με άλλα λόγια, ασφαλισμένος αν και υποχρεωμένος να δίδει ασφαλιστικές εισφορές δεν θα έχει την ανταπόδοση που δικαιούται! Η υποχρεωτική πληρωμή επί δεκαετίες των ασφαλιστικών του εισφορών δεν θα υπολογίζεται! Επί της ουσίας η πρόταση αφορά σε ένα σύστημα όμοιο με αυτό της Αυστραλίας που προβλέπει συντάξεις ανάλογα με το συνολικότερο εισόδημα που έχει από άλλες πηγές ο ασφαλισμένος συμπεριλαμβανομένης και της αποτίμησης της ακίνητης περιουσίας του.
Μετά τον πανικό, το υπουργείο Εργασία έσπευσε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους χαρακτηρίζοντας εκτός πραγματικότητας τις προτάσεις για αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας που δημοσιεύθηκαν σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν έχουν τεθεί υπόψη του υπουργού Εργασίας.
Στη σχετικά ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας στηρίζεται στην τρίμερη χρηματοδότηση, έχει δημόσιο και καθολικό χαρακτήρα και δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέα απαράδεκτη πρόταση για τσεκούρι στις συντάξεις
Αυτά είναι τα μέτρα – Επιπλέον φόροι, μειώσεις μισθών και συντάξεων στο δημόσιο, απολύσεις και περικοπές παντού
Συντάξεις … τέλος μετά το Μάρτιο!
Εμπλοκή με την τρόικα – Απειλούν με ναυάγιο των διαπραγματεύσεων και ζητούν μέτρα έως 1.000.000.000 ευρώ – Τραβάνε το σχοινί και οι δυο πλευρές