Πέμπτη, 4 Ιουλ.
27oC Αθήνα

Το Bloomberg στα… άδυτα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ, EUROKINISSI

Οι αιφνιδιαστικές επισκέψεις του ΣΔΟΕ σε κλαμπ των βορείων προαστίων, οι επιθέσεις που δέχονται οι «ράμπο» από καταστηματάρχες και ο χάρτης της… φοροδιαφυγής στην Ελλάδα όπως τον έζησε ένας δημοσιογράφος του Bloomberg.

Ο Jonathan Stearns είναι εκείνος που παρακολούθησε τις αιφνιδιαστικές εφόδους των κλιμακίων του ΣΔΟΕ και γράφει για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα και τη νοοτροπία των Ελλήνων. Μια νοοτροπία που όπως λέει «είναι βαθιά ριζωμένη από την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας».

Ο δημοσιογράφος εκπλήσσεται και από ένα παραδοσιακό εστιατόριο στα βόρεια προάστια όπου αν και δείπνησαν τουλάχιστον 60 άτομα δεν κόπηκε καμία απόδειξη!

«Οι ελεγκτές είναι το νέο πρόσωπο του αγώνα της Ελλάδας στη μάχη του χρόνιου προβλήματος της φοροδιαφυγής με αποστολή να εξακριβώσουν εάν κόβονται αποδείξεις πληρωμών, κάτι που συχνά αποφεύγουν να κάνουν τα κλαμπ, τα μπαρ και τα εστιατόρια στην Ελλάδα, προκειμένου τα έσοδά τους να εμφανίζονται μειωμένα και να πληρώνουν λιγότερους φόρους», γράφει ο Stearns.

Σύμφωνα με το Bloomberg το 2012 το ποσοστό της παραοικονομίας ανερχόταν στο 24% του ΑΕΠ όταν στην ΕΕ είναι κατά μέσον όρο στο 15%, ενώ η «μαύρη» εργασία διαμορφώνεται κατά μέσον όρο στο 25% μεταξύ 1995 και 2006. «Ακόμη και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι το πρόβλημα είναι παθολογικό».

Τα βόρεια προάστια και η ελίτ της Αθήνας

Όλα ξεκινούν τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου προς την Κυριακή σε νυχτερινό κέντρο των βορείων προαστίων, εκεί όπου μαζεύεται η ελίτ της Αθήνας. Δύο «κοστουμάτοι» άντρες στριμώχνονται μέσα στο πλήθος και αναζητούν την ταμειακή μηχανή. Ο υπεύθυνος αναστενάζει: «Είναι το ΣΔΟΕ».

Νωρίτερα εκείνο το βράδυ, οι ελεγκτές είχαν επισκεφθεί ένα άλλο μπαρ της περιοχής, και ο ιδιοκτήτης «ζορίστηκε» επί μία ώρα στο υπόγειο γραφείο του, τηλεφωνώντας στην αδελφή του για να τον βοηθήσει να βρει τα βιβλία που αποδείκνυαν ότι δεν κλέβει το κράτος.

«Μας πετάνε καρέκλες»

Η ομάδα των ελεγκτών την επόμενη μέρα, πέρασε το απόγευμα από μια πολυσύχναστη συνοικία με καφετέριες στο κέντρο της Αθήνας. Πάνω στα τραπέζια μαζί με τους καφέδες δεν υπήρχε καμία απόδειξη, που σημαίνει ότι οι παραγγελίες δεν είχαν περάσει από την ταμειακή μηχανή. Όταν οι ελεγκτές αποφασίζουν να κόψουν πρόστιμο 250 ευρώ για τη μη έκδοση απόδειξης, η υπεύθυνη του καταστήματος αρχίζει να διαμαρτύρεται ότι είναι άδικο.

Λέει ότι δεν έχει κλέψει τίποτε από το κράτος και επιδεικνύει τα λιγοστά χρήματα από την ταμειακή μηχανή, υποστηρίζοντας ότι αυτές όλες και όλες είναι οι εισπράξεις της ημέρας, περιγράφει ο Stearns.

«Έχουν πετάξει καρέκλες τους ελεγκτές μας», αφηγείται η Χαρά Μαυρίνου, αναπληρωτής γενική διευθύντρια φορολογικών ελέγχων και είσπραξης δημοσίων εσόδων. «Θέλουμε να είμαστε αυστηροί με εκείνους που παραβαίνουν τους κανόνες και επιεικείς με εκείνους που τους ακολουθούν προκειμένου να τους ενθαρρύνουμε», λέει.

Φοροδιαφεύγω γιατί αλλιώς…

Το δημοσίευμα φιλοξενεί και δηλώσεις του Πέτρου, ιδιοκτήτη μπαρ στο κέντρο της Αθήνας, ο οποίος παραδέχεται ότι φοροδιαφεύγει, γιατί διαφορετικά, όπως λέει, θα αναγκαστεί να κλείσει την επιχείρησή του.

«Για να είναι βιώσιμη μια επιχείρηση πρέπει να ξέρεις να διαχειρίζεσαι τους αριθμούς» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πέτρος -που δεν ήθελε να αναφερθεί από τον δημοσιογράφο το επίθετό του. «Τουλάχιστον στο 90% των παραγγελιών δε κόβω αποδείξεις. Πρέπει να είσαι ένα βήμα μπροστά από τους ελεγκτές, που μας επισκέπτονται περίπου 10 φορές το χρόνο. Γι’ αυτό βασιζόμαστε στο τοπικό δίκτυο των επιχειρήσεων που ειδοποιούν ο ένας τον άλλο, όταν οι ελεγκτές έρχονται στη γειτονιά μας», λέει.

ΕΕ και ΔΝΤ προσφέρουν στην Ελλάδα τεχνική βοήθεια για τη δημοσιονομική διαχείριση. Και ενώ επαινούν τη χώρα για την πρόοδό της, πιέζουν παράλληλα να γίνουν περισσότερα – Bloomberg

Υποστηρίζει ότι ο προηγούμενος ιδιοκτήτες του καταστήματος «έκρυβε» πολύ περισσότερα από τον ίδιο, ενώ αποκαλύπτει ότι στη γειτονιά πέφτει σύρμα, όταν κυκλοφορούν ελεγκτές, προκειμένου οι καταστηματάρχες να λαμβάνουν τα μέτρα τους.

«Ιστορικοί και πολιτικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου και ενός αδύναμου κράτους, οδήγησαν στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα» δηλώνει η Αικατερίνη Σαββαΐδου, σύμβουλος της κυβέρνησης και λέκτορας για τη φορολογική νομοθεσία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Και προσθέτει ότι «για πολλά χρόνια, οι Έλληνες ήξεραν ότι μπορούσαν να την γλιτώσουν. Αυτό σιγά-σιγά αλλάζει, καθώς οι νόμοι και οι έλεγχοι βελτιώνονται».

Τονίζει, επίσης, ότι το κράτος εστιάζει στα έσοδα και έχει προχωρήσει σε μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως κανόνες για τις φορολογικές συναλλαγές, νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος, ενοποιημένο κώδικα φορολογικών διαδικασιών και επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας.

Ο Χάρης Θεοχάρης

Της «εκστρατείας» συλλογής εσόδων, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ηγείται ο Χάρης Θεοχάρης, ένας μηχανικός εφαρμοσμένης πληροφορικής με σπουδές στη Βρετανία, που κατέχει τη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, η οποία δημιουργήθηκε στις αρχές του 2013 «ως προϋπόθεση για τη διάσωση της Ελλάδας από την Ευρώπη και το ΔΝΤ».

Γίνεται αναφορά και σε δηλώσεις του κ. Θεοχάρη περί σταδιακής αύξησης των εσόδων, ενώ παρατίθεται και αριθμοί: τα έσοδα της κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν 12,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,1% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Σηκώσατε” λεφτά από την τράπεζα; Παρακαλώ, περάστε από το ΣΔΟΕ

Φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ από πρώην υπουργό Οικονομικών και τη σύζυγο του – Τους ”τσίμπησε” το ΣΔΟΕ από τη λίστα Λαγκάρντ

ΣΔΟΕ: Το σκάνδαλο στο ΕΜΠ και το 1,5 εκατ. ευρώ της Αρετής Τσοχατζοπούλου

Παράδεισος φοροδιαφυγής η Ελλάδα! Πέντε γιατροί έκρυψαν 9 εκατ. ευρώ! – Εργάτης με (αδικαιολόγητη) περιουσία 3 εκατ. € – Τα “λαβράκια” του ΣΔΟΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε