Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, το δικαστήριο του Πειραιά απεφάνθη ότι για τη δολοφονική επίθεση στην τότε συνδικαλίστρια και νυν ευρωβουλευτή, Κωνσταντίνα Κούνεβα, δεν αποδεικνύεται η ευθύνη της εργοδοσίας.
«Δυστυχώς ακυρώνει τη σημαντική συνεισφορά που η πρωτόδικη απόφαση ορθά προσέφερε στον εξόχως ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του εργατικού δικαίου, ως δικαίου προστασίας της αξίας του ανθρώπου και των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων του. Η εφετειακή απόφαση, αβάσιμα κατά τη γνώμη μας, δέχεται ότι δεν αποδείχθηκε ότι η επίθεση προήλθε από δράστες εντασσομένους ή ενταλθέντες για τη διάπραξη του εγκλήματος από πρόσωπα προερχόμενα από τον ευρύτερο εργασιακό χώρο της Κούνεβα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
»Αντίθετα προς την άποψη αυτή, οι αξιολογήσεις αποδεικτικών στοιχείων (που χαρακτηρίζονται από απόλυτη πληρότητα και προέρχονται κι από τις δύο πλευρές) αναμφισβήτητα ανέδειξαν ότι από μέρους της Κούνεβα και του σωματείου της υπήρχε ανυποχώρητη διεκδίκηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου τους. Τα στοιχεία αποδεικνύουν πλήρως ότι οι αγώνες της έστρεψαν εναντίον της δυνάμεις, οι οποίες, είτε από συμφέρον είτε από εμπάθεια είτε από “κατευθυνόμενο φόβο” (π.χ. για απώλεια εργασίας) υλοποίησαν εντέλει, μέσω μιας ακραίας σε σκληρότητα δολοφονικής επίθεσης σε βάρος της, την εναντίωσή τους στην ανυποχώρητη πάλη της», αναφέρουν οι δικηγόροι της Κούνεβα, Δάφνη Βαγιανού και Βαρβάρα Βολτέα.
Υστερα από μια διαδικασία που κράτησε 4 μήνες, τον Ιούνιο του 2013 το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά με την απόφαση του Ηλία Πολλάκη αποφάνθηκε πως η επίθεση στην Κωνσταντίνα ήταν εργατικό ατύχημα και της επιδίκασε αποζημίωση 250.000 ευρώ από την εταιρεία «Οικομέτ».
Στο σκεπτικό της απόφασης σημειωνόταν μεταξύ άλλων ότι η ΟΙΚΟΜΕΤ (εργολάβος εταιρεία καθαρισμού των σταθμών του ΗΣΑΠ) φέρει ευθύνη για τη δολοφονική επίθεση με βιτριόλι που δέχθηκε η Κ. Κούνεβα στις 22 Δεκεμβρίου του 2008. Η επίθεση αναγνωρίστηκε ως “εργατικό ατύχημα”, καθώς έγινε αμέσως μετά την αποχώρηση της παθούσας από την εργασία της και ενώ η εταιρεία είχε αρνηθεί την αλλαγή βάρδιας που ζητούσε επίμονα η Κ. Κούνεβα, έχοντας επισημάνει στους προϊσταμένους της τις διαδοχικές απειλές που δεχόταν για τη ζωή της λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από τότε που εκλέχτηκε στο σωματείο της, η Κωνσταντίνα δέχτηκε δεκάδες αναφορές, διώξεις, δυσμενείς μεταθέσεις, συχνές αλλαγές τόπου και χρόνου εργασίας. Η γενική γραμματέας της ΠΕΚΟΠ δεχόταν απειλές, προπηλακισμούς και βρισιές. Μέχρι και επιχειρησιακό σωματείο δημιούργησαν οι επόπτες και οι προϊστάμενοι κι επιχείρησαν να το στρέψουν εναντίον της.
Τώρα το Εφετείο έρχεται να ακυρώσει εντελώς την πρωτόδικη απόφαση και, κυρίως, το σκεπτικό της.
«Η ασυδοσία των εργολάβων θα μεγαλώσει. Ακόμα και σήμερα απειλούν τους εργαζόμενους ότι θα έχουν τη δική μου τύχη εάν δεν συμμορφωθούν, όπως έγινε πριν από λίγες εβδομάδες στον ΗΣΑΠ. Ε, λοιπόν, ούτε η εργοδοσία είναι πανίσχυρη ούτε οι εργαζόμενοι ανίσχυροι»
«Η ΟΙΚΟΜΕΤ καταδικάστηκε, γιατί από όλα τα γεγονότα, τα έγγραφα και τους μάρτυρες αποδείχτηκε ότι έχει ευθύνη, γιατί δεν πήρε μέτρα προστασίας μου. Από τότε που εκλέχτηκα στην ΠΕΚΟΠ, μου κήρυξε πόλεμο», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Κωνσταντίνα Κούνεβα από τις Βρυξέλλες.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών