Ελλάδα

Το πιο κρίσιμο Σαββατοκύριακο – Στη Βουλή κατατέθηκε το νέο μνημόνιο

- Ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο μέτρα και κούρεμα
- Αυστηρό μήνυμα Παπαδήμου: Όποιος δεν ψηφίσει τα μέτρα θα φύγει από την κυβέρνηση
- Από Δευτέρα αναμένεται ο ανασχηματισμός 

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εισάγεται σήμερα και ψηφίζεται το βράδυ της Κυριακής το νομοσχέδιο για το νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας το οποίο κατατέθηκε μετά τα μεσάνυχτα.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τρία κεφάλαια τα οποία αφορούν: Το πρώτο, την προκήρυξη – πρόσκληση ενδιαφέροντος για την ανταλλαγή ομολόγων, το δεύτερο, την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το τρίτο, την παροχή εξουσιοδότησης προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών να υπογράψουν τη νέα δανειακή σύμβαση. Προσαρτημένο είναι και το κείμενο της συμφωνίας της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα που συμφωνήθηκε στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί για επεξεργασία στην Επιτροπή Οικονομικών σήμερα Σάββατο, στις 2 το μεσημέρι, σε μια και μόνο συνεδρίαση, η οποία θα διαρκέσει έως και έξι ώρες. Την Κυριακή θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, επίσης σε μία συνεδρίαση η οποία μπορεί να έχει ως και δεκάωρη διάρκεια και το αργότερο μέχρι τα μεσάνυχτα.

Αμέσως μετά θα διεξαχθεί φανερή ονομαστική ψηφοφορία την οποία έχει ανακοινώσει ήδη ότι θα ζητήσει το ΚΚΕ.

Το νομοσχέδιο ψηφίζεται με σχετική πλειοψηφία η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι μικρότερη των 120 θετικών ψήφων.

Αμέσως μετά το υπουργικό, που ενέκρινε μέτρα και κούρεμα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή. Το αντικείμενο της συνάντησης δεν έγινε γνωστό αν και αρχικά υπήρξε φημολογία για διαπραγμάτευση για το εάν θα παραμείνει στην κυβέρνηση ή όχι. Τελικά, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Παπουτσής ενημέρωσε για τον φόβο έντονων κοινωνικών αναταραχών μέσα στο Σαββατοκύριακο εν όψει και της ψήφισης στη Βουλή των νέων μέτρων.

Δραματικοί τόνοι Παπαδήμου στο υπουργικό

Ο Λουκάς Παπαδήμος αναμένεται να απευθύνει το βράδυ του Σαββάτου διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, προκειμένου να εξηγήσει την κατάσταση και να δώσει μία σαφέστερη εικόνα τόσο των μέτρων όσο και του ενδεχόμενου να μην ψηφιστούν και η χώρα να οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοία. Κατα την ομιλία του στο υπουργικό, δήλωσε πως δοκιμάζονται οι αντοχές της κυβέρνησης και πως γίνεται σαφές πως δεν μπορούν όλοι να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης. Για το λόγο αυτό δήλωσε πως είναι αυτονόητο πως όποιος διαφωνεί και δεν ψηφίσει το νέο πρόγραμμα δεν μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαδήμος η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι επιλογή που μπορούμε να επιτρέψουμε, καθώς δήλωσε πως τις συνέπειες θα τις πληρώσει η χώρα πανάκριβα και ιδιαίτερα όσοι παλεύουν σήμερα να τα βγάλουν πέρα σε μία δύσκολη πραγματικότητα. Ο κ. Παπαδήμος δήλωσε ότι με τη νέα δανειακή συμφωνία θα επιτραπεί η ομαλή χρηματοδότηση της Ελλάδας με 130 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα χρόνια και η οποία θα δώσει τη δυνατότητα της μείωσης του δημοσίου χρέους κατά περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο πρωθυπουργός στο υπουργικό εξήγησε πως πλανώνται οικτρά οσοι υποστηρίζουν πως από ένα τέτοιο οικονομικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα, προτιμότερη θα ήταν η χρεοκοπία και εξήγησε πως στη δεύτερη περίπτωση “το κράτος θα αδυνατούσε να πληρώσει μισθούς, συντάξεις, να καλύψει στοιχειώδεις λειτουργίες, όπως τα νοσοκομεία και τα σχολεία, καθώς έχει ακόμα πρωτογενές έλλειμμα ύψους 5,2 δισ. ευρώ. Δηλαδή τα έσοδα του κράτους δεν αρκούν για να καλύψουν τις δαπάνες, ακόμα κι αν παύαμε να εξυπηρετούμε το χρέος.

Οι άμεσες περικοπές δαπανών στις οποίες θα έπρεπε να προχωρήσουμε, στην περίπτωση μιας άτακτης χρεοκοπίας, θα οδηγούσαν σε πραγματική κατάρρευση μισθών και συντάξεων, καθώς μάλιστα θα ήταν ακόμα πιο δύσκολη η είσπραξη των φόρων. Η εισαγωγή βασικών αγαθών, όπως φάρμακα, πετρέλαιο, μηχανήματα κτλ., θα γινόταν ιδιαίτερα προβληματική, αφού η χώρα, τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας, θα έχανε κάθε δυνατότητα πρόσβασης σε δανεισμό και η ρευστότητα θα συρρικνωνόταν. Επιχειρήσεις θα έκλειναν μαζικά, αδυνατώντας να αντλήσουν χρηματοδότηση.

Το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων στην περίπτωση μιας άτακτης χρεοκοπίας θα κατέρρεε, και η χώρα θα παρασυρόταν σε μια μακρά δίνη ύφεσης, αστάθειας, ανεργίας και εξαθλίωσης.  Οι εξελίξεις αυτές θα οδηγούσαν, αργά ή γρήγορα, στην έξοδο από το ευρώ. Από χώρα του πυρήνα της Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα καταντούσε χώρα αδύναμη, στο περιθώριο της Ευρώπης.

ΟΛΗ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ

Διαβάστε
Ενέκρινε το υπουργικό μέτρα και κούρεμα – Το Σάββατο το κρίσιμο διάγγελμα του πρωθυπουργού – Η μάχη τώρα στη Βουλή

Παραιτούνται οι υπουργοί του ΛΑΟΣ – Πρώτος ξεκίνησε ο Αστέριος Ροντούλης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΣΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ


Ακατανόητη στάση Καρατζαφέρη! Προχθες είπε ναι στα μέτρα, τώρα λέει ότι τα καταψηφίζει και περιμένει απο τον Παπαδήμο να διώξει τους υπουργούς του – Πολιτική

Τελεσίγραφο 19 Βουλευτών: δεν δεχόμαστε αύξηση του Φ.Π.Α. στα νησιά

Παραιτήθηκε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Στασινός

Τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί έως το 2015 – Κυβερνητικό πρόγραμμα made by τρόικα

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα