Ελλάδα

Το πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών στο Βόλο

Στον δήμο Βόλου θα γίνει, όπως όλα δείχνουν, το πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών στην Ελλάδα.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση, ο οποίος κατήγγειλε ότι, ενώ υπάρχει νόμος ομόφωνα ψηφισμένος από τη Βουλή, έχει εκδοθεί σε εφαρμογή του η απαιτούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση και το Προεδρικό Διάταγμα για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίων νεκρών, υπάρχουν δυνάμεις που μπλοκάρουν την εφαρμογή τους. «Το ζήτημα πλέον είναι πρωτίστως πολιτικό. Μολονότι οι συγκεκριμένες Μονάδες είναι χαμηλής όχλησης, υπάρχουν δυνάμεις, θεατές και αθέατες, οι οποίες δεν αφήνουν να δημιουργηθεί έστω ένα κέντρο αποτέφρωσης στην Αττική» είπε ο κ. Βούτσης σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει πλέον το ζήτημα όχι τόσο με την τεχνική του πλευρά αλλά με την πολιτική του διάσταση διότι συστηματικά και η ίδια η κυβέρνηση αρνείται να υποβοηθήσει τη διαδικασία.

«Έχουμε καθυστερήσει στη δημιουργία κέντρων αποτέφρωσης νεκρών. Αν και από το 2006 επετράπη για πρώτη φορά η δημιουργία κέντρων αποτέφρωσης νεκρών στην Ελλάδα, το Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε τρία χρόνια μετά», παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος είπε ωστόσο ότι «αν και σε πολλούς δήμους λαμβάνεται απόφαση να δημιουργηθούν κέντρα αποτέφρωσης νεκρών, στη συνέχεια ανακαλείται η απόφαση στα Δημοτικά Συμβούλια». Η δημιουργία και η συντήρηση τέτοιων χώρων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των ΟΤΑ, όπως εξάλλου διευκρίνισε ο κ. Γρηγοράκος και είπε ότι υπάρχουν πολλοί δήμαρχοι που έχουν αποδεχθεί αυτήν τη διαδικασία αλλά μετά από ένα χρονικό διάστημα για διάφορους λόγους επανέρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο και ανακαλούνται οι αποφάσεις αυτές. Εξαίρεση φαίνεται να αποτελεί ο δήμος Βόλου. Όπως ανέφερε ο κ. Γρηγοράκος, αυτήν τη στιγμή προχωρά η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, καθώς υπάρχει και η βούληση και όλα τα εχέγγυα και όλες οι διαδικασίες έχουν γίνει νόμιμα και θα προχωρήσει η εγκατάσταση και δημιουργία κλιβάνου αποτέφρωσης νεκρών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών είπε ακόμη ότι το υπουργείο αναγνωρίζει το πρόβλημα για χιλιάδες οικογένειες που αναγκάζονται να μεταφέρουν τους νεκρούς τους για καύση εκτός Ελλάδας και γι’ αυτό θα επανέλθει επισημαίνοντας στους δημάρχους το πρόβλημα και συστήνοντας να προχωρήσουν στην εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος.

Για το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει το θέμα στην Αττική, ο κ. Γρηγοράκος είπε ότι ο δήμαρχος Σχιστού λέει ότι η περιοχή είναι υποβαθμισμένη και ενώ στην αρχή ήταν θετικός, στη συνέχεια υπαναχώρησε και πήρε την απόφασή του πίσω διότι θεωρεί περιβαλλοντικά ανεπιθύμητη τη διαδικασία αυτή. Υπήρχε όμως θετική προαίρεση από το Μαρκόπουλο Μεσογαίας που πήρε το 2011 απόφαση να γίνει αποτεφρωτήρας δίπλα από το κοιμητήριο. Ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε επίσης πάρει μια τέτοια απόφαση ξοδεύοντας μάλιστα και αρκετά χρήματα, και ο δήμος Ζωγράφου επίσης, αλλά επειδή εκεί είναι το Πανεπιστήμιο προέκυψαν περιβαλλοντικά ζητήματα. «Αρχίζει στην ελληνική κοινωνία και στους δημάρχους να υπάρχει μια ευαισθητοποίηση στο θέμα και το επόμενο διάστημα το υπουργείο Εσωτερικών με την προτροπή του και εποπτεία του μέσα στα πλαίσια της αυστηρής τήρησης του νόμου θα καταβάλει προσπάθεια για την υλοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Θετικό βήμα χαρακτήρισε την απάντηση της κυβέρνησης ο κ. Βούτσης, ιδίως τη δημόσια παραδοχή ότι δεν απαιτείται επιπλέον νομοθετικό πλαίσιο για τη χωροθέτηση τέτοιων κέντρων αλλά το ζήτημα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των ΟΤΑ. «Ελπίζω η αναφορά σας αυτή να είναι δεσμευτική και να μην δούμε σε λίγους μήνες να αναπεμφθεί η απόφαση και για τον Βόλο», πρόσθεσε ο κ. Βούτσης.

Διαβάστε επίσης:

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα