Ανατροπές έρχονται στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από τον Οκτώβριο, καθώς η κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει ως το τέλος του έτους το ενιαίο μισθολόγιο.
Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, η κατεύθυνση είναι οι μισθοί των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης (του Γυμνασίου) και αυτών που έχουν τελειώσει μόνο το Λύκειο να υποχωρήσουν στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα. Από τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα πριμοδοτηθούν οι παροχές των εργαζομένων ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης και των εργαζομένων στην εκπαίδευση και στην Υγεία.
– Να διευρυνθεί η διαφορά μισθού μεταξύ των εργαζομένων υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ώστε να υπάρξει κίνητρο προσέλκυσης στο Δημόσιο εργαζομένων υψηλού μορφωτικού επιπέδου.
– Να μειωθεί αισθητά ο εισαγωγικός μισθός των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ο οποίος μετά τις μειώσεις βρίσκεται 780 ευρώ τον μήνα, ώστε να πλησιάσει τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα, που έχει καθοριστεί νομοθετικά στα 580 ευρώ τον μήνα και 540 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών, προκειμένου να μην υπάρχει το φαινόμενο των «εργαζομένων δύο ταχυτήτων» στην ελληνική οικονομία, όπου μάλιστα οι κατά τεκμήριο λιγότερο παραγωγικοί υπάλληλοι του Δημοσίου αμείβονται περισσότερο. Η κατεύθυνση είναι να «υπάρξει ισότιμη αντιμετώπιση των εργαζομένων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα».
– Η μείωση του μισθού των υπαλλήλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αποτελεί το 35% των εργαζομένων στο Δημόσιο, θα είναι αισθητή αλλά μικρότερη από την προηγούμενη κατηγορία. Σήμερα ο εισαγωγικός μισθός του είναι 858 ευρώ. Στόχος είναι να ανοίξει η μισθολογική ψαλίδα μεταξύ εργαζομένων δευτεροβάθμιας και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και να εξοικονομηθούν τα κονδύλια που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να αυξήσει τους μισθούς δασκάλων, καθηγητών και νοσηλευτών που δεν υπάγονται σε ειδικό μισθολόγιο και αμείβονται όπως οι υπάλληλοι γραφείου.
– Η επαναφορά του ετήσιου μπόνους μόνο για τους παραγωγικούς υπαλλήλους, το ποσό του οποίου θα προκύψει από τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων των δύο εκπαιδευτικών κατηγοριών, υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Δημόσιο: μεταθέσεις και μετατάξεις μόνο μέσω ΑΣΕΠ – Τα πάνω κάτω φέρνει το νέο σύστημα
Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα η γυναίκα που βρέθηκε με χρέη 370.000€ στο δημόσιο!
Διαθεσιμότητα: 1786 έφυγαν, 1.709 … γύρισαν
Ε. Χριστοφιλοπούλου: Να προσλαμβάνουν οι βουλευτές τους υπαλλήλους των γραφείων τους