Δευτέρα, 25 Νοε.
12oC Αθήνα

Τρέχουν να προλάβουν τις αλλαγές στο ασφαλιστικό – Οι παγίδες που κρύβει η νομοθεσία

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

– Κύμα εξόδου από το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα
– Σε εκκρεμότητα 360.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης και 30.000 εφάπαξ
– Tο κονδύλι για την απονομή των συντάξεων αυτών αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.
– Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι

Χιλιάδες ασφαλισμένοι τρέχουν να προλάβουν τις επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό από τη νέα χρονιά, καθώς  περίπου 360.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης αλλά και 30.000 εφάπαξ παραμένουν εκκρεμείς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εκπροσώπων των εργαζομένων, το κονδύλι που θα απαιτηθεί για την απονομή των συντάξεων αυτών, αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ.

Η αδυναμία να εκταμιευθεί το ποσό αυτό από τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και η εφαρμογή του μέτρου για μηδενικά ελλείμματα, οδηγεί σε μονόδρομο νέων περικοπών τόσο σε κύριες όσο και επικουρικές συντάξεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα εστιάζονται στη δυνατότητα συνταξιοδότησης με 35ετία ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας για τους ασφαλισμένους προ του 1983 ή με 35ετία και σε ηλικία 58 ετών για όσους έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά μετά το 1983.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η νομοθεσία κρύβει πολλές παγίδες που μπορεί να στοιχίσουν στους ασφαλισμένους τόσο την αύξηση του χρόνου παραμονής στην εργασία, όσο και τη μείωση της σύνταξής τους.

Τι πρέπει να προσέξετε
Δείτε μερικές από τις παγίδες που πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι:

1.
Αν βιαστούν να πάρουν τη σύνταξη, ακόμη και με μία μέρα λιγότερη των 35 ετών εργασίας, κινδυνεύουν με μείωση της σύνταξης σε ποσοστό που αγγίζει το 30%. Ένα από τα λάθη που κάνουν ασφαλισμένοι είναι ότι επιδιώκουν συνταξιοδότηση ακόμη και με 34,5 έτη ασφάλισης, στηριζόμενοι στον συνυπολογισμό του 6μήνου που δεν διανύθηκε ασφαλιστικά, αλλά αυτό ισχύει εφόσον έχει συμπληρωθεί ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης.

2.
Σε περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης, και αν ιθέλουν ανα αξιοποιήσουν όλο τον ασφαλιστικό χρόνο, θα πρέπει να προσανατολιστούν σε ξεχωριστή σύνταξη από κάθε φορέα, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να χάσουν μία από τις δύο ασφάλειες.

3.
Οι μητέρες ανηλίκων, όταν παίρνουν μειωμένη σύνταξη, έχουν περιορισμό στο τελικό ποσό, που αγγίζει σε ποσοστό ακόμη και το 30%, ενώ οι ασφαλισμένες με υψηλές αποδοχές, προσθέτουν επιπλέον ποσό στη σύνταξη εάν παραμένουν.

4.
Για τη λήψη μειωμένης σύνταξης από το ΙΚΑ ή το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ (για της περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης), πρέπει να έχει συμπληρώσει 100 ημέρες ασφάλισης ετησίως την τελευταία πενταετία.

5.
Ως βάση για τον υπολογισμό της σύνταξης λαμβάνονται οι αποδοχές των πέντε καλύτερων ετών τις τελευταίας δεκαετίας. Όσο καθυστερεί να βγει στη σύνταξη, ο ενδιαφερόμενος κινδυνεύει να δει μειωμένη τη σύνταξή του, ειδικά αν τα τελευταία χρόνια έχει μείωση αποδοχών.

6.
Όσοι θέλουν με πλασματικά έτη να συμπληρώσουν 35ετία το 2011 και το 2012, θα πρέπει να σπεύσουν και να το κάνουν εγκαίρων, για να πάρουν σύνταξη στα 58 έτη (για το ΙΚΑ) και το 60 (για ΟΑΕΕ).

7.
Τα επιπλέον πλασματικά έτη εξαντλούνται φέτος με την αναγνώριση έως και 7 ετών ή 2.100 ενσήμων.

8.
Αν και παλαιότερα, με ασφάλιση στις προαιρετικές κατηγορίες του ΟΑΕΕ, η σύνταξη ήταν αρκετά μεγάλη, μετά τις περικοπές η προσαύξηση έχει εκμηδενιστεί.

9.
Υπό προϋποθέσεις μπορεούν να βγουν κερδισμένοι όσοι επιλέξουν έξοδο με μειωμένη σύνταξη κλείνοντας την 25ετία σε Δημόσιο, τράπεζες ή ΔΕΚΟ, και με λιγότερο χρόνο ασφάλισης στο ΙΚΑ, καθώς η μειωμένη σύνταξη δεν υπόκειται στις περικοπές που έχουν επιβληθεί έως τώρα.

10.
Με δεδομένη την καθυστέρηση στην απόδοση της σύνταξης, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προετοιμάσουν εγκαίρως την έξοδό τους από την εργασία.

Διαβάστε επίσης:
Ψαλίδι στις συντάξεις έως 30% εξετάζεται από το υπουργείο Εργασίας! – Κόβονται οι επιδοτήσεις-μπόνους

Κόβουν πρόωρες συντάξεις και πλασματικά – Συγχωνεύσεις όλων των Ταμείων σε ένα

Απειλή για τις συντάξεις από τις τεράστιες οφειλές – Διαβάστε με ποιούς τρόπους φεσώνουν το Δημόσιο μεγαλοεπιχειρηματίες

Βόμβα από μελέτη του ΚΕΠΕ για τις συντάξεις – Ξεχάστε αναπηρικές και κατώτατες συντάξεις – Το σχέδιο… τα 4.500 ένσημα να γίνουν 6.000

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε