Για να δουν τις βάσεις των σχολών οι υποψήφιοι θα μπορούν με τον κωδικό τους και τα αρχικά του επώνυμου να δουν σε ποια σχολή πέρασαν, μπαίνοντας στην ειδική σελίδα του υπουργείου Παιδείας results.it.minedu.gov.gr.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουγείου παιδείας, Θανάση Κυριαζή, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων που υπέβαλαν μηχανογραφικό ανέρχεται σε 99.958 δηλαδή μειώθηκε ο αριθμός των υποψηφίων σε σχέση με πέρυσι.
Σε ΑΕΙ και ΤΕΙ εισήχθησαν 72.763 ενώ το 2013 είχαν εισαχθεί 71.761, αυξήθηκε δηλαδή ο αριθμός των εισακτέων ενώ έμειναν 1.164 θέσεις κενές.
Οι επιτυχόντες στα ΑΕΙ ανέρχονται σε 47.053 στις στρατιωτικές σχολές 1.913 και στα ΤΕΙ 23.797.
Το ποσοστό επιτυχίας στα γενικά λύκεια έφτασε το 81%.
Δείτε εδώ αναλυτικά τις βάσεις όλων των σχολών (εάν θέλετε να τα δείτε ως λίστα κάντε κλικ εδώ)
Οπως δήλωσε στο Newsit o εκπαιδευτικός ερευνητής Στράτος Στρατηγάκης “σε 234 τμήματα είχαμε μεταβολή πάνω από 500 μόρια. Συγκεκριμένα σε 30 τμήματα είχαμε άνοδο πάνω από 1.000 μόρια και σε 129 τμήματα είχαμε άνοδο από 500 εως 1.000 μόρια.
Υπήρχαν όμως και τμήματα με πτώση. Σε 31 τμήματα η πτώση της βάσης ήταν πάνω από 1.000 μόρια και σε 44 τμήματα η πτώση κυμάνθηκε μεταξύ 500 και 1.000 μορίων.
Οι εκπλήξεις που είχαμε φέτος ήταν οι σχολές της αστυνομίας που πέρυσι είχαν σημειώσει πολύ μεγάλη πτώση λόγω μειωμένης ζήτησης, φέτος αυξήθηκε η ζήτηση, μειώθηκαν ταυτόχρονα και οι θέσεις και έτσι είχαμε εκτίναξη της βάσης 1410 μόρια στους αξιωματικούς και στους αστυφύλακες κατά 1734 μόρια.
Κατά τα άλλα είχαμε πολύ μεγάλη άνοδο στις πολυτεχνικές σχολές, στις σχολές και του Μετσοβείου και κυρίως της περιφέρειας, δηλαδή ειχαμε μεγάλη άνοδο στους μηχανολόγους Κοζάνης που άγγιξε σχεδόν τα 2.000 μόρια.
Η άνοδος των βάσεων στις σχολές της επαρχίας οφείλεται στο γεγονός οτι τα παιδιά δικαιούνται πια μετεγγραφή οπότε δήλωσαν και τις σχολες της περιφέρειας ελπίζοντας οτι θα πάρουν μετεγγραφή για να έρθουν στην Αθήνα.
Μεγάλη άνοδο είχαμε και στις φυσικομαθηματικές σχολές, επειδή τα θέματα της φυσικής και των μαθηματικών ήταν πολύ ευκολότερα σε σχέση με πέρυσι, τα παιδιά έγραψαν πολύ καλύτερα γι΄αυτό είχαμε και την άνοδο συνολικά των βάσεων και ειδικά στα μαθηματικά και τη φυσική οι επιδόσεις ήταν πολύ βελτιωμένες. Στα μαθηματικά της θετικής πέρυσι το 2,47% των μαθητών έγραψε πάνω από 18 ενώ φέτος το ποσοστό ήταν 15,5%. Δηλαδή πενταπλάσιοι. Στη φυσική οι φετινοί αριστούχοι ήταν διπλάσιοι. Ολο αυτό λοιπόν έφερε την έκρηξη των βάσεων στα πολυτεχνεία και τις φυσικομαθηματικές σχολές.
Ταυτόχρονα ανέβηκαν οι βάσεις και στις ιατρικές γιατί τα παιδιά έγραψαν πολύ καλύτερα και έτσι είχαμε 620 μόρια άνοδο στην τελευταία Ιατρική της Αλεξανδρούπολης, ενώ στην Αθήνα είχαμε άνοδο 317 μόρια.
Οι αριστούχοι που έγραψαν πάνω από 19 φέτος ήταν 1479 ενώ πέρυσι ήταν κάτω από 700. Δηλαδή είχαμε διπλάσιους αριστούχους.
Τα παιδιά επέλεξαν σχολές βάση του αν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα που θα σπουδάσουν. Το θέμα μας είναι οτι πια δεν ξέρουμε πως θα είναι η Ελλάδα σε 10 χρόνια με αυτή την τεράστια οικονομική αλλαγή που υφίσταται οπότε δεν μπορούν και τα παιδιά να έχουν κάποια σιγουριά. Παρ΄όλα αυτά αγωνίζονται να βρουν σχολές που θα έχουν κάποια επαγγελματική αποκατάσταση.
Υπάρχουν σχολές σε ΤΕΙ στην περιφέρεια που δίνουν πτυχίο που οδηγεί σε δουλειά και δεδομένου και του θέματος των μετεγγραφών, τα παιδιά φέτος τις προτίμησαν και τις έβαλαν στο βιογραφικό τους.
Τέτοια ΤΕΙ ειναι τα ηλεκτρολογίας, μηχανολογίας αλλά και νοσηλευτικής και φυσικοθεραπείας, όλα αυτά είναι ΤΕΙ που οδηγούν σε εργασία.
Παρατηρήθηκε το φαινόμενο αριστούχοι να μην μπαίνουν στην πρώτη σχολή προτίμησής τους. Οταν οι αριστούχοι είναι πάρα πολλοί είναι λογικό οτι δε χωράνε όλοι στις περιζήτητες σχολές.
Οταν βλέπουμε οτι η Ιατρική Αθήνας έχει βάση 19.233 μόρια, αν κάποιος έχει 19.230 μόρια δεν περνάει στην Ιατρική της Αθήνας, που είναι η πρώτη του προτίμηση.
Ενα άλλο στοιχείο είναι οτι είχαμε άνοδο στα Παιδαγωγικά, και αυτο δεν ήταν αναμενόμενο λόγω του ότι δεν διορίζονται εύκολα πια οι δάσκαλοι. Παρ΄όλα αυτά ανέβηκαν τα παιδαγωγικά.
Μεγάλη πτώση είχαμε στην Ισπανική και Γερμανική Φιλολογία και εκεί παίζει ρόλο το ειδικό μάθημα. Σε αυτές τις σχολές υπάρχουν και κενές θέσεις.
Η άνοδος των βάσεων μας γυρίζει στα επίπεδα του 2012.
Οσοι μαθητές δεν κατάφεραν να μπουν στο Πανεπιστήμιο φέτος πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οτι έχασαν απλώς μια ευκαιρία, δεν έχασαν τα πάντα.
Ακούστε τι δηλώνει στο newsIT ο εκπαιδευτικός ερευνητής, Στράτος Στρατηγάκης
Νομικές σχολές
Αθήνας +143 μόρια
Θεσσαλονίκης +215 μόρια
Κομοτηνής + 389 μόρια
Μηχανολόγων Μηχανικών
Αθήνας +968 μόρια
Θεσσαλίας +7,3%
Κοζάνης +13,1
Ιατρικές σχολές
Αθήνας + 317 μόρια
Θεσσαλονίκης +442 μόρια
Πάτρας +512 μόρια
Ηρακλείου +589 μόρια
Λάρισας + 583 μόρια
Ιωαννίνων + 605 μόρια
Αλεξανδρούπολης +620 μόρια
Μεγάλη αύξηση (27,3%) παρατηρείται στη Γαλλική Φιλολογία Αθήνας ενώ αύξηση σημειώνεται και στις εξής σχολές:
– Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων Ηγουμενίτσα +20,7%
– Ιταλική Φιλολογία Αθήνας +15.5%
– Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών Ηρακλείου Κρήτης +15%
– Μηχανολόγων Μηχανικών Κοζάνης +13,1%
– Αστυφυλάκων +12,2%
– Στατιστικής Αναλογιστικών Σάμου +10,6%
– Μαθηματικό Σάμου +10,5%
– Πληροφορικής Λαμίας +10,3%
– Σχολές ανώτατες εκκλησιαστικής ακαδημίας +10%
Ανάλογες αυξήσεις υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις σχολές
Μαθηματικών Αθήνας + 463
Φυσική Αθήνας + 624
Οδοντιατρικής Αθήνας +590
Φαρμακευτική Αθήνας + 597
Παιδαγωγικό Αθήνας +251
Ψυχολογίας Θεσσαλονίκης +316
Φιλολογίας Αθήνας + 211
Οικονομικών επιστημών Αθήνας +785
Δημοσιογραφίας Θεσ/νικης +172
Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας +348
Υπήρξαν όμως και σχολές με μείωση
Γερμανικής Γλώσσας – 1.886
Ισπανικής Γλώσσας Αθήνας -6.079
Γραφιστικής Αθήνας – 625
Οι μετεγγραφές που έφεραν τα πάνω κάτω και στις βάσεις παραμένουν ακόμη ένα μυστήριο αφού το υπουργείο αποφάσισε να κάνει τις οριστικές ανακοινώσεις από Δευτέρα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ότι έχει να κάνει με την μετεγγραφή ενός φοιτητή από ένα τμήμα σε άλλο τον βασικό ρόλο θα παίζει ο αδελφός ή η αδελφή που φοιτά σε άλλο τμήμα και όχι ο τόπος κατοικίας των γονέων.
Άγνωστο παραμένει το τι θα γίνεται στην περίπτωση που στην πόλη όπου φοιτά ο ένας αδελφός δεν υπάρχει τμήμα για τον δεύτερο που εισάγεται φέτος στο πανεπιστήμιο.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δείτε εδώ αναλυτικά τις βάσεις όλων των σχολών
Εκτίναξη των βάσεων στην επαρχία – Έως και 1.000 μόρια πάνω! – Σφαγή στις σχολές υψηλής προτίμησης
Βάσεις 2014: Μεγάλη η άνοδος λόγω των αριστούχων – Τη Δευτέρα η εγκύκλιος για τις μετεγγραφές
Απογειώθηκαν οι βάσεις των σχολών λόγω μετεγγραφών – Από 200 ως και 800 μόρια πιο πάνω οι περιζήτητες σχολές και στα πανεπιστήμια της περιφέρειας
Εκτίναξη των βάσεων από 250 ως και 700 μόρια – Ποιες σχολές γίνονται… άπιαστες
Εκτιμήσεις βάσεων: Παίρνουν την… ανηφόρα – Έως 700 μόρια πάνω οι σχολές με μεγάλη ζήτηση