Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Έθνους της Κυριακής, το Κρανίδι των 5.000 κατοίκων αποτελεί έδρα περισσότερων από 200 off shore εταιρειών. Αιτία είναι σύμφωνα με το ρεπορτάζ η δυνατότητα που μέχρι πρόσφατα υπήρχε για “κρυφές” αγοραπωλησίες γης μεγάλης αξίας και μισθώσεις ακινήτων μέσω αυτών των εταιρειών, χωρίς να καταβάλλονται πάντα οι σχετικοί φόροι.
Το φαινόμενο φαίνεται να γιγαντώθηκε σύμφωνα με το Έθνος, από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι στην τοπική ΔΟΥ υπηρετούν δύο μόνο υπάλληλοι με φόρτο εργασίας που δεν τους επιτρέπει να κάνουν τέτοιους ελέγχους σε υπεράκτιες.
Τα στοιχεία όσο απίστευτα κι αν ακούγονται, αποτελούν ευρήματα του ΣΔΟΕ, το οποίο ελέγχει τώρα τις εταιρείες αυτές, από τις οποίες 104 είναι ενεργές σήμερα. Ιδιαίτερη έξαρση του φαινομένου φαίνεται να παρουσιάστηκε μετά τους Ολυμπιακούς και να γνώρισε τη μεγαλύτερη άνθηση τη διετία 2007-9.
Σύμφωνα με το άρθρο του δημοσιογράφου Γιάννη Κρητικού, τον περασμένο μήνα συνέβη το εξής παράδοξο: Ενώ από το 2003 λίγες ήταν οι υπεράκτιες που πλήρωναν φόρους με τα ποσά που καταβάλλονταν να κυμαίνονται ως 50.000 ευρώ ετησίως, ξαφνικά υπήρξε στροφή 180 μοιρών. Δηλαδή σε διάστημα 25 ημερών καταβλήθηκαν φόροι 280.000 ευρώ.
Αξιωματούχος του ΣΔΟΕ, ο κ. Ν. Λέκκας, αναφέρει ότι “η ανυπαρξία φορολογικών ελέγχων εξέθρεψε το φαινόμενο των εκατοντάδων off shore”. Σημειώνεται ότι η συγκέντρωση τόσων υπερακτίων δεν σημαίνει απαραίτητα φοροδιαφυγή, ωστόσο είναι ένα ενδιαφέρον δείγμα του “πολυμήχανου” Έλληνα.
Επίσης, τονίζεται ότι δεν ανήκουν όλες οι υπεράκτιες σε κατοίκους της πόλης αλλά και επιχειρηματίες – Έλληνες και ξένοι – δικαιούχοι μεγάλων εκτάσεων γης ή επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή.
Όσο για το ρεκορ κατοχής off shore, αυτό ανήκει σε έναν εργάτη, σύμφωνα με το Έθνος, ο οποίος – κάνοντας μεροκάματα σε οικοδομή ή γεωργικές εργασίες – εκπροσωπεί 14 υπεράκτιες εταιρίες!