Ότι η Ελλάδα έχει από τις καλύτερες κουζίνες στον κόσμο, είναι γνωστό. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά είναι Νο2 παγκοσμίως, με την Ιταλία να της κλέβει για… λίγους πόντους την πρώτη θέση!
Η κουζίνα της Ελλάδας βασίζεται στην εποχικότητα, την απλότητα, τη διάρκεια, την εντοπιότητα και τον υγιεινό της χαρακτήρα. Η υπεροχή των ξεχωριστών ελληνικών προϊόντων, που καλλιεργούνται στο ιδανικό μεσογειακό κλίμα, έχει ενισχύσει το σεβασμό για τις γεύσεις της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας και μαγειρικής, που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εποχικές.
Αυτά τα χαρακτηριστικά την έφεραν στη δεύτερη μεταξύ των 50 καλύτερων κουζινών στον κόσμο στον κατάλογο του World Taste Atlas, με την Ιταλία να βρίσκεται και πάλι στην κορυφή της κατάταξης.
Ειδικότερα, η ελληνική κουζίνα αναδείχθηκε, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στο no2 στον κόσμο, με την ισπανική να ακολουθεί στην τρίτη θέση, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Ρουμανία και η Γαλλία.
Στην κατάταξη που δημοσιεύτηκε από τον διαδικτυακό ταξιδιωτικό οδηγό φαγητού, η Ελλάδα έλαβε μέσο όρο βαθμολογίας 4,75 στα 5, με την Ιταλία να προηγείται με βαθμολογία 4,78.
Τα ελληνικά πιάτα με την καλύτερη βαθμολογία στο World Taste Atlas είναι η χορτόπιτα, το αντικριστό και τα παϊδάκια. Αντίστοιχα, τα πιο δημοφιλή ελληνικά προϊόντα είναι η φάβα Σαντορίνης, τα πορτοκάλια από το Μάλεμε Χανίων και το πευκοθυμαρόμελο Κρήτης.
WORLD'S CUISINES RANKING Update (June 2022)
— TasteAtlas (@TasteAtlas) June 4, 2022
Opinions?
Each country's rating is obtained by the users average rating of the 30 best dishes, beverages and food products in that country. Countries that are not on the list do not have enough items rated. pic.twitter.com/iRunTiy1Oo
Σύμφωνα με την TasteAtlas, η βαθμολογία κάθε χώρας υπολογίζεται με βάση τη μέση βαθμολογία των χρηστών του διαδικτυακού οδηγού για τα 30 καλύτερα πιάτα, ποτά και προϊόντα στη συγκεκριμένη χώρα. «Οι χώρες που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα δεν έχουν αρκετά στοιχεία βαθμολογημένα», σημειώνει η TasteAtlas.