Οι νέες τεχνολογίες, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η τεχνητή νοημοσύνη (AI) αναμένεται να φέρουν τη μεγάλη επανάσταση στον χώρο της Υγείας τα επόμενα χρόνια, όπως τονίστηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Economist.
Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στην ομιλία του στο Economist έκανε λόγο για μια «πραγματική επανάσταση» που συντελείται στον χώρο της υγείας, «ένα θαύμα» όπως είπε χαρακτηριστικά, που έρχεται και με τη συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης.
Βασικές εφαρμογές στην ψηφιοποίηση σχεδόν όλων των τομέων της Υγείας, είναι: το μητρώο ογκολογικών ασθενών, ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η ψηφιοποίηση των αρχείων των νοσοκομείων, αλλά και οι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί στις προμήθειες που βελτιώνουν τον έλεγχο και διασώζουν πολύτιμους πόρους.
Ο εκσυγχρονισμός ταυτόχρονα του ΕΟΠΥΥ, θα φέρει μια «σύγχρονη οργάνωση» του Οργανισμού, είπε ο υπουργός Υγείας, καθώς θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένος και θα λειτουργεί ως «μια σύγχρονη ασφαλιστική εταιρεία».
Θεμιστοκλέους: Θα χορηγηθεί πρόσβαση στη Λίστα αναμονής για χειρουργείο
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αποκάλυψε στην ομιλία του ότι βρίσκεται στα «σκαριά» μια νέα ψηφιακή υπηρεσία, η οποία αναμένεται να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή -ίσως και σε δύο μήνες από σήμερα- με σκοπό να φέρει μεγαλύτερη διαφάνεια στο χρόνιο πρόβλημα των λιστών αναμονής για επεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία.
Να υπενθυμίσουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εκκαθάριση της λίστας αναμονής για επεμβάσεις στο ΕΣΥ, με σκοπό εν συνεχεία την ψηφιοποίησή της και τη δημιουργία από την ΗΔΙΚΑ μιας νέας Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων.
Η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, αναμένεται να διασυνδέσει όλα τα Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Νοσοκομεία του ΕΣΥ σε μία κοινή βάση δεδομένων και μπορεί να φέρει νέες δυνατότητες, σύμφωνα με τον κύριο Θεμιστοκλέους.
Όπως είπε, βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση του έργου και σε δύο μήνες από σήμερα, ο πολίτης θα έχει πρόσβαση και θα γνωρίζει τι αναμονή υπάρχει για χειρουργείο σε κάθε νοσοκομείο κι έτσι θα συμμετέχει λιγότερο ή περισσότερο στην επιλογή της θεραπείας του.
Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε πως η τεχνολογία και η καινοτομία θα είναι καταλύτης στον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας και ο πυλώνας της επόμενης μέρας με τελικό στρατηγικό στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Θεμιστοκλέους: Έργο 140 εκατ. θα συνδέσει τον ψηφιακό φάκελο και το μητρώο ογκολογικών ασθενών
Η αξιοποίηση της τεχνολογίας αναμένεται να φέρει και πολλές ακόμη ευχάριστες εξελίξεις, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας.
Θα συμβάλλει, όπως είπε, στην καλύτερη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων (real world evidence), έναν τομέα στον οποίο η Ελλάδα δεν έχει καλή παράδοση. Η δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών ώστε να είναι διαθέσιμα σε όλους, θα συμβάλλει στη μεγαλύτερη διαφάνεια, αλλά και στην κατεύθυνση του να λαμβάνονται ορθότερες αποφάσεις.
«Έχουμε ξεκάθαρο οδικό χάρτη για την επόμενη μέρα. Αφορά στις αλλαγές που θα γίνουν με τη ψηφιοποίηση. Έχει ήδη ξεκινήσει η ψηφιοποίηση των ακτινολογικών συστημάτων, στους επόμενους δύο μήνες ξεκινά το έργο των 140 εκατ. που θα συνδεθεί με τον ψηφιακό φάκελο και το ψηφιακό σύστημα ογκολογικών ασθενών. Το 2025 που θα ολοκληρωθούν θα δημιουργήσουν ένα εντελώς διαφορετικό οικοσύστημα στα νοσοκομεία», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Αναφερόμενος στα έργα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, μίλησε για τις προμήθειες φαρμάκων και υλικών μέσω της ΕΚΑΠΥ, αλλά και άλλα προγράμματα, όπως αυτό της ορθότερης διαχείρισης του αίματος.
«Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε συνεργασία με πολύ μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού και πολύ σύντομα θα οργανώσουμε σε μεγάλα νοσοκομεία την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του πνεύμονα», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Θ. Καρποδίνη: Η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει τον ΕΟΠΥΥ να εκσυγχρονίσει τις υπηρεσίες του
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, μίλησε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΟΠΥΥ.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως είπε, «θα βοηθήσει τον ΕΟΠΠΥ να αξιοποιήσει τα πολλά δεδομένα που έχει στη διάθεση του και να εκσυγχρονίσει τις υπηρεσίες του».
Στα θετικά συγκαταλέγεται η αντιμετώπιση της πολυφαρμακίας και ο έλεγχος στη συνταγογράφηση και η προστασία του συστήματος από τις υπέρογκες -«καταστροφικές» όπως λέγονται- δαπάνες για το φάρμακο.
Ορέστης Καβαλάκης: Στήριξη για τις κρίσιμες υποδομές από το Ταμείο Ανάκαμψης
Ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Ορέστης Καβαλάκης, τόνισε ότι «μέχρι το 2026, η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχει αλλάξει προς το καλύτερο την υγεία στη χώρα» επισημαίνοντας ότι η δρομολογούνται 42 έργα στην υγεία ύψους 2,17 δισ. ευρώ -το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί στην δημόσια υγεία πέρα από την covid εποχή- τα τελευταία χρόνια.
Τα χρήματα αυτά θα δοθούν όπως είπε, όχι μόνο για τις υποδομές και τον εξοπλισμό σε 97 δημόσια νοσοκομεία και 156 κέντρα υγείας, αλλά και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς.
«Μόλις τελειώσει το Ταμείο Ανάκαμψης, τον Αύγουστο του 2026, θα μιλάμε για ένα διαφορετικό και καλύτερο σύστημα υγείας», κατέληξε.
Γιάννα Σουλάκη / iatropedia.gr