«Αποκλεισμός 200 μιλίων» είναι ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδας Sabah η οποία αναφέρει πως η Άγκυρα έχει σαν δόγμα « η ΑΟΖ της Τουρκίας επεκτείνεται στα 200 μίλια».
Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι το Πίρι Ρείς ξεκίνησε το ταξίδι του με αρχικό στόχο τις έρευνες στο όριο των 12 μιλίων του «Ψευδοκράτους» αλλά αναφέρει πως σε περίπτωση κριθεί «αναγκαίο» το ερευνητικό σκάφος θα κάνει έρευνες και στις νοτιοδυτικές ακτές τις Κύπρου.
Ένα σημείο που συμπίπτει με την περιοχή ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Sabah τονίζει πως το τουρκικό Επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο της εγκατάστασης τουρκικών F-16 στα Κατεχόμενα.
Η Τουρκική εφημερίδα αναφέρει πως η πολιτική Νταβούτογλου με «στρατηγικό βάθος» και την επιθετικότητα του Ερντογάν έχουν απομονώσει την Τουρκία.
Η εφημερίδα αναφέρει πως τους τελευταίους μήνες η Άγκυρα επιδείνωσε τις σχέσεις της με τη Συρία, το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αρμενία ακόμη και με το Ιράν.
Η Cumhuriyet αναφέρει επίσης πως στην ομίλία του Ερντογάν στον ΟΗΕ δεν βρέθηκε στην αίθουσα κανένας Άραβας ηγέτης ούτε και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούτ Αμπάς!
Η Ηürriyet έχει ως τίτλο «δεν μπορούμε να πολεμήσουμε με την Τουρκία» και κάνει αναφορά στις δηλώσεις του προέδρου της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια.
Η τουρκική εφημερίδα παρερμηνεύει τις δηλώσεις του Χριστόφια και γράφει πως ουσισταικά οι ελληνοκύπριοι παραδέχονται πως δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την Τουρκία.
Η ίδια εφημερίδα έχει και τη φωτογραφία από την αναχώρηση του Πίρι Ρείς από τη Σμύρνη.
Στο μεταξύ γαλλικοί πετρελαϊκοί κολοσσοί αγόρασαν τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.
Οι γαλλικοί πετρελαϊκοί κολοσσοί “Τοτάλ” και “Γκαζ ντε Φρανς”, αγόρασαν τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
Το κόστος των σεισμικών δεδομένων ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια ευρώ για την εταιρεία “Γκαζ ντε Φρανς” και το 1,6 εκατομμύρια ευρω για την “Τοτάλ”.
Οι ερευνητικές γεωτρήσεις στο οικόπεδο, “Αφροδίτη” και οι ενδείξεις ότι υπάρχουν δυνατότητες για αρκετά τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου και παραγώγων του, φαίνεται ότι αποτελούν πόλο έλξης και για άλλες εταιρείες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, μέχρι τώρα, τρισδιάστατα σεισμικά δεδομένα αγόρασαν πάνω απο 30 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο τομέα των πετρελαίων.
Στους υποψήφιους περιλαμβάνονται μια νορβηγική εταιρεία και ο ρωσικός κολοσσός “Gazprom” ο οποίος ετοιμάζεται να αγοράσει σεισμικά δεδομένα και να εισέλθει δυναμικά στο δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και ποιο οικόπεδο θα ανοίξει η Κυπριακή Δημοκρατία για να προχωρήσει η διαδικασία για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης.
Η πιο ψηλή προσφορά θα κερδίσει το επόμενο οικόπεδο ωστόσο δεν αποκλείεται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες να ανοίξουν όλα τα οικόπεδα μαζί, σε περίπτωση κατά την οποία οι προσφορές ευνοούν κάτι τέτοιο.
Διαβάστε επίσης :