Πέμπτη, 8 Αυγ.
34oC Αθήνα

Xylotrechus chinensis: Έντομο από την Κίνα «τρώει» τις μουριές στην Αθήνα 

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

Άγνωστο πότε το έντομο Xylotrechus chinensis από την Κίνα έφτασε στην Ελλάδα. Ο δήμος Αθηναίων έχει ήδη ξεκινήσει τις ενέσεις στις μουριές για να προστατεύσει τα 8.000 δέντρα που απειλούνται.

Το έντομο, το οποίο έφτασε την Ελλάδα από την Κίνα λόγω ανεπαρκών ελέγχων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων, εξολοθρεύει τα τελευταία χρόνια τις μουριές, το «δέντρο του μεταξοσκώληκα».

Η εμφάνιση του Xylotrechus chinensis παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στην πόλη το 2019-2020, προκαλώντας σοβαρές ζημιές και απώλειες 5.000 δέντρων μέχρι σήμερα, αναφέρει ο δήμος Αθηναίων.

Δεδομένου ότι οι μουριές αποτελούν ένα από τα βασικότερα είδη δέντρων στους δρόμους και στα πάρκα, με πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη, η ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία τους είναι επιτακτική.

Έτσι, σε συντονισμό με τη Διεύθυνση Πρασίνου, ο δήμος έθεσε σε εφαρμογή στις αρχές Ιουλίου ένα σχέδιο για την προστασία των μουριών από το έντομο Xylotrechus chinensis.

Το πρόγραμμα, αποτέλεσμα μίας ευρύτερης συνεργασίας με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, περιλαμβάνει εγχύσεις φυτοπροστατευτικού σκευάσματος στους κορμούς των δέντρων.

Μέχρι στιγμής, έχουν ολοκληρωθεί εγχύσεις σε 5.100 δέντρα, με στόχο να φτάσουν τις 8.000 έως το τέλος Αυγούστου. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα ακολουθήσει η καταγραφή των αποτελεσμάτων και η δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

«Το σχέδιο δράσης, με τη χρήση καινοτόμου εξοπλισμού και επιστημονικών μεθόδων, πραγματοποιείται με πρωταρχικό κριτήριο την προστασία του φυσικού κεφαλαίου και τη διατήρηση του αστικού πρασίνου», καταλήγει η ανακοίνωση του δήμου Αθηναίων.

Φωτογραφίες: Κώστας Τζούμας / Eurokinissi

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις