Ελλάδα

Α-συμφωνία για το κείμενο υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών – Ποιοι διαψεύδουν ότι υπέγραψαν

Μια λίστα με ακαδημαϊκούς, πολιτικούς, ανθρώπους της διανόησης, της τέχνης και της δημοσιογραφίας που συμφωνούν με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών για το Σκοπιανό εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις, τρεις μέρες μετά τη δημοσιοποίησή της. Τουλάχιστον τρεις από τους 320 ανθρώπους που εμφανίστηκαν να υπέγραψαν κείμενο υπέρ της συμφωνίας για το Σκοπιανό, το αρνούνται κατηγορηματικά.

Το κείμενο με τις υπογραφές 320 προσωπικοτήτων υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών κυκλοφόρησε για πρώτη φορά την περασμένη Κυριακή (15.07.2018) και δημοσιεύτηκε και στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, 320 άνθρωποι της διανόησης, της πολιτικής, της τέχνης υπέγραφαν υπέρ της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ για την αλλαγή της ονομασίας της.

Ωστόσο, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίησης της λίστας, άρχισαν οι αντιδράσεις. Η Νένα Βενετσάνου, η Λένα Αλκαίου και ο Κυριάκος Κατζουράκης με αναρτήσεις τους στις σελίδες τους στο Facebook αρνήθηκαν ότι έχουν υπογράψει το κείμενο αυτό.

Ο πρώτος που αντέδρασε ήταν ο Κυριάκος Κατζουράκης, με ανάρτησή του στο Facebook. «Έλαβα με mail το κείμενο και δεν το υπέγραψα» τόνισε και ζήτησε να γίνει διόρθωση, έστω και εκ των υστέρων.

Δείτε την ανάρτησή του

Ακολούθησαν παρόμοιες αναρτήσεις από τις τραγουδίστριες Νένα Βενετσάνου και Λένα Αλκαίου. «Έμεινα έκπληκτη όταν είδα το όνομά μου να φιγουράρει κάτω από ένα κείμενο που εκθειάζει την συμφωνία των Πρεσπών» έγραψε η Νένα Βενετσάνου, αμφισβητώντας το κατά πόσο είναι γνήσιες οι υπογραφές των υπολοίπων. Μίλησε δε για συκοφαντία και βαθιά προσβολή της ακεραιότητάς της.

«Αρνούμαι στον οποιονδήποτε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομά μου με τέτοιο θράσος κάτω από ένα κείμενο το οποίο ούτε διάβασα, ούτε το υπέγραψα ποτέ», σημείωσε και πρόσθεσε πως «όποιοι κι αν εμπνεύστηκαν αυτή τη φάρσα είναι επικίνδυνοι για τη Δημοκρατία».

Η ανάρτηση της Νένας Βενετσάνου

Από την πλευρά της, η Λένα Αλκαίου με δυο αναρτήσεις επίσης εξέφρασε την οργή της για τη χρησιμοποίηση του ονόματός της. «Δεν θέλω να εμπλακώ καθόλου στο συγκεκριμένο θέμα. Τη στάση μου απέναντι στα πράγματα την ορίζω μέσα από το τραγούδι και τον πολιτισμό», ανέφερε στην πρώτη ανάρτησή της.

Στη δεύτερη χαρακτήρισε εξοργιστικό σε ένα τόσο σοβαρό θέμα να χρησιμοποιείται το όνομά της, όπως κι άλλων, χωρίς καν η ίδια να ερωτηθεί. «Είναι προσβολή για την Δημοκρατία να παραβιάζεται η ελεύθερη βούληση του καθενός μ’ αυτόν τον τρόπο», σημείωσε.

Τα post της Λένας Αλκαίου

Η συγγνώμη

Μετά τις αντιδράσεις και το σάλο, με δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο Άγγελος Μανταδάκης, στον οποίο ανήκει η πρωτοβουλία για τη συλλογή υπογραφών υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, ζήτησε συγγνώμη γιατί εκ παραδρομής συμπεριλήφθηκαν στη λίστα οι υπογραφές της Λένας Αλκαίου, της Νένας Βενετσάνου και του Κυριάκου Κατζουράκη.

«Λόγω του πλήθους υπογραφών υπέρ του κειμένου της συμφωνίας των Πρεσπών και της σύντομης χρονικής περιόδου για τη συλλογή τους, συμπεριλήφθηκαν εκ παραδρομής οι υπογραφές της Ν. Βενετσάνου, του Κ. Κατζουράκη και της Λ. Αλκαίου. Ζητούμε συγγνώμη για αυτό το λάθος και δηλώνουμε ότι δεν υπήρξε η παραμικρή πρόθεση εκ μέρους μας.

Ενημερώνουμε, επίσης, ότι όποιος/α επιθυμεί να υπογράψει το κείμενο για τη Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να το κάνει στέλνοντας e-mail στο: symfoniaypografes@gmail.com.

Από την πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για τη συμφωνία των Πρεσπών, Άγγελος Μανταδάκης»

Το κείμενο

Το κείμενο που φέρονται να υπέγραψαν οι 320 προσωπικότητες της τέχνης, της διανόησης, της ακαδημαϊκής και πολιτικής ζωής τάσσεται υπέρ της συμφωνίας που υπέγραψαν Ελλάδα και ΠΓΔΜ στις Πρέσπες στις 17 Ιουνίου. Τονίζεται ότι τα συμφωνηθέντα καλύπτουν πλήρως τις πάγιες ελληνικές θέσεις και τις διασφαλίζουν ακόμη περισσότερο.

«Εμείς, αριστεροί, δημοκράτες, προοδευτικοί πολίτες, στηρίζουμε τη Συμφωνία, γιατί είμαστε κατά των εθνικισμών και των αναθεωρητισμών, γιατί είμαστε υπέρ μιας ειρηνικής, αλληλέγγυας ευρωπαϊκής, βαλκανικής γειτονιάς, γιατί η Συμφωνία υπερβαίνει τις εθνικιστικές και θρησκευτικές εντάσεις. Είμαστε υπέρ της αξιοπρέπειας των λαών. Στηρίζουμε τη Συμφωνία γιατί πιστεύουμε ότι είναι πατριωτικό, διεθνιστικό και δημοκρατικό μας καθήκον», καταλήγει το κείμενο.

Όλο το κείμενο για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Συμφωνία Πρεσπών

Η ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών της 17ης Ιουνίου 2018, κλείνει μια μεγάλη εκκρεμότητα 25 και πλέον χρόνων στην περιοχή μας. Είναι μια έντιμη Συμφωνία που εξασφαλίζει το μέλλον των λαών των δύο χωρών αλλά και της Βαλκανικής γειτονιάς μας με ειρήνη, αλληλεγγύη και συνανάπτυξη.

Η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό («Βόρεια Μακεδονία») έναντι όλων και με συνταγματική αναθεώρηση καλύπτει πλήρως τις πάγιες ελληνικές θέσεις και μάλιστα τις διασφαλίζει ακόμη περισσότερο, ενώ αποδεικνύει, έμπρακτα, τη βούληση της γειτονικής χώρας για ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών.

Διαλύεται η «γκρίζα ζώνη» που δημιουργούσε η μακροχρόνια εκκρεμότητα ενός «πρώην κράτους» και προσδιορίζονται με σαφήνεια και με διεθνή σφραγίδα τα όρια -πολιτικά, ιστορικά, πολιτισμικά- ανάμεσα στην ελληνική Μακεδονία και την «Βόρεια Μακεδονία». Είναι ο μοναδικός τρόπος διαγραφής δια παντός των αλυτρωτισμών στα Βαλκάνια.

Γίνεται σεβαστή η αξιοπρέπεια και το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό της γειτονικής χώρας. Η επιβεβαίωση στη Συμφωνία της γλώσσας (όπως επί πάρα πολλές δεκαετίες έχει αναγνωρισθεί και από τη χώρα μας) και της ιθαγένειας της γειτονικής χώρας αποδεικνύει έμπρακτα τη βούληση της Ελλάδας για την οικοδόμηση ενός σταθερού μέλλοντος φιλίας και ειρήνης με τη «Βόρεια Μακεδονία». Η Ελλάδα, μια δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα σέβεται τις αποφάσεις και τις θεμελιώδεις αρχές του ΟΗΕ.

Σε αυτές τις ιστορικές στιγμές, όπου στην Ευρώπη παρατηρείται η άνοδος της ακροδεξιάς, του εθνικισμού, του σοβινισμού και του ρατσισμού, φαινόμενα, εξαιτίας των οποίων έχουν κυλήσει ποταμοί αίματος στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια σ’ αυτές τις ιστορικές στιγμές, όπου στη χώρα μας, με αυτή τη Συμφωνία, ερχόμαστε στην πράξη αντιμέτωποι με το τέρας του φασισμού και με όσους το τροφοδοτούν, κύκλοι που εκφράζουν το πιο σκοτεινό παρελθόν, διχάζουν τον ελληνικό λαό και τις πολιτικές δυνάμεις σε εθνοπροδότες και εθνοσωτήρες. Ο διχασμός αυτός πλήττει τα θεμέλια της Δημοκρατίας, όταν στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη γειτονιά μας επινοούνται επικίνδυνοι αναθεωρητισμοί που προοιωνίζουν σκοτεινό μέλλον.

Εμείς, αριστεροί, δημοκράτες, προοδευτικοί πολίτες, στηρίζουμε τη Συμφωνία, γιατί είμαστε κατά των εθνικισμών και των αναθεωρητισμών, γιατί είμαστε υπέρ μιας ειρηνικής, αλληλέγγυας ευρωπαϊκής, βαλκανικής γειτονιάς, γιατί η Συμφωνία υπερβαίνει τις εθνικιστικές και θρησκευτικές εντάσεις. Είμαστε υπέρ της αξιοπρέπειας των λαών. Στηρίζουμε τη Συμφωνία γιατί πιστεύουμε ότι είναι πατριωτικό, διεθνιστικό και δημοκρατικό μας καθήκον».

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα