Ελλάδα

ΑΑΔΕ: Τι πρέπει να ξέρετε για το τέλος επιτηδεύματος – Προσαρμογή νομοθεσίας με απόφαση ΣτΕ

Σε εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ, προσαρμόζεται η νομοθεσία για την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για μία πενταετία θα έχουν οι επαγγελματίες που προχωρούν σε έναρξη διαφορετικού επαγγέλματος από αυτό για το οποίο είχαν ήδη απαλλαγεί από το τέλος.

Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για μία πενταετία θα έχουν οι επαγγελματίες που προχωρούν σε έναρξη διαφορετικού επαγγέλματος από αυτό για το οποίο είχαν ήδη απαλλαγεί από το τέλος. Αυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με την οποία προσαρμόζεται η νομοθεσία για την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Στην εγκύκλιο δίνονται οδηγίες σχετικά με την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος στην περίπτωση που φυσικό πρόσωπο που ασκούσε επιχειρηματική δραστηριότητα είχε κατά το παρελθόν προβεί στην έναρξη και άλλου επαγγέλματος, διαφορετικού από αυτό που ασκεί σήμερα και στη συνέχεια το διέκοψε χωρίς να συμπληρώσει, συνολικά, πέντε έτη άσκησής του.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για την επιβολή τέλους επιτηδεύματος στα φυσικά πρόσωπα, που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, απαιτείται η άσκηση της ίδιας ή συναφούς επαγγελματικής δραστηριότητας (δηλαδή, δραστηριότητας στεγαζόμενης υπό τον ίδιο τετραψήφιο ΚΑΔ) επί πενταετία από την οικεία έναρξη εργασιών. Έτσι, σε περίπτωση διακοπής και εκ νέου έναρξης εργασιών στο ίδιο ή συναφές αντικείμενο δραστηριότητας, δεν λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος διακοπής για τη συμπλήρωση της πενταετίας. Επομένως, τέλος επιτηδεύματος δεν επιβάλλεται σε περίπτωση διακοπής και έναρξης εργασιών σε αντικείμενο άλλο από το αρχικό (δηλαδή, με διαφορετικό τετραψήφιο ΚΑΔ), για μια πενταετία από τη νέα έναρξη εργασιών, και τούτο ανεξαρτήτως εάν ο φορολογούμενος έχει συμπληρώσει πέντε έτη άσκησης της προηγούμενης δραστηριότητας.

Για την επιστροφή τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών τέλους επιτηδεύματος, λόγω των νέων δεδομένων, οι φορολογούμενοι υποβάλλουν έγγραφο αίτημα στις ΔΟΥ και εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα, χωρίς την επιβολή κυρώσεων, εφόσον η αξίωση επιστροφής δεν έχει παραγραφεί.

Ειδικά, για την επιστροφή του τέλους επιτηδεύματος από το 2015 και μετά, οι φορολογούμενοι θα μπορούν μέσα σε δύο μήνες από την έκδοση της Εγκυκλίου να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τροποποιητική δήλωση χωρίς να τους επιβληθούν κυρώσεις. Όλα αυτά ισχύουν και για τη διαγραφή του τέλους επιτηδεύματος, που θα βεβαιωθεί με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018.

Σε περίπτωση έναρξης εργασιών προ του έτους 2008 οι φορολογούμενοι προσέρχονται αποκλειστικά στη ΔΟΥ προσκομίζοντας και τη βεβαίωση της έναρξης εργασιών.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα