Μετά την τροπολογία για τις άδειες που μπορούν να παίρνουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, είτε πρόκειται για γονείς παιδιών με κορονοϊό, ήρθε κι εκείνη για το τι ισχύει στο Δημόσιο.
Η τροπολογία για την άδεια ειδικού σκοπού των εργαζομένων στο Δημόσιο προβλέπει πενθήμερη άδεια αλλά και, σε περίπτωση που χρειαστεί κάποιος να λείψει περισσότερο, τηλεργασία ή μειωμένο ωράριο, αλλά χωρίς μείωση αποδοχών αφού οι ώρες θα αναπληρωθούν με υπερωρίες.
Η τροπολογία για τη χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού και άλλων διευκολύνσεων στους εργαζόμενους του Δημοσίου που τα παιδιά τους νοσούν με κορονοϊό, κατατέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης «Εκσυγχρονισμός του δικαίου ανταγωνισμού για την ψηφιακή εποχή…».
Τι προβλέπει η τροπολογία για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Η τροπολογία για τις άδειες στο Δημόσιο
Η άδεια που χορηγείται είναι διάρκειας έως πέντε εργάσιμων ημερών εκ των οποίων έως τρεις ημέρες καταγράφονται ως δικαιολογημένη απουσία και οι άλλες δύο ημέρες αποτελούν κανονική άδεια. Εάν το παιδί συνεχίζει να νοσεί, δεν επιτρέπεται η εκ νέου χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού, αλλά έχει τη δυνατότητα να εργαστεί εξ αποστάσεως ή με μειωμένο ωράριο έως 25% χωρίς ανάλογη μείωση των αποδοχών του, καθώς τις ώρες αυτές θα τις αναπληρώσει αργότερα με υπερωρίες.
Του μέτρου του μειωμένου ωραρίου εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί.
Οι διευκολύνσεις αφορούν υπαλλήλους δημοσίων υπηρεσιών, αποκεντρωμένων διοικήσεων, ΟΤΑ Α ́ και Β ́ βαθμού και νομικά πρόσωπα αυτών, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ εντός Γενικής Κυβέρνησης με τέκνα βρεφών, προνηπίων, νηπίων και μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που φοιτούν έως και την Γ’ Γυμνασίου.
Επίσης σε γονείς τέκνων που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, καθώς και ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής Φροντίδας για άτομα με αναπηρία.
Για τη χορήγηση της άδειας αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου.
Σε περίπτωση που και οι δύο γονείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι, την άδεια λαμβάνει ο ένας, ενώ υπάρχει η δυνατότητα της εκ περιτροπής χρήσης της.
Εφόσον ο ένας εκ των δύο γονέων εργάζεται σε φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας ή είναι εκπαιδευτικός ή προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας ή των καταστημάτων κράτησης, η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται υποχρεωτικά στον άλλον γονέα, εφόσον είναι δικαιούχος της άδειας, ανεξαρτήτως εάν ο άλλος γονέας απασχολείται στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα.
Η τροπολογία ισχύει έως τις 15 Απριλίου 2022, ενώ μπορεί να παραταθεί με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών.