Site icon NewsIT

“Αδειάζει” το ΚΑΣ για το Σούνιο η Λυδία Κονιόρδου

31.03.2018 | 13:27
Σούνιο ΚΑΣ Κονιόρδου

Θέση στο θέμα με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ για τα γυρίσματα στο Σούνιο της σειράς "Η Μικρή Τυμπανίστρια" πήρε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Και επί της ουσίας, άδειασε το Συμβούλιο για το αρχικό "όχι" στο BBC που προκάλεσε σάλο, εντός κι εκτός Ελλάδας.

Η Λυδία Κονιόρδου χαρακτήρισε «ατυχή» τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, που αποφάσισε αρνητικά για τη χορήγηση άδειας να γίνουν γυρίσματα στο Ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο.

Απευθύνοντας χαιρετισμό στην Ημερίδα του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, για τον Ελληνικό Κινηματογράφο, η υπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα. Όπως είπε, εταιρεία παραγωγής επανήλθε με καινούργια πρόταση η οποία θα συζητηθεί τη Μ. Τρίτη στο ΚΑΣ, για να λυθεί το ζήτημα.

Κονιόρδου: Πρέπει να γίνουμε film friedly

«Πρέπει να δημιουργήσουμε κατάλληλες συνθήκες , να εναρμονιστούμε με ό,τι συμβαίνει στις άλλες χώρες έτσι ώστε η χώρα μας να γίνει film friendly για τον κινηματογράφο, είπε η κα Κονιόρδου.

Ειδικότερα για το θέμα της προσέλκυσης διεθνών παραγωγών στην Ελλάδα αναφέρθηκε στον πρόσφατο νόμο για το cash rebate ο οποίος, όπως είπε, θα λειτουργήσει στην κατεύθυνση αυτή. Από πλευράς του Υπουργείου Πολιτισμού είπε η κ. Κονιόρδου, εργαζόμαστε εντατικά στο πλαίσιο ομάδας εργασίας για τη διαμόρφωση αδειοδοτήσεων,  τελών χρήσης και κινηματογράφησης και την εναρμόνισή τους με τις καλές  πρακτικές των άλλων χωρών. Μετά το Πάσχα το Υπουργείο Πολιτισμού θα καταθέσει ολοκληρωμένο το πλήρες σχέδιο σε σχέση με τα παραπάνω.

Η νέα πρόταση στο ΚΑΣ για το Σούνιο

Με νέα πρόταση για μειωμένες ώρες κινηματογραφικών λήψεων στο Σούνιο, επανέρχεται στο ΚΑΣ η εταιρεία παραγωγής «FALIRO HOUSE PRODUCTIONS – Παραγωγές Κινηματογράφου – Τηλεόρασης Α.Ε.» που ζητάει τη χορήγηση άδειας κινηματογράφησης στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου, στο πλαίσιο γυρισμάτων τηλεοπτικής σειράς μικρής διάρκειας του BBC.

Η σειρά βασίζεται στο έργο του γνωστού συγγραφέα Τζον Λε Καρέ, «Η Μικρή Τυμπανίστρια», σε σκηνοθεσία του Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Παρκ Τσαν Γουκ. Η εταιρεία παραγωγής θα ζητήσει να γίνουν μόνο πρωινά γυρίσματα.

Το σκεπτικό της απόρριψης από το ΚΑΣ

Το αίτημα για την κινηματογράφηση στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου, είχε εξεταστεί στη συνεδρίαση της 27ης Μαρτίου και αφορούσε στην πραγματοποίηση κινηματογραφικών λήψεων στον αρχαιολογικό χώρο στις 12 Απριλίου από τις 7.00 έως τις 19.00.«Θεωρήθηκε από τα μέλη του ΚΑΣ ότι θα προκαλούσε αναστάτωση στην ασφάλεια και εύρυθμη λειτουργία του χώρου κατά την περίοδο των διακοπών του Πάσχα, που αναμένεται έντονη τουριστική κίνηση» επισημαίνεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Επίσης διευκρινίζει ότι κατά τη συζήτηση του θέματος, «οι εναλλακτικές προτάσεις που αναπτύχθηκαν παρουσία και εκπροσώπου της παραγωγού εταιρείας, δεν ήταν ικανοποιητικές και τα μέλη δεν αποδέχτηκαν την πρόταση ως είχε».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version