Σε σημαντικές ανακοινώσεις αναφορικά με την αναδιοργάνωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του ΕΣΥ και με στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών στις Εφημερίες, προχώρησε σήμερα, Δευτέρα (13.01.25) ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Ένα νέο πρόγραμμα για την ψηφιακή αναβάθμιση των ΤΕΠ και με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών στις Εφημερίες χωρίς ταλαιπωρία και καθυστερήσεις, θα ξεκινήσει από αρχές Φεβρουαρίου πιλοτικά σε 4 νοσοκομεία. Σε πρώτη φάση αυτό θα γίνει σε 4 νοσοκομεία της Αττικής, στο Ιπποκράτειο, στο Λαϊκό, στον Ευαγγελισμό και στο Κωνσταντοπούλειο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εκεί, οι ασθενείς θα παίρνουν κατά την είσοδό τους ένα βραχιολάκι με QR code και ειδικό κέντρο επιτήρησης της κίνησης των ΤΕΠ θα επιβλέπει πόσοι ασθενείς έχουν εξυπηρετηθεί και σε ποιους χρόνους, όπως σας είχε ενημερώσει το iatropedia.gr. Θα υπάρχει επιτήρηση για παράδειγμα, αν υπάρχει καθυστέρηση στον αξονικό τομογράφο και θα αναζητούνται επί τόπου λύσεις.
Επίσης, με μια νέα ψηφιακή υποδομή (ενδεχομένως μέσω του My Health App) και οι ίδιοι οι ασθενείς θα βλέπουν από το κινητό τους πόση είναι η αναμονή σε κάθε νοσοκομείο στα Επείγοντα, ώστε να κατευθύνονται στα ΤΕΠ με τη λιγότερη αναμονή. Στο σύστημα εφημεριών αναμένεται να μπουν μάλιστα και ορισμένα Κέντρα Υγείας.
Επίσης, ανακοινώνεται και ο νέος τρόπος καταχώρησης των ηλεκτρονικών ραντεβού με γιατρούς στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μέσω της πλατφόρμας finddoctors.gov.gr.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Στόχος του σχεδίου είναι να μειώσουμε τους χρόνους αναμονής», τόνισε στην αρχή της Συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως ο χρόνος αυτός δεν μπορεί να μηδενιστεί σημείωσε και πρόσθεσε πως λόγω της αύξησης των ιώσεων υπάρχει αύξηση της κίνησης στα ΤΕΠ αυτό το διάστημα.
«Τις ημέρες μεγάλης εφημερίας, όπως μετά τις γιορτές, όταν αυξάνονται οι νόσοι του αναπνευστικού (γρίπη, Covid, RSV), τα νοσοκομεία δέχονται μεγάλη πίεση. Σήμερα, δεν υπάρχει μέσος χρόνος αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Υπολογίζουμε ότι κυμαίνεται στις 8-9 ώρες», ανέφερε συγκεκριμένα.
Διευκρίνισε δε ότι οι αλλαγές αφορούν τους περιπατητικούς ασθενείς, όχι τα σοβαρά περιστατικά ή αυτά που μεταφέρονται με ασθενοφόρα. «Εάν φτάσουμε τον χρόνο αναμονής στις πέντε ώρες, θα είναι μια σημαντική πρόοδος. Όταν όμως αγγίζουμε το δεκάωρο, αυτό είναι προβληματικό. Για αυτό δημιουργήσαμε ένα νέο πλάνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ειρήνη Αγαπηδάκη: «Ποια Κέντρα Υγείας, θα συμμετάσχουν στις εφημερίες»
Παίρνοντας τον λόγο η Ειρήνη Αγαπηδάκη, ανέφερε ότι τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου αναλαμβάνουν ήδη περιστατικά, απλώς δεν τα γνωρίζει ο κόσμος.
Κάποια από αυτά είναι τα Κέντρα Υγείας: Αλεξάνδρας (τελεί σε 24ωρη εφημερία), Καλλιθέας, Αμαρουσίου, Ραφίνας (σε 24ωρη βάση) Βάρης – Μεγάρων – Ελευσίνας (σε 24ωρη εφημερία), Κερατσινίου (7 το με 9 το βράδυ).
Μάλιστα θα προσληφθούν το επόμενο διάστημα ειδικοί γιατροί, όπως καρδιολόγοι, και θα διευρυνθούν τα ωράρια, ώστε να διαχειρίζονται ακόμα πιο άμεσα τα περιστατικά και να εξυπηρετούνται πιο άμεσα οι ασθενείς, αλλά και να μειωθούν παράλληλα οι ουρές στα νοσοκομεία.
Μάριος Θεμιστοκλέους: Οι αλλαγές θα γίνουν σταδιακά
Παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, παρουσίασε το αναλυτικό σχέδιο για τη βελτίωση των συνθηκών στις εφημερίες. Τόνισε ότι το έργο είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, καθώς μόνο τα νοσοκομεία της Αττικής εξυπηρετούν καθημερινά περίπου 2.000 ασθενείς.
Οι προγραμματισμένες δράσεις στοχεύουν στη βελτίωση της διαχείρισης των περιστατικών και στη μείωση των χρόνων αναμονής, παρέχοντας καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες.
Οι αλλαγές όπως είπε θα γίνουν σταδιακά και όχι από τη μία μέρα στην άλλη. Οι αλλαγές αυτές κινούνται σε 7 άξονες, μεταξύ των οποίων η ενίσχυση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, η ψηφιακή αναβάθμιση, οι οργανωτικές αλλαγές, η προσθήκη εθελοντών κ.ά.
Θα υπάρχει κέντρο που θα ελέγχει την εφημερία, ώστε να έχουμε διάχυση των περιστατικών και συντονισμός, κυρίως μεταξύ των ασθενών που προσέρχονται με το ΕΚΑΒ. Μία άλλη αλλαγή θα είναι η συμμετοχή των Κέντρων Υγείας στις εφημερίες.
«Κάποιες φορές η εφημερία θυμίζει εικόνες πολέμου και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και εμείς δεν βάζουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, αλλά αναζητούμε λύσεις», τόνισε από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι σύντομα θα γίνουν προσλήψεις επικουρικού προσωπικού και ότι οι διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και οι γιατροί των ΤΕΠ της 1ης ΥΠΕ σύντομα θα ενταχθούν στα νοσοκομεία, και θα ακολουθήσουν αυτοί στα νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ.
Παράλληλα, υπάρχει πρόγραμμα πρόσληψης 500 τραυματιοφορέων από τον ΟΑΕΔ, που σύντομα ξεκινούν να εργάζονται στα νοσοκομεία. Από αυτούς, οι 100 τραυματιοφορείς θα ενταχθούν στα ΤΕΠ.
Ανακινήσεις νοσοκομείων
Στο «Αττικόν» από 1.000 τ.μ. που είναι τα ΤΕΠ, θα γίνουν 5.000 μετά από την ανακαίνιση.
Το ίδιο ισχύει και στον «Ευαγγελισμό», που έχει σταματήσει η πρωινή λειτουργεία των εφημεριών λόγω των κτηριακών ανακαινίσεων. Αυτές οι νέες υποδομές θα φέρουν μεγάλη βελτίωση της εικόνας και της εξυπηρέτησης των ασθενών, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας.
ΑΙ στη διαλογή των περιστατικών
Στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας οι γιατροί χρησιμοποιούν ήδη σύστημα με τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), που αφορά στη διαλογή των ασθενών και σύντομα σε συνεργασία με την Amazon, θα υπάρξει ψηφιακή παρέμβαση κατά πάσα πιθανότητα για αρχή στο «Ιπποκράτειο», το «Κωνσταντοπούλειο» και τον «Ευαγγελισμό», όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Της Γιάννας Σουλάκη/Πηγή: Iatropedia.gr