Site icon NewsIT

Άδωνις Γεωργιάδης: Επίδομα επιβίωσης 2.100 ευρώ και δωρεάν σπίτι σε γιατρούς που θα επιλέξουν νησιά

04.07.2024 | 18:00
Άδωνις Γεωργιάδης: Επίδομα επιβίωσης 2.100 ευρώ και δωρεάν σπίτι σε γιατρούς που θα επιλέξουν νησιά

Όπως ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, οι γιατροί που θα επιλέξουν να καλύψουν υγειονομικά άγονες περιοχές θα έχουν από το υπουργείο Υγείας, επιπλέον οικονομικά κίνητρα

Έτσι σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης με  2.100 ευρώ πλέον του μισθού τους θα ενισχύονται οι γιατροί που θα επιλέγουν νησιά ή ορεινές και απομακρυσμένες υγειονομικές δομές, ενώ ως ένα επιπλέον σοβαρό κίνητρο, θα τους παρέχεται και δωρεάν στέγη με την συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τα παραπάνω μέτρα ήταν ανάμεσα στα θέματα που κυριάρχησαν στην συνάντηση εργασίας μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, το πρωί της Τετάρτης (03/07/2024) στο Υπουργείο Υγείας.

Τις ανακοινώσεις έκανε, ωστόσο, στη συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης, στο 28th Annual Economist Government Roundtable, λέγοντας πως είναι ήδη έτοιμες οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) που αφορούν στην άσκηση ιδιωτικού έργου των γιατρών, αλλά και στη νέα μορφή κινήτρων για να καλυφθούν τα κενά, ένα θέμα που “καίει” την κυβέρνηση όσο ο τουρισμός αυξάνεται στα νησιά και τους καλοκαιρινούς προορισμούς.

Όπως σας είχε ενημερώσει πριν από λίγες ημέρες το iatropedia.gr, η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει δραστικά μέτρα, καθώς όλες οι προκηρύξεις για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στα νησιά βγαίνουν άγονες, εξαιτίας του χαμηλού ενδιαφέροντος των γιατρών και νοσηλευτών να μπουν στην περιπέτεια αναζήτησης κατοικίας σε εξαιρετικά υψηλό τίμημα.

Η εξασφάλιση δωρεάν στέγης με την μέριμνα των Δήμων, αλλά και η αύξηση στις οικονομικές απολαβές του ιατρού προσωπικού, με τη μορφή “επιδόματος διαβίωσης” που από 1.800 ευρώ για τους γιατρούς πλέον του μισθού τους αυξάνεται πλέον σε πάνω από 2.000 ευρώ, ενδέχεται να αυξήσει το ενδιαφέρον.

Έρχονται και αυξήσεις μισθών

Όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στο νησί της Κω, «είναι αδιανόητο να έχουμε προκήρυξη 14 φορές, 4 θέσεις για παθολόγους στο νοσοκομείο και να μην υπάρχει ενδιαφέρον, την ίδια ώρα που έχουμε πολλούς ιδιώτες παθολόγους στο νησί, οι οποίοι προφανώς αδιαφορούν για το αν υπάρχουν παθολόγοι να στηρίξουν την δημόσια υγεία».

Γεωργιάδης: “Έρχονται δύσκολες παρεμβάσεις”

Από το βήμα του Economist, ο κ. Γεωργιάδης άφησε να εννοηθεί πως έρχονται δύσκολες παρεμβάσεις προς τους ιδιώτες γιατρούς, για την επίσπευση της στελέχωσης των νησιών.

“Το σύστημα υγείας είναι ένα πράγμα”, ανέφερε χαρακτηριστικά προαναγγέλλοντας πως τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί μια νέα αυστηρή παρέμβαση από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, ώστε να εξομαλυνθεί αυτή η κατάσταση της υποστελέχωσης. Οι αποφάσεις αναμένεται να ρυθμίσουν το ζήτημα αυτό οριστικά, είπε.

Ο ίδιος κάνοντας ένα απολογισμό του έργου του, έκανε λόγο για ένα παραγωγικό πεντάμηνο στη θέση του υπουργού Υγείας, ενώ όπως υποστήριξε, ότι ο στόχος είναι «το 2025 το ΕΣΥ να είναι εντελώς διαφορετικό, βελτιωμένο σύστημα».

“Γενικά πιστεύω, θα το πουν και άλλοι δεν το λέω μόνος μου, ήταν ένα παραγωγικό πεντάμηνο, δεν μπορώ να πω ότι βαρεθήκαμε. Το αντίθετο, έχουμε κάνει ήδη πάρα πολλά πράγματα. Πολλά που θα έπρεπε να έχουν γίνει αρκετά χρόνια πριν για να είμαι ειλικρινής αλλά δεν πειράζει κάλιο αργά παρά ποτέ, θα γίνουν όλα ένα-ένα τώρα και μέσα στο ’24 θα έχουμε να κάνουμε πάρα πολλά ακόμα”, κατέληξε.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version