Ελλάδα

Αφιέρωμα του BBC σε “καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα” στην Ελλάδα

Το BBC αναφέρεται σε "μακεδονική μειονότητα" στην Ελλάδα, που μάλιστα -σύμφωνα με ιστορικό που επικαλείται- αριθμεί 100.000 ανθρώπους. "Η αόρατη μειονότητα της Ελλάδας - Οι Μακεδόνες Σλάβοι", ο τίτλος του αφιερώματος. Κάνει λόγο για διώξεις, βασανιστήρια και εξορίες των "Μακεδόνων" πριν και μετά τον Εμφύλιο. Αναφέρει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει τον δρόμο για να απαντηθούν "δύσκολα ερωτήματα" για τη "μακεδονική μειονότητα"

Στην ύπαρξη “καταπιεσμένης μακεδονικής μειονότητας” στην Ελλάδα, που “υπέστη βασανιστήρια και εξορίες” κάνει αναφορά εκτενέστατο αφιέρωμα του BBC, υπό τον τίτλο: “Η αόρατη μειονότητα της Ελλάδας – Οι Μακεδόνες Σλάβοι”.

Το αφιέρωμα παρουσιάζει τον 92χρονο κ. Φωκά για τον οποίο λέει πως μιλά άπταιστα τα ελληνικά, του οποίου “η γλώσσα της μητέρας του είναι Μακεδονικά, μια σλαβική γλώσσα που σχετίζεται με τα Βουλγαρικά και μιλιέται σ’ αυτή την περιοχή των Βαλκανίων για αιώνες”.

Κατά το BBC ο κ. Φωκάς φροντίζει να τονίσει πως είναι ταυτόχρονα “Μακεδόνας στην εθνότητα και Έλληνας πατριώτης. Και έχει μια καλή δικαιολογία να το κάνει: για σχεδόν έναν αιώνα οι «Μακεδόνες» στην Ελλάδα είναι αντικείμενα καχυποψίας και -κατά περιόδους- διώξεων, ακόμη και η ύπαρξή τους έχει αρνηθεί σχεδόν από όλους”.

BBC: Η συφωνία των Πρεσπών ανοίγει την πόρτα σε “δύσκολες ερωτήσεις” για της ιστορία της “Μακεδονικής μειονότητας”

Όπως αναφέρει το BBC αυτή η μειονότητα είναι γνωστή ως “οι ντόπιοι” που μιλούν μια γλώσσα που αποκαλείται “ντόπια”. “Λείπουν εντελώς από τα σχολικά βιβλία ιστορίας και δεν εμφανίζονται στις απογραφές από το 1951… Οι περισσότεροι Έλληνες δεν γνωρίζουν την ύπαρξή τους. Αυτή η “εξάλειψή” τους ήταν ένας από τους λόγους της πολύχρονης διαμάχης με την πρώην γιουγκοσλαβική Δημοκρατία που τώρα επίσημα λέγεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” αναφέρει το δημοσίευμα, που προσθέτει ότι αυτή η διαμάχη έληξε με την ψήφιση από τη Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

“Η χρήση της ονομασίας «Μακεδονία» από το γειτονικό κράτος σιωπηρά αναγνωρίζει ότι οι Μακεδόνες είναι ένας λαός με τα δικά του δικαιώματα και ανοίγει την πόρτα σε δύσκολες ερωτήσεις για την ιστορία της «Μακεδονικής» μειονότητας της Ελλάδας”, γράφει το BBC.

“Οι σλαβομακεδόνες βρήκαν τους εαυτούς τους μοιρασμένους ανάμεσα στα τρία κράτη (σσ Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία). Στην Ελλάδα κάποιοι εκδιώχθηκαν. Όσοι απέμειναν αναγκάστηκαν να αφομοιωθούν. Όλα τα χωριά και οι πόλεις που δεν είχαν ελληνικά ονόματα απέκτησαν νέα που επελέγησαν από επιτροπή μελετητών τη δεκαετία του 1920… Το 1936 ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς (ένας θαυμαστής του Μουσολίνι) απαγόρεψε την μακεδονική γλώσσα και ανάγκασε τους «μακεδονόφωνους» να αλλάξουν τα ονόματά τους σε ελληνικά”, υποστηρίζει το BBC και περιγράφει -βασιζόμενο στην διήγηση του κ. Φωκά- πως συγγενείς του επί Μεταξά εξορίστηκαν και βασανίστηκαν.

BBC: 100.000 οι απόγονοι των “εθνικά Μακεδόνων” στην Ελλάδα

Ο ίδιος λέει πως “οι Μακεδόνες πλήρωσαν περισσότερο από τον οποιονδήποτε τον εμφύλιο πόλεμο… Φρικτά πράγματα έγιναν. Αλλά δεν πρέπει να μιλάμε γι αυτά. Είναι προσβολή για τον Ελληνικό πολιτισμό. Βλάπτει το καλό όνομα της Ελλάδας”.

“Δεκάδες χιλιάδες μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού, οι μισοί από τους οποίους σλαβόφωνοι, πήγαν στην εξορία στο Ανατολικό μπλοκ… Περίπου 20.000 παιδιά τα πήραν από τα σύνορα οι κομμουνιστές, είτε για να τα προστατεύσουν, είτε να τα έχουν ως εφεδρικό στρατό σε μελλοντική επίθεση“, λέει το BBC.

Πάντα κατά το ίδιο δημοσίευμα, είναι αδύνατο να υπολογίσεις με ακρίβεια τον αριθμό των σλαβόφωνων ή των απόγονων των “εθνικά Μακεδόνων” στην Ελλάδα. “Ο ιστορικός Λεωνίδας Εμπειρίκος τους υπολογίζει σε περισσότερους από 100.000 στην ελληνική περιοχή της Μακεδονίας, αν και μόνον 10.000 ως 20.000 αυτοπροσδιορίζονται ανοικτά ως μέλη της μειονότητας”, σημειώνεται.

Παρά τη συμφωνία των Πρεσπών, που αναγνωρίζει Μακεδονική εθνότητα και γλώσσα, “για τους Έλληνες Σλαβόφωνους, που για μεγάλο χρονικό διάστημα αναζητούν τίποτα άλλο από το δικαίωμα στην πολιτιστική έκφραση, ο χρόνος για να βγούν από τις σκιές μπορεί να μην έχει φτάσει ακόμη“, καταλήγει το αφιέρωμα του BBC.

 

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα