Μια γερή δόση αύξησης φορολογικών συντελεστών περιμένει τους φορολογούμενους μετά τις εκλογές. Αυτή είναι η πιθανότερη εξέλιξη για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος που για… να κλείσει θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό για φέτος και το 2016.
Η συμφωνία που έχει υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση με τους δανειστές προβλέπει αυξήσεις σε φορολογικούς συντελεστές προκειμένου να επιτευχθούν δημοσιονομικοί στόχοι, ενώ προβλέπονται και παρεμβάσεις για την διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Αμέσως μετά τις εκλογές θα ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και στο τραπέζι για το δημοσιονομικό μέτωπο πρόκειται να πέσει:
– η αύξηση των φορολογικών συντελεστών της κλίμακας φορολόγησης του εισοδήματος από ενοίκια. Η σημερινή κλίμακα προβλέπει συντελεστή 11% για το εισόδημα έως 12.000 ευρώ και 33% για το εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ.
Οι συντελεστές αυτοί αναμένεται να αυξηθούν από τα φετινά εισοδήματα στο 15% και 35% αντίστοιχα.
– η αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων. Ο συντελεστής αυξήθηκε ήδη από το 26% στο 28% και υπάρχει ήδη πρόβλεψη για αύξηση ακόμη μιας μονάδας στο 29%
– η αύξηση του φορολογικού συντελεστή της κλίμακας φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών. Ένας από τους λόγους για τους οποίους θεσπίστηκε το σύστημα της φορολόγησης του εισοδήματος ανά πηγή ήταν και η ανάγκη να φορολογείται με ενιαίο τρόπο το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα ανεξάρτητα από τη νομική μορφή της επιχείρησης. Με την αύξηση του συντελεστή για τις ΑΕ και ΕΠΕ στο 28% η εξίσωση αυτή έσπασε και υπάρχουν ήδη εισηγήσεις προκειμένου να επανέλθει με αύξηση του πρώτου συντελεστή της κλίμακας των ελευθέρων επαγγελματιών από το 26% στο 28% ή 29%.
– αύξηση των συντελεστών της κλίμακας φορολόγησης των μισθωτών και συνταξιούχων μέσω της ενσωμάτωσης σε αυτήν της κλίμακας της εισφοράς αλληλεγγύης. Οι συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης κυμαίνονται από 0,7% έως και 8%. Η τρόικα επιθυμεί την ενσωμάτωση των συντελεστών στην κλίμακα, μονιμοποιώντας την επιβάρυνση της εισφοράς στα εισοδήματα. Από την πλευρά των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν αντεπιχειρήματα όπως η μείωση των φορολογικών εσόδων από την απαλλαγή της φορολόγησης με την εισφορά αλληλεγγύης εισοδημάτων που σήμερα επιβαρύνονται με αυτήν, όπως είναι το εισόδημα από τόκους.
Πηγή: Capital.gr