Καταστράφηκε οικονομικά, αφού εξαιτίας της αφρικανικής πανώλης, στην οποία βρέθηκε θετικό ένα από τα γουρούνια της χοιροτροφικής του μονάδας, αναγκάστηκε για προληπτικούς λόγους να θανατώσει όλα του τα ζώα.
Η ταφή τους ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι με τον κτηνοτρόφο του χωριού Νικόκλεια του Δήμου Βισαλτίας στις Σέρρες να αρνείται να πιστέψει το κακό που βρήκε τόσο εκείνον όσο και την οικογένεια του.
Όπως εξηγεί η πρόεδρος της Νικόκλειας Δήμητρα Κοντούδη η κατάσταση απαιτεί λεπτούς χειρισμούς ενώ από ώρα σε ώρα αναμένει οδηγίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων.
“Το σίγουρο είναι ότι ο άνθρωπος καταστράφηκε οικονομικά μετά από αυτό που του συνέβη, μιας και για προληπτικούς λόγους έφτασε στο σημείο, όπως έπρεπε να θανατώσει και τα υπόλοιπα ζώα του. Πριν από λίγη ώρα έγινε και η ταφή τους. Η θέση μου είναι λεπτή και δεν μπορώ να πω πολλά, άλλωστε περιμένω σχετικές οδηγίες και από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, στο οποίο έχω στείλει και κάποια ερωτήματα τα οποία περιμένω να μου απαντηθούν”.
Η είδηση έγινε γνωστή χθες ενώ έσκασε σαν “βόμβα”, καθώς πρόκειται για το πρώτο κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) στη χώρα μας, το οποίο επιβεβαίωσε το τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής Αφθώδους Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσημάτων της διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών.
Στο πόρισμα αυτό κατέληξαν μετά από ειδικές εξετάσεις που έγιναν σε ιστούς του νεκρού χοίρου, οι οποίοι απεστάλησαν στο εργαστήριο της Διεύθυνσης όπου μέσα από διαδικασία σύγχρονης μοριακής διαγνωστικής μεθόδου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Διεθνούς Οργανισμού Επιζωοτιών, επιβεβαιώθηκε η συγκεκριμένη νόσος των ζώων. Αμέσως σήμανε συναγερμός στο χωριό ωστόσο όπως έγινε γνωστό η συγκεκριμένη νόσος των ζώων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Οδηγίες
Άμεσα συγκλήθηκε σύσκεψη υπό την προεδρία του Υπουργού, Μάκη Βορίδη και με τη συμμετοχή της Υφυπουργού, Φωτεινής Αραμπατζή, του Γενικού Γραμματέα, Γιώργου Στρατάκου και υπηρεσιακών παραγόντων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου, κατά την οποία αποφασίστηκε η πλήρης εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης νόσου των ζώων.
Άμεσα εφαρμόζονται τα εξής:
-
Η απαγόρευση εξόδου από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών ζώντων χοίρων.
-
Η απαγόρευση διακίνησης κρέατος, χοιρινών προϊόντων, σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.
-
Η απαγόρευση εξόδου από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, χωρίς την άδεια του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Ασθένειας, σφάγιων χοίρου, κρέατος, προϊόντων χοίρου, σπέρματος, ωαρίων ή εμβρύων χοίρου, ζωοτροφών, εργαλείων, άλλων αντικειμένων και απορριμμάτων, που είναι δυνατό να μεταδώσουν την ΑΠΧ.
Για την εφαρμογή των μέτρων αυτών υπεύθυνες ορίστηκαν οι οικείες Κτηνιατρικές Αρχές, επικουρούμενες στο έργο τους από τις Αστυνομικές, Λιμενικές και Δημοτικές Αρχές.
Επίσης σε διαρκή συνεδρίαση βρίσκονται τα μέλη τόσο του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου της ασθένειας όσο και του αντίστοιχου Τοπικού.
Στις Σέρρες μεταβαίνει κλιμάκιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπό τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Στρατάκο ο οποίος θα συνοδεύεται από τον κτηνίατρο της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων, Γιώργο Κόμητα και Καθηγητές των Κτηνιατρικών Σχολών του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τον συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών.
ρεπορτάζ: Θάνος Μακρογαμβράκης