Ελλάδα

Αφρικανική σκόνη: Οι συνέπειες στην υγεία, οι τρόποι προστασίας και οι πιο ευπαθείς ομάδες

Η αφρικανική σκόνη μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε. Αλλά όπως συμβαίνει γενικότερα με τη σωματιδιακή ρύπανση, ενοχλεί μερικούς ανθρώπους περισσότερο από άλλους. Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει το πρόβλημα στην Κρήτη.

Ανησυχία -και δικαίως- έχει προκαλέσει για μία ακόμη φορά η μεταφορά αφρικανικής σκόνης στη χώρα μας, με την Κρήτη, μάλιστα, να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.

Η αφρικανική σκόνη, όμως, ή «σκόνη από τη Σαχάρα» όπως είναι επίσης γνωστή, δεν πλήττει ως φαινόμενο μόνο τον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά μπορεί να μπορεί να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο: σε μέρη της Ευρώπης, της Νότιας Αμερικής, της Κεντρικής Αμερικής, της Καραϊβικής και των Ηνωμένων Πολιτειών, προκαλώντας προβλήματα όπου κι αν περνάει.

Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας η αφρικανική σκόνη

Όπως αναφέρουν στις σχετικές οδηγίες τους τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (Centers for Disease Control and Prevention – CDC), η αφρικανική σκόνη μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία μας. Τα σωματίδια από τα οποία αποτελείται μπορούν με την εισπνοή να εισέλθουν στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας πιθανώς κρίσεις άσθματος σε άτομα που έχουν άσθμα και επιδεινώνοντας άλλες αναπνευστικές παθήσεις. Η αφρικανική σκόνη, άλλωστε, επιδεινώνει την ποιότητα του αέρα και αυξάνει τα επίπεδα των σωματιδίων στον αέρα.

Η αφρικανική σκόνη μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε. Αλλά όπως συμβαίνει γενικότερα με τη σωματιδιακή ρύπανση, ενοχλεί μερικούς ανθρώπους περισσότερο από άλλους.

Οι άνθρωποι που είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας που προκαλούνται από την έκθεση στην αφρικανική σκόνη είναι:

* Τα παιδιά και τα μωρά

* Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες

* Άτομα με υποκείμενες πνευμονικές παθήσεις

* Άτομα με χρόνιες καρδιοπνευμονικές παθήσεις

Εάν έχετε άσθμα, η αφρικανική σκόνη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας. Ακολουθήστε προσεκτικά το σχέδιο δράσης σας για το άσθμα τις ημέρες που τα επίπεδα ρύπανσης είναι υψηλά.

Τα μεγαλύτερα σωματίδια της σκόνης μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και τα μάτια. Τα μικρότερα σωματίδια να εισέλθουν στον οργανισμό και να προκαλέσουν αναπνευστικές διαταραχές και καρδιαγγειακά επεισόδια.

Η σκόνη της Σαχάρας έχει συνδεθεί με αυξημένες επισκέψεις στα επείγοντα για:

– Άσθμα

– Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

– Αναπνευστικές λοιμώξεις

Σύμφωνα με άλλη πηγή, ωστόσο, η χημική σύσταση της αφρικανικής σκόνης περιέχει επίσης πολλά βλαβερά και επικίνδυνα για την υγεία μέταλλα και παθογόνους μικροοργανισμούς.

Πώς μπορώ να προστατεύσω τον εαυτό μου και την οικογένειά μου από την αφρικανική σκόνη;
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας από τις επιπτώσεις στην υγεία που προκαλεί η αφρικανική σκόνη.

Όταν τα επίπεδα σκόνης είναι υψηλά, λάβετε μέτρα για να περιορίσετε την ποσότητα αέρα που εισπνέετε ενώ βρίσκεστε έξω.

Για παράδειγμα:

* Σκεφτείτε να περάσετε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, όπου τα επίπεδα ρύπανσης από τη σκόνη είναι συνήθως χαμηλότερα.

* Επιλέξτε ευκολότερες υπαίθριες δραστηριότητες (όπως περπάτημα αντί για τρέξιμο) για να μην αναπνέετε με πολλή δύναμη.

Υπάρχουν ειδικοί επίσης, όπως ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, που συνιστούν, αν πρέπει κάποιος να βγει έξω και έχει προβλήματα υγείας με το αναπνευστικό ή την καρδιά, να φορέσει μάσκα υψηλής προστασίας, από αυτές που φορούσαμε την εποχή του κορονοϊού.

πηγή: Iatropedia.gr

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα