Ελλάδα

Αγαπηδάκη για Θεσσαλία: «Δεκάδες γαστρεντερίτιδες μετά τις πλημμύρες» – «Καμπανάκι» για τη λεπτοσπείρωση

Τα μολυσμένα στάσιμα νερά που έχουν δημιουργηθεί από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία έχουν προκαλέσει σε πολίτες δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας, αλλά και μεμονωμένα περιστατικά δερματικών εξανθημάτων.

Αναμένεται μάλιστα να γίνει αναλυτική ενημέρωση στις 4 το απόγευμα της Τρίτης (12.09.2023)  από το Συντονιστικό Κέντρο του Υπουργείου Υγείας, που έχει στηθεί στη Λάρισα. Θα δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα τελευταία στοιχεία, τόσο από τις μετρήσεις για την καταλληλότητα του νερού, όσο και για τα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων που έχουν μέχρι σήμερα καταγραφεί από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές.

«Μαζεύουμε στοιχεία και από το νερό και από τα λοιμώδη νοσήματα και για τα κουνούπια», αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη κατευθυνόμενη προς τη Λάρισα και εξηγεί:

«Ούτε εφησυχασμός χρειάζεται, ούτε πανικός. Έχουμε γαστρεντερίτιδες, αναμενόμενο είναι όταν έχεις πλημμύρες. Είναι στην συντριπτική τους πλειονότητα, ήπια τα κρούσματα. Παίρνουν οι άνθρωποι οδηγίες και φάρμακα και πάνε στο σπίτι τους».

Σύμφωνα με την ίδια, και οι νοσηλείες από γαστρεντερίτιδα αυξήθηκαν, αλλά αυτό δεν εμπνέει ανησυχία:

«Υπάρχουν νοσηλείες αυξήθηκαν λίγο, αλλά είναι από άσχετα αίτια. Εμένα αυτό που με νοιάζει είναι να μην έχουμε ιογενή γαστρεντερίτιδα και να μην έχουμε λεπτοσπείρωση. Η λεπτοσπείρωση στην αρχή κάνει γαστρεντερίτιδα με πυρετό ή μπορεί να κάνει συμπτώματα κοινού κρυολογήματος. Αυτό διερευνούμε γιατί έχουν ψοφήσει τρωκτικά κλπ. Προς το παρόν δεν έχουμε τέτοια κρούσματα τουλάχιστον μέχρι σήμερα το μεσημέρι», σημειώνει η κα. Αγαπηδάκη.

Στο Συντονιστικό Κέντρο που έχει στήσει το Υπουργείο Υγείας υπό την αναπλ. υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, στη Λάρισα γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις με σκοπό την επιδημιολογική επιτήρηση, αλλά και την έγκαιρη ανίχνευση υπαρχόντων ή ακόμη και αναδυόμενων ασθενειών στον θεσσαλικό κάμπο.

Επικεφαλής της επιστημονικής προσπάθειας είναι ο Καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Άνθρωποι με δερματικά εξανθήματα

Μέχρι χθες το απόγευμα είχαν καταγραφεί, ακόμη τρία περιστατικά με πολίτες που παρουσίασαν δερματικά εξανθήματα εξαιτίας της επαφής τους με το μολυσμένο νερό.

Τα επικίνδυνα παθογόνα βακτήρια, απειλούν πλέον ευθέως την υγεία των κατοίκων και οι υγειονομικές αρχές κάνουν τα πάντα για να μην εξελιχθεί η κατάσταση στη Θεσσαλία, σε υγειονομική βόμβα.

Η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα εξαιτίας των λιμναζόντων υδάτων και της σήψης από τα νεκρά ζώα, εγκυμονεί τον κίνδυνο ανάπτυξης ακόμη πιο σοβαρών ασθενειών, όπως είναι η λεπτοσπείρωση και ιός του Δυτικού Νείλου.

Στο Ταμείο Ανάκαμψης όλες οι κατεστραμμένες υγειονομικές δομές

Λεπτομερής καταγραφή γίνεται παράλληλα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, στις καταστροφές που έχουν υποστεί όλες οι υγειονομικές δομές της Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr αναμένεται να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Από ποιες ασθένειες κινδυνεύουν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας – Εγκύκλιος υπουργείου Υγείας

Η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Φωφώ Καλύβα, εξέδωσε εγκύκλιο προς τους Επαγγελματίες Υγείας για την έγκαιρη ανίχνευση, καταγραφή και δήλωση τροφιμογενών και υδατογενών νοσημάτων, καθώς και ζωονόσων για την προστασία του πληθυσμού και της Δημόσιας Υγείας στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες

Όπως αναφέρει, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπως οι πλημμύρες, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος έξαρσης επιδημιών τροφιμογενών και υδατογενών νοσημάτων, καθώς και ζωονόσων, η μετάδοση των οποίων δύναται να ευνοηθεί ιδιαίτερα στην περίπτωση εκτεταμένων καταστροφών υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης.

Μετά από πλημμύρες, οι πιθανότεροι κίνδυνοι για την υγεία του πληθυσμού περιλαμβάνουν τις γαστρεντερίτιδες ιογενούς, βακτηριακής και παραστιτικής αιτιολογίας (norovirus, rotavirus, Cryptosporidium κ.ά.), ηπατίτιδα Α, νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος (Covid-19, λεγεωνέλλα κ.ά), καθώς και τα νοσήματα που μεταδίδονται μέσω διαβιβαστών και μέσω τρωκτικών ή άλλων ζώων (λεπτοσπείρωση, ΙΔΝ, ελονοσία κ.α).

Τρόποι προστασίας από τη λεπτοσπείρωση

Υπενθυμίζεται ότι η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη, που προκαλείται από τον μικροοργανισμό λεπτόσπειρα (Leptospira spp) και παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα. Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου.

Η λεπτόσπειρα μπορεί να μεταδοθεί όταν ούρα ή ιστοί μολυσμένου ζώου έρθουν σε επαφή με βλεννογόνους (των οφθαλμών, της μύτης και του στόματος) ή με λύσεις συνεχείας του δέρματος. Επίσης η μετάδοση μπορεί να γίνει έμμεσα όταν ο άνθρωπος έρθει σε επαφή με μολυσμένο από ούρα περιβάλλον (κολύμπι ή έκθεση σε μολυσμένα νερά, κατάποση μολυσμένης τροφής).

Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από πυρετό, κεφαλαλγία, ρίγος, μυαλγίες, ένεση επιπεφυκότων και, λιγότερο συχνά, μηνιγγίτιδα, εξάνθημα, ίκτερο ή νεφρική ανεπάρκεια.

Η λεπτοσπείρωση θα πρέπει να περιλαμβάνεται στη διαφορική διάγνωση ασθενών με αιφνίδια εμφάνιση πυρετού, ρίγη, υπεραιμία επιπεφυκότων, πονοκέφαλο, μυαλγίες και ίκτερο.

Ιός του Δυτικού Νείλου

Περαιτέρω, το ερχόμενο διάστημα θεωρείται αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων που οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου.

Ως εκ τούτου, οι αρμόδιες αρχές εφιστούν την προσοχή στην έγκαιρη ανίχνευση, καταγραφή και δήλωση ύποπτων ή/και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Επίσης, κρίνεται σκόπιμη η επαγρύπνηση των επαγγελματιών υγείας για τις περιπτώσεις αντιμετώπισης επιμόλυνσης τραυμάτων από βακτήρια, όπως ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος και μυκητιάσεις.

Επιπλέον, δέον όπως ληφθεί μέριμνα καθώς, λόγω συνθηκών, δεν είναι απίθανη η πρόκληση δηγμάτων (δαγκώματα και τσιμπήματα) από άγρια ή και οικόσιτα ζώα και ερπετά.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για την υγειονομική φροντίδα ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι έγκυες, άτομα με χρόνια νοσήματα, κινητικές ή άλλες δυσκολίες, άτομα τρίτης ηλικίας κ.ά. Οι επαγγελματίες υγείας, ανεξάρτητα της δομής στην οποία υπηρετούν, συνιστάται να παρέχουν στον πληθυσμό της περιοχής, οδηγίες προφύλαξης και προστασίας της υγείας και της ψυχικής υγείας καθώς και να καθοδηγούν τους πολίτες με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ορθή και αποτελεσματική χρήση των υπηρεσιών υγείας.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα