Η Αθήνα έχει πλούσια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά, διαθέτοντας εκπληκτικά αξιοθέατα και μνημεία, καθώς και πληθώρα ιστορικών κτιρίων, νεοκλασικών αρχοντικών και εκκλησιών.
Αρκετά κτίρια μπορεί να είναι ξεχασμένα στον χρόνο και να μην γνωρίζουμε την ιστορία τους, ωστόσο, ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους, κεντρίζοντας τα βλέμματα των περαστικών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως συμβαίνει και με το παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέα, που βρίσκεται στο κτήμα Συγγρού. Το κτήμα Συγγρού αποτελεί έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου του Λεκανοπεδίου Αττικής και αποτελεί κληροδότημα προς την Γεωργική Εταιρεία Αθηνών από την Ιφιγένεια Μαυροκορδάτου – Συγγρού, συζύγου του Ανδρέα Συγγρού.
Το άλσος είναι γεμάτο πεύκα, κυπαρίσσια, ελιές, βότανα, καλύπτοντας μια έκταση 950 περίπου στρεμμάτων ανάμεσα στην Κηφισιά, το Μαρούσι και τα Μελίσσια.
Το παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέα βρίσκεται δίπλα ακριβώς από την πάλαι ποτέ εξοχική έπαυλη του Ανδρέα Συγγρού (που χρονολογείται στα μέσα της δεκαετίας του 1880). Τόσο η εκκλησία, όσο και η έπαυλη αποτελούν έργα του Γερμανού αρχιτέκτονα, Ερνέστου Τσίλερ, ο οποίος έχει σχεδιάσει εκατοντάδες εμβληματικά κτίρια στην χώρα μας, ενώ υπήρξε και μαθητής του αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η σπανιότητα της εκκλησίας έγκειται στο γεγονός ότι πρόκειται για τον μοναδικό ορθόδοξο ναό γοτθικού αρχιτεκτονικού ρυθμού στην Ελλάδα.
Το παρεκκλήσι στο άλσος Συγγρού ακολουθεί τον τύπο της βασιλικής, ενώ ταυτόχρονα έχει αρκετά κοινά στοιχεία στην αρχιτεκτονική του με τον καθολικό ιερό ναό του Αγίου Λουκά στο Νέο Ηράκλειο Αττικής. Δεν είναι τυχαίο ότι και εκείνος θεμελιώθηκε πάνω σε σχέδια του Θεόφιλου Χάνσεν το 1842 και αποπερατώθηκε το 1845.
Παράλληλα, στο εσωτερικό της εκκλησίας απαντάται και μια ιδιομορφία. Ως είθισται, στην δεξιά πλευρά του τέμπλου των ορθόδοξων ναών βρίσκεται η εικόνα του Ιησού Χριστού και ακολουθεί η εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Αντί του τελευταίου, όμως, στην εν λόγω εκκλησία βρίσκεται η εικόνα του Αγίου Ανδρέα.
Υπενθυμίζεται πως η γοτθική αρχιτεκτονική είναι αρχιτεκτονικός ρυθμός, ο οποίος αναπτύχθηκε στην Ευρώπη κατά τον ύστερο Μεσαίωνα. Εξελίχθηκε από τη ρωμανική αρχιτεκτονική και τη διαδέχθηκε η αναγεννησιακή αρχιτεκτονική. Εμφανίστηκε τον 12ο αιώνα στη Γαλλία και συνέχισε να χρησιμοποιείται μέχρι τον 16ο αιώνα. Ο ρυθμός ήταν αρχικά γνωστός ως φραγκογενής ενώ ο όρος γοτθικός εμφανίστηκε στο τέλος της Αναγέννησης.
Για να εξερευνήσετε το άλσος Συγγρού και να επισκεφθείτε την εκκλησία μπορείτε να πάτε κάθε Κυριακή, που τελείται Θεία Λειτουργία.