“Φτάνουμε τα 3.000.000 εμβολιασμούς και αν τηρήσουμε το σχέδιό μας, στα τέλη Μαΐου, μπορούμε να πλησιάσουμε τα 5.000.000” δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Ο αριθμός αυτός θεωρείται επαρκής για να χτιστεί ένα σημαντικό ποσοστό της λεγόμενης “ανοσίας της αγέλης”, το οποίο θα “χτίζεται” περαιτέρω μέσα στον Ιούνιο, οπότε και προβλέπεται μεγάλη επίσης προμήθεια εμβολίων.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθεί ο στόχος, οι εταιρείες να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα με την Ευρωπαική Ένωση και να υπάρχει αδιατάρακτη προμήθεια των εμβολίων στα κράτη – μέλη.
Τα “αγκάθια” στο εμβολιαστικό πρόγραμμα
Τα “αγκάθια” που έχει μπροστά της η Κυβέρνηση σε σχέση με το εμβολιαστικό πρόγραμμα, δεν είναι μόνο η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης των εμβολίων από τις εταιρείες.
Μεγάλο πονοκέφαλο προκαλεί και η άρνηση κάποιων συμπολιτών μας να εμβολιστούν, και κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία που θεωρούνται και πιο “ευάλωτοι”.
“Το καλύτερο εμβόλιο είναι το πιο γρήγορο εμβόλιο. Συνεπώς όλοι, κυρίως οι μεγαλύτεροι, ας σπεύσουν να το κάνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται” τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας το εμβόλιο “προϋπόθεση υγείας και ελευθερίας ολόκληρης της κοινωνίας” αλλά και “αφετηρία για την πρόοδο της χώρας” σε οικονομικό και όχι μόνο, επίπεδο.
Ραντεβού για εμβολιασμό δεν έχει κλείσει μέχρι στιγμής και ένα σημαντικό ποσοστό υγειονομικών, οι οποίοι συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Η Κυβέρνηση σχεδιάζει σε επόμενη φάση που θα έχει εξομαλυνθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας, το φθινόπωρο, να θεσπίσει την υποχρεωτικότητα του εμβολίου, σε γιατρούς, υγειονομικό και λοιπό προσωπικό στα νοσοκομεία και σε άλλες δομές υγείας.
Επιτάχυνση εμβολιασμού στις “παραγωγικές” ηλικίες
Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες 30-39 ετών για εμβολιασμό από την επόμενη κιόλας ημέρα, τη Μεγάλη Τετάρτη, με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Αντίστοιχα για τις ηλικίες 40-44 ετών τη Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου και για τις ηλικίες 45-49 την 1η Μαΐου.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στις 5 Μαΐου θα ενταχθεί στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και το εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Εντός του Μαίου αναμένονται 2.150.000 δόσεις από την BioNTech-Pfizer και 2.425.000 τον Ιούνιο.
Από τη Moderna αναμένονται 354.000 τον Μάιο και 408.000 τον Ιούνιο.
Από την Johnson & Johnson έχουν παραληφθεί 33.600 δόσεις κι αναμένονται 300.000 τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο.
Τέλος, από την AstraZeneca αναμένονται 450.000 δόσεις για κάθε μήνα.