Site icon NewsIT

Αγώνας δρόμου για να σωθούν Χαλυβουργία και Χαλυβουργική! – Τι θα κάνει η κυβέρνηση

17.02.2014 | 15:31
Αγώνας δρόμου για να σωθούν Χαλυβουργία και Χαλυβουργική! – Τι θα κάνει η κυβέρνηση

Έπρεπε να ανακοινώσουν δυο από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ελλάδας, η μια (Χαλυβουργική) θα βγάλει σε διαθεσιμότητα τους εργαζομένους της και η άλλη (Χαλυβουργία) ότι θα τους απολύσει και θα κλείσει το εργοστάσιο έτσι ώστε να σημάνει συναγερμός στην κυβέρνηση ώστε να βρεθεί λύση.

Το θέμα τέθηκε σήμερα και στον πρωθυπουργό, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για την μείωση της γραφειοκρατίας. Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στο μείζον πρόβλημα του ενεργειακού κόστους που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αλλά και για την αναστολή λειτουργίας της Χαλυβουργικής.

Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, περιορίσθηκε να αναφέρει «θα έχουμε συγκεκριμένα μέτρα αλλά όχι σήμερα».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης, σχολίασε ότι ήδη το συμβούλιο βιομηχανίας ασχολείται με το θέμα, ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, χωρίς την έγκριση της ΕΕ και της τρόικας, να προχωρά εντός της εβδομάδας στην υπογραφή του μέτρου της “διακοψιμότητας”, με σκοπό να ενισχυθεί η βιομηχανία και να μειωθεί το ενεργειακό κόστος.

Η “διακοψιμότητα” θα επιτρέπει σε ενεργοβόρες βιομηχανίες να διακόπτουν για συγκεκριμένες περιόδους τη λειτουργία τους, μειώνοντας έτσι τη συνολική ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, με αντάλλαγμα εκπτώσεις στην τιμή του ρεύματος υψηλής τάσης που καταναλώνουν, καθώς θα επιβαρύνουν λιγότερο το σύστημα.

Ανακοινώθηκαν απολύσεις

Το μεσημέρι έγινε συνάντηση της διοίκησης της Χαλυβουργίας, με τους εργαζόμενους στον Ασπρόπυργο και αυτό προέκυψε μόνο ευχάριστο δεν είναι.

Οπως δήλωσε στο Newsit o πρόεδρος των εργαζομένων της Χαλυβουργίας, Αντώνης Γούργης “η διοίκηση ανακοίνωσε στους εργαζόμενους πως αν δε βρεθεί λύση στο θέμα με το ενεργειακό κόστος αυριο θα καταθέσει στο Υπουργείο Εργασίας έγγραφο με το οποίο θα ζητά ομαδικές απολύσεις. Αυτό σημαίνει πως 108 εργαζόμενοι θα βρεθούν στην ανεργία. Θυμίζουμε πως όταν ξεκίνησαν τα προβλήματα στη Χαλυβουργία Ελλάδας οι εργαζόμενοι ήταν 390”.

Το ενεργειακό κόστος το πρόβλημα της Χαλυβουργίας και της Χαλυβουργικής

Οι εταιρείες στον τομέα της Χαλυβουργίας αντιμετωπίζουν πλέον θέμα επιβίωσης και αποδίδουν την κατάσταση που επικρατεί στο γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει πολύ να εφαρμόσει το μέτρο των συμβάσεων διακοψιμότητας που μεταφράζεται σε έκπτωση για τις βιομηχανίες σε θέματα ενέργειας προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Το μέτρο αυτό δίνει την δυνατότητα σε ενεργοβόρες βιομηχανίες να συνάπτουν σύμβαση με το διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρισμού ότι δεν θα λειτουργήσουν τις ώρες αιχμής, με αντάλλαγμα σημαντικές εκπτώσεις στο ρεύμα, όπως ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Η κυβέρνηση τονίζει ότι το μέτρο δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα γιατί δεν το επιτρέπει η τρόικα, ωστόσο, το μέτρο αυτό εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο Newsit η εκπρόσωπος τύπου του σωματείου εργαζομένων της Χαλυβουργίας, Ελενη Καταβάτη “δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα το κόστος να είναι στα 70 ευρώ η κιλοβατόρα και στην υπόλοιπη Ευρώπη 30 και 34 ευρώ. Πως θα είμαστε ανταγωνιστικοί όταν απευθυνόμαστε στις ίδιες αγορές. Αν δεν πέσει το ενεργειακό κόστος θα μπουν τίτλοι τέλους στη Χαλυβουργία Ελλάδος”.

Kρίσιμη τριμερής συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας

  Εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής και της Χαλυβουργίας θα κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Υπουργείου Εργασίας.

Αυτή την ώρα έξω από το Υπουργείο στη Σταδίου έχουν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΕΡΕΤΗ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ – ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΓΑΝΗΣ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χαλυβουργική: Επιλέξαμε το λιγότερο επώδυνο μέτρο – Οικονομία

Σοκ για την ελληνική βιομηχανία – Σβήνει η Χαλυβουργική – Σε διαθεσιμότητα το 95% των εργαζομένων της – Οικονομία

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version