Να βγάλουν τα τρακτέρ στους δρόμους αποφάσισαν αγρότες και κτηνοτρόφοι την Παρασκευή (11.1.2019).
Όπως αποφασίστηκε στη διάρκεια σύσκεψης στις Σέρρες, αγρότες και κτηνοτρόφοι συντάχθηκαν με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων και κατεβαίνουν με τα τρακτέρ στους στις 28 Ιανουαρίου.
Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, μέλος της γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, προσθέτοντας ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει σειρά ενημερωτικών συναντήσεων σε διάφορα σημεία της χώρας.
Στόχος, να ενημερωθούν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, αλλά και να τους καταστεί εκ νέου ξεκάθαρο ότι μόνο μέσα “από αγώνες και κινητοποιήσεις θα μπορέσουν να ανακόψουν τα σχέδια της κυβέρνησης, που με την πολιτική της έχει δημιουργήσει σειρά υπαρκτών προβλημάτων που απειλούν την επιβίωσή τους. Αγωνιζόμαστε για να βάλουμε φρένο, αλλά και να διεκδικήσουμε λύσεις στα δίκαια αιτήματά μας”.
Μαρσάρουν τα τρακτέρ
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, όπως αυτός τέθηκε επί τάπητος την Παρασκευή (11.1.2019), στη διάρκεια της σύσκεψης στις Σέρρες, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων θα πραγματοποιήσει ενημερωτική συνάντηση στα Μάλγαρα και στις 20 Ιανουαρίου στο Αγγελόκαστρο Μεσολογγίου, όπου αναμένεται να δώσουν το “παρών” άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα από διάφορες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, της Ηπείρου και της Πελοποννήσου.
Στη σύσκεψη της Παρασκευής (11.1.2019) στις Σέρρες παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από περισσότερες από εννέα ομοσπονδίες και 70 αγροτικούς συλλόγους της Β. Ελλάδας.
Τονίζεται ότι η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Αγιάς, έχουν απευθύνει κάλεσμα σε αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής να συμμετέχουν στην σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Ιανουαρίου, στις 7 το βράδυ, όπου και θα γίνει ενημέρωση για τις εξελίξεις, τα αγροτικά προβλήματα και την οργάνωση της δράσης το επόμενο διάστημα.
Τα βασικά αιτήματα – διεκδικήσεις:
*Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους, να σταματήσει το αίσχος των «ανοιχτών τιμών». Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες.
*Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή, για τις οποίες δεν φέρουν ευθύνη οι παραγωγοί.
*Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες, κατάργηση των χαρατσιών.
*Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια.
*ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
*Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
*Να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 € για κάθε παιδί, το ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών.
*Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός 1ης, 2ης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
*Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 € για κάθε παιδί, φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.
*Να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία» και η ποινικοποίηση των αγώνων, που αποσκοπούν στην τρομοκράτηση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων ώστε να πάψουν ν’ αγωνίζονται για τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά τους, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ