Μια εβδομάδα συμπληρώνεται σήμερα από το μοιραίο μεσημέρι της 16ης Αυγούστου όταν η εκδρομή παραθεριστών από την Πέρδικα της Αίγινας προς το νησάκι Μονή εξελίχθηκε σε εφιάλτη και τραγωδία με τέσσερις νεκρούς, μεταξύ των οποίων ένα κοριτσάκι πέντε ετών.
Μια εβδομάδα μετά και ενώ ο χειριστής του ταχύπλοου που έπεσε με ταχύτητα – σύμφωνα με το κατηγορητήριο- πάνω στη λάντζα «Αντωνία» βυθίζοντάς την βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στο διαμέρισμά του στο Κολωνάκι και περιμένει την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για το αν θα προφυλακιστεί ή όχι.
Και ενώ η οργή των συγγενών των θυμάτων για τη μη προφυλάκιση του 77χρονου Θρασύβουλου Λυκουρέζου ξεχειλίζει, μια ακόμη μαρτυρία έρχεται στο φως. Μια μαρτυρία που δείχνει τι έγινε τις πρώτες στιγμές μετά το δυστύχημα στη θαλάσσια περιοχή της Πέρδικας. Μια μαρτυρία από έναν άνθρωπο που βρισκόταν στην παραλία της Πέρδικας και είδε τα πάντα να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια του, ειδοποίησε το Λιμενικό, αφού πρώτα κάλεσε το 100 και πήρε την απάντηση πως δεν μπορούν να τον βοηθήσουν και ο οποίος δεν κλήθηκε ποτέ να δώσει κατάθεση!
«Έχω ακόμη αυτό τον τρομερό ήχο στα αυτιά μου, τον ήχο της σύγκρουσης», λέει στην Καθημερινή ο αυτόπτης μάρτυρας που κάλεσε στις 12.48 της 16ης Αυγούστου το Λιμεναρχείο του νησιού και ενημέρωσε για τη σύγκρουση του ταχύπλοου «Ντουέντε» με το τουριστικό σκάφος «Αντωνία».
«Όταν άκουσα το μπαμ, γύρισα το κεφάλι αμέσως και είδα το ταχύπλοο να περνάει πάνω από το σκάφος και να το τουμπάρει. Το τουριστικό βυθίστηκε αμέσως, σε δύο λεπτά, ενώ αυτομάτως το ταχύπλοο σταμάτησε, έμεινε ακυβέρνητο και φαινόταν να το παρασύρει το ρεύμα. Αργότερα, είδα ένα γκρίζο φουσκωτό στο πλάι του που άρχισε να το σέρνει», προσθέτει.
Τη μοιραία εκείνη ώρα, ο μάρτυρας έκανε μπάνιο στην παραλία της Πέρδικας. Άκουσε τις φωνές των ανθρώπων που βρίσκονταν στο τουριστικό σκάφος και έπεσαν στη θάλασσα μετά τη σύγκρουση. Οι φωνές τους για βοήθεια, λέει, έφταναν μέχρι την ακτή. Η πρώτη του αντίδραση ήταν να τηλεφωνήσει στο 100. Αλλά από την αστυνομία του είπαν πως δεν μπορούν να τον βοηθήσουν! Και αφού εκείνοι δεν μπορούσαν, εκείνος βρήκε το τηλέφωνο του λιμεναρχείου της Αίγινας για να ειδοποιήσει. «Τους είπα ότι ο κόσμος πεθαίνει», λέει.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η κλήση του και τα στοιχεία του περιλαμβάνονται στην έκθεση του λιμενικού ως η πρώτη αντίδραση αυτόπτη μάρτυρα. Εκείνο που προκαλεί αίσθηση και ερωτήματα είναι πως κανείς δεν του ζήτησε να καταθέσει.
Ο Αλέξης Κούγιας, ως δικηγόρος συγγενών θυμάτων, δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής τη Δευτέρα (22.08.2016) και τόνισε πως ζήτησε να ασκηθούν συμπληρωματικές διώξεις κατά των επιβατών του ταχυπλόου αλλά και όσων έσπευσαν να αποβιβάσουν αυτούς και τον 77χρονο στην Αίγινα.
Σε δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής εκ μέρους των τριών αδερφών του καπετάνιου της λάνζτας Στέλιου Τρίμη προέβη επίσης και η δικηγόρος Τατιάνα Τσιρακοπούλου. Σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι θα υποβληθεί αίτημα άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για όλους τους φερόμενους ως επιβάτες του ταχυπλόου, καθώς και για εκείνους που τους βοήθησαν στην απομάκρυνση από τον τόπο του ναυαγίου. Θα ζητήσει ακόμη να ληφθεί υπόψη το τοπικό στίγμα από τα κινητά τηλέφωνα των εμπλεκομένων στην υπόθεση.
Τα αδέρφια του νεκρού καπετάνιου ζητούν μέσω της συνηγόρου τους να τους απαντηθεί εάν ο 77χρονος ήταν σε θέση τόσο από άποψη υγείας ή φυσικής κατάστασης να χειριστεί το ταχύπλοο ή είχε τη συνδρομή κάποιου άλλου, γιατί καθυστέρησε να φτάσει το Λιμεναρχείο Αίγινας στον τόπο του ναυαγίου, πού, πώς και πότε εμφανίστηκαν οι φερόμενοι ως συνεπιβάτες στο ταχύπλοο «Ντουέντε».