Τετάρτη, 24 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Αίτνα: Τέφρα και αέρια έφτασαν μέχρι την Αττική και την Πελοπόννησο

Αίτνα: Τέφρα και αέρια έφτασαν μέχρι την Αττική και την Πελοπόννησο
Φωτογραφία - Reuters

Η Αίτνα «ξύπνησε» και πάλι το βράδυ της Δευτέρας (22.07.2024), με μείγμα ηφαιστειακής τέφρας και θειικών αερίων να φτάνει μέχρι και την Ελλάδα.

Το ηφαιστειακό μείγμα που εκτοξεύτηκε από το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, την Αίτνα, εμφανίστηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα πάνω από την Αττική και την βόρεια Πελοπόννησο χθες το απόγευμα.

Η τέφρα και τα θειικά αέρια έφτασαν σε ύψος ως 8 χλμ πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ανακοίνωσε σε ανάρτησή του στο Facebook, το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το Ινστιτούτο δήλωσε πως παρακολουθεί το φαινόμενο αφού τα τα χαμηλά νέφη τέφρας και αερίων επηρεάζουν το σήμα του συστήματος «PollyXT lidar» (συσκευή μέτρησης των αιωρούμενων σωματιδίων) του Αστεροσκοπείου που λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2018 στο Παρατηρητήριο ΠΑΓΓΑΙΑ.

«Έχουμε την μοναδική ευκαιρία να επεξεργαστούμε τα δεδομένα από το όργανο και να παρέχουμε προγνώσεις της μεταφοράς ηφαιστειακής τέφρας και των θειικών αιωρημάτων, με τη χρήση του αριθμητικού μοντέλου FLEXPART», κατέληξε η ανάρτηση.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις