Ελλάδα

Ακίνητα: Τα «μυστικά» για γρήγορες και φθηνές μεταβιβάσεις – Όλο όσα πρέπει να γνωρίζετε

«Τρέχουν» οι μεταβιβάσεις ακινήτων στην αγορά, παρά τις αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες από την 1η Ιανουαρίου 2022. Σε καθημερινή βάση – μόνο ηλεκτρονικά – υποβάλλονται περίπου 500 δηλώσεις για αγορές, γονικές παροχές ή δωρεές ακινήτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. 

Χιλιάδες ακίνητα αλλάζουν χέρια μέσα σε μία ημέρα, με τις γονικές παροχές να κάνουν θραύση λόγω του υψηλού αφορολόγητου ορίου των 800.000 ευρώ. Στα συμβολαιογραφία, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη, καθώς πολλοί σπεύδουν να ολοκληρώσουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων που είχαν υποβάλλει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 με βάση τις παλαιές αντικειμενικές αξίες. Σε πυρετώδους ρυθμούς δουλεύουν όμως και στις Εφορίες, καθώς μέχρι τέλος του μήνα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των χειρόγραφων δηλώσεων μεταβιβάσεων που υποβλήθηκαν πέρυσι. 

Την ίδια ώρα, η ΑΑΔΕ για να διευκολύνει τους φορολογούμενους στις συναλλαγές τους, έδωσε την δυνατότητα άμεσης πληρωμής του φόρου μέσω IRIS χωρίς την καθυστέρηση έως 4 ημερών που ισχύει όταν η πληρωμή γίνεται μέσω web banking, ενώ παράλληλα δρομολογούνται νέα μέτρα που θα βάλουν τέλος στην ταλαιπωρία των φορολογούμενων όπως:

  • η κατάργηση της βεβαίωσης ΤΑΠ για τις μεταβιβάσεις ακινήτων 
  • η ηλεκτρονική υποβολή όλων των δηλώσεων μεταβιβάσεων και κληρονομιών και 
  • η ενεργοποίηση του Ηλεκτρονικού Φακέλου Ακινήτων, ο οποίος καταργεί τη «χαρτούρα» στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Επίσης, για την στήριξη της οικοδομής το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να παρατείνει:

  • το «πάγωμα» του ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές και μετά το τέλος του 2022, που εκπνέει η προθεσμία και 
  • την έκπτωση φόρου που κερδίζουν όσοι προχωρούν στην ανακαίνιση των ακινήτων τους. 

Click4more: Αδήλωτα ακίνητα: Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα και πρόσθετους φόρους – Μπαράζ ελέγχων από την Εφορία

Όσοι σχεδιάζουν να αποκτήσουν ακίνητα ή να μεταβιβάσουν περιουσιακά τους στοιχεία θα πρέπει – σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» – να γνωρίζουν τα εξής:

 1. Αγοραπωλησία ακινήτου: Η δήλωση φόρου μεταβίβασης υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ. Ο φόρος ανέρχεται σε 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και εξοφλείται εφάπαξ. 

Για την αγορά πρώτης κατοικίας ισχύει αφορολόγητο όριο το οποίο ανέρχεται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο, αυξάνεται στις 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε ένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα, την επιμέλεια των οποίων έχει ο δικαιούχος. Στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μιας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου και ενός αποθηκευτικού χώρου για επιφάνεια οικοπέδου έως 20 τ.μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα. 

Σε περίπτωση αγοράς οικοπέδου στο οποίο μπορεί να ανεγερθεί πρώτη κατοικία προβλέπεται απαλλαγή από τον φόρο αξίας των 50.000 ευρώ για τον άγαμο και μέχρι 100.000 ευρώ για τον έγγαμο. Το όριο προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα παιδιά του δικαιούχου.

2. Μεταβιβάσεις ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες: Οι φορολογούμενοι που είχαν υποβάλλει δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικής παροχής ή δωρεάς ακινήτων μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2021 έχουν χρονικό περιθώριο έως 31 Μαρτίου 2022 για να υπογράψουν συμβόλαια με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες.  

3. «Φθηνές» μεταβιβάσεις ακινήτων: Από την Πρωτοχρονιά που ενεργοποιήθηκαν οι νέες αντικειμενικές αξίες, οι μεταβιβάσεις ακινήτων έχουν γίνει «φθηνότερες»  σε 2.860 περιοχές λόγω μείωσης των τιμών ζώνης ενώ σε 3.314 περιοχές οι αξίες παρέμειναν αμετάβλητες. 

4. Γονικές παροχές ακινήτων: Εφαρμόζεται αφορολόγητο όριο 800.000 ευρώ προς τα πρόσωπα που υπάγονται στην Α’ κατηγορία (σύζυγοι, παιδιά, εγγόνια, παππούδες, γιαγιάδες). Για το τμήμα της περιουσίας που υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 10%. 

5. Χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές: Από την 1η Οκτωβρίου 2021 καταργήθηκε η υποχρέωση καταβολής 10% για οποιαδήποτε γονική παροχή ή για οποιαδήποτε δωρεά χρηματικού ποσού μεταξύ συζύγων ή από παππού – γιαγιά σε εγγόνι, εφόσον σε κάθε περίπτωση το δωριζόμενο ποσό δεν υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ. Αν το δωριζόμενο ποσό υπερβαίνει τις 800.000 ευρώ, τότε φορολογείται με 10% μόνο το τμήμα του πάνω από τις 800.000 ευρώ. Γονική παροχή ή δωρεά χρηματικών ποσών προς συγγενής πρώτης κατηγορίας διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Δηλαδή τα χρήματα θα πρέπει να είναι κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό. Δεν υπάρχει απαλλαγή και φορολογούνται με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ οι γονικές παροχές μετρητών. 

6. Μεταβίβαση μετοχών: Κατακόρυφη άνοδο στις μεταβιβάσεις μετοχών οικογενειακών επιχειρήσεων έφερε η αύξηση του αφορολόγητου ορίων των γονικών παροχών στις 800.000 ευρώ. εκατοντάδες μικρές και μεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις άλλαξαν χέρια με τις μετοχές να περνούν από τους γονείς στα παιδιά ή από τους παππούδες και γιαγιάδες στα εγγόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλα πακέτα μετοχών μικρομεσαίων επιχειρήσεων μεταβιβάστηκαν με γονική παροχή σε παιδιά ή εγγόνια χωρίς οι δωρεοδόχοι να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ στην Εφορία. Το αφορολόγητο πόσο των 800.000 ευρώ που ισχύει για κάθε γονέα μπορεί να διπλασιαστεί ή ακόμα και να τριπλασιαστεί. Για παράδειγμα στην  περίπτωση μιας οικογενειακής επιχείρησης όπου μέτοχοι είναι ο πατέρας και η μητέρα μπορούν να μεταβιβαστούν στο παιδί τους μετοχές συνολικής αξίας 1,6 εκατ. ευρώ χωρίς καμία φορολογική επιβάρυνση (800.000 ευρώ από τον πατέρα και 800.000 ευρώ από τη μητέρα).

Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Τα ΝΕΑ»

 

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα