Πέμπτη, 18 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Ακόμα ψάχνουν ισοδύναμα! – Της… παράτασης με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Ακόμα ψάχνουν ισοδύναμα! – Της… παράτασης με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Το μπάχαλο και η αγωνία των γονιών συνεχίζονται για το τι θα γίνει με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Και θα συνεχιστεί ακόμα αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει κι άλλη παράταση στον εαυτό της για την βρεί ισοδύναμα… Υπενθυμίζεται ότι κανονικά από σήμερα θα ίσχυε το 23% αφού η τρόικα απέρριψε τον κλιμακωτό ΦΠΑ…

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει άλλη μια εβδομάδα προθεσμία προκειμένου να βρεθούν τα ισοδύναμα αφού η προηγούμενη πριθεσμία έληξε την περασμένη Παρασκευή.

Κι αυτό γιατί είχε προηγηθεί το τελεσίγραφο των δανειστών: “ΦΠΑ 23% ή παντού ή πουθενά”! Οι εκπρόσωποι των δανειστών έφεραν αντιρρήσεις στο σχέδιο, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Οδηγία για την επιβολή του ΦΠΑ δεν προβλέπει την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών στην εκπαίδευση. Η υπόδειξη του κουαρτέτου υπογραμμίζει δύο επιλογές: Ή 23% ΦΠΑ παντού ή καθόλου.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι με βάση την οδηγία, οι κυβερνήσεις μπορούν είτε να μην επιβάλουν καθόλου ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είτε να εφαρμόσουν τον κανονικό συντελεστή –23% για την Ελλάδα– εφόσον επιλέξουν την ένταξη των συγκεκριμένων υπηρεσιών σε καθεστώς ΦΠΑ.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, λοιπόν, βρίσκεται και πάλι στο μηδέν καθώς καλείται να διαλέξει την επιβολή ΦΠΑ 23% στις εκπαιδευτικές υπηρεσίες ή να ψάξει ξανά για νέα ισοδύναμα. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέο πονοκέφαλο, αφού η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει την επιβολή ΦΠΑ 23% στις επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες ή να ξεκινήσει από την αρχή και πάλι η συζήτηση για τον εντοπισμό ισοδύναμων μέτρων, ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε