Site icon NewsIT
08:07 | 15.03.22

Ακρίβεια: Ποιοι θα πάρουν το «κουπόνι καυσίμων» και την «επιταγή ακρίβειας»

Ακρίβεια: Ποιοι θα πάρουν το «κουπόνι καυσίμων» και την «επιταγή ακρίβειας»
Ευαγγελία Τσικρίκα

Την Τετάρτη (16.03.2022), εκτός απροόπτου, και πάντως σε κάθε περίπτωση ως την Παρασκευή, ανακοινώνει η κυβέρνηση το νέο, πρόσθετο πακέτο στήριξης, για νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις. Τα κριτήρια για «κουπόνι καυσίμων» και «επιταγή ακρίβειας».

Το Eurogroup το οποίο συνεδρίασε χθες – και στο οποίο συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας – και το Ecofin σήμερα, βάζουν στην σφραγίδα τους για τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση ώστε νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια.

Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι…

Για τη στήριξη ευάλωτων συμπολιτών μας απέναντι στο ράλι των τιμών στα καύσιμα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να «θεσμοθετήσει» το «κουπόνι καυσίμων». Δηλαδή, επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, σε ποσά πιθανότατα από 4 έως 10 λεπτά ανά λίτρο, για συγκεκριμένες ποσότητες ανά δικαιούχο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κριτήρια συζητείται να είναι εισοδηματικά και περιουσιακά και οι αιτήσεις να γίνονται ηλεκτρονικά, όπως αντίστοιχα είχε γίνει με το επίδομα θέρμανσης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά και τη συνέχιση της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου. Σήμερα είναι 39 ευρώ και για τον Απρίλιο αναμένεται να αυξηθεί στα 53 ευρώ.

Στις ανακοινώσεις για το νέο πακέτο στήριξης θα περιλαμβάνεται και η «επιταγή ακρίβειας» σε ευάλωτα νοικοκυριά και τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Το ποσό, το οποίο θα δοθεί κοντά στο Πάσχα, αναμένεται να είναι τουλάχιστον 250 ευρώ και οι δικαιούχοι περί το 1 εκατομμύριο.

Παράλληλα προωθείται και η στήριξη ενεργοβόρων βιομηχανιών αλλά και των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το συνολικό ύψος των μέτρων υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ και θα αφορά σε περίπου 4 εκατ. νοικοκυριά.

Ανησυχία για «στάση πληρωμών»

Η Αθήνα προσδοκά στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου οι 27 να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο μέτρων που θα στηρίζει τα κράτη – μέλη στην προσπάθεια να μετριάσουν της συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, που γιγαντώνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι εθνικοί προϋπολογισμοί για χώρες όπως η Ελλάδα, και άλλες του νότου, είναι περιορισμένοι. Για τη χώρα μας εν προκειμένω, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς εποπτείας, τα περιθώρια είναι ακόμη πιο στενά.

Από την άλλη όμως, στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι αν δεν υπάρξει σημαντική στήριξη σε όσους πλήττονται, υπάρχει ο κίνδυνος τα λουκέτα σε επιχειρήσεις να αυξηθούν και οι πολίτες ενδεχομένως να έχουν αδυναμία να πληρώσουν τις υποχρεώσεις του. «Μία “στάση” πληρωμών μοιάζει εφιαλτικό σενάριο» παραδέχονται αρμόδιες πηγές.

Το plan b’ για περισσότερους πόρους

Στο πλαίσιο αυτό, και εν αναμονή και των αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο οικονομικό επιτελείο αναζητούν λύσεις και μέσω της ανακατανομής των κονδυλίων που προέρχονται από το ΕΣΠΑ και από άλλα προγράμματα. Έτσι και πρόσθετοι πόροι θα προκύψουν και δεν θα διαταραχθεί η σχέση με τους πιστωτές.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version