Ελλάδα

Αξιοσήμαντες προσωπικότητες και νέοι – φαινόμενα βραβεύτηκαν στη φετινή τελετή των Διεθνών Βραβείων «Giuseppe Sciacca» στο Βατικανό

Εθελοντισμός, ήθος, φιλία μεταξύ των λαών, αριστεία, αλληλεγγύη πρωταγωνίστησαν κατά την 16η Τελετή των Διεθνών Βραβείων «Giuseppe Sciacca», η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Νοεμβρίου στην Αίθουσα Διαλέξεων του Ποντιφικού Πανεπιστημίου Urbaniana, στο Βατικανό, στη Ρώμη.

Το «παρών» στη μεγαλοπρεπή τελετή έδωσαν εκκλησιαστικές, πολιτικές και στρατιωτικές αρχές αλλά και διάσημοι καλλιτέχνες. Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην τελετή ήταν ο Πρέσβυς της Ελλάδας στην Αγία Έδρα – Βατικανό, κ. Αλέξανδρος Κουγιού, ενώ παρέστησαν και ο Καθηγητής Γεώργιος Τσομής, ο οποίος εκπροσώπησε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, καθώς και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών και Πτυχιούχων του τμήματος Ελληνικού Πολιτισμού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), με επικεφαλής την Καθηγήτρια Γεωργία Πατερίδου και τον Πρόεδρο Νικόλαο Προικιό.

Τα Διεθνή Βραβεία “Giuseppe Sciacca”, τα οποία ιδρύθηκαν το 2001 στην πόλη L’Aquila της Ιταλίας, από τον κληρικό του Βατικανό και Καθηγητή Νομικής, Bruno Lima, αποτελούν κορυφαίο εθελοντικό θεσμό, παγκοσμίως. Επιβραβεύουν, κάθε χρόνο, την αριστεία νέων ανθρώπων ανά τον κόσμο που ξεχωρίζουν και διακρίνονται σε διαφορετικούς τομείς δράσης, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν το έργο αξιοσήμαντων προσωπικοτήτων παγκοσμίως.

Την τιμή να αποκομίσουν τα φετινά βραβεία Sciacca είχαν:

Το Απόλυτο Βραβείο: Στον Easton James LACHAPPELLE (Η.Π.Α.), ο οποίος βραβεύτηκε από τον Καρδινάλιο Raymond Leo Burke, παρουσία του Προέδρου των Βραβείων, Αιδ. Bruno Lima, της Γενικής Γραμματέως των Βραβείων, κας. Βίκυς Μπαφατάκη και του Αντιπροέδρου Foundation Sciacca Fabrizio Marsili.
Νέος επιστήμονας είκοσι δύο ετών, ιδιοφυΐα της Ρομποτικής. Σε ηλικία 14 ετών κατασκεύασε το πρώτο του προσθετικό χέρι και σήμερα αλλάζει τον κόσμο της Ρομποτικής με τα υπερσύγχρονα προσθετικά του μέλη, χρησιμοποιώντας την τρισδιάστατη τεχνολογία που επιτρέπει την αίσθηση και είναι οικονομικά προσιτή σε όλους. ‘Ιδρυσε τον Οργανισμό Unlimited Tomorrow, με στόχο να βοηθήσει περισσότερα ακρωτηριασμένα άτομα. Συνεργάζεται με τη NASA για τη διασύνδεση ελέγχου telerobot του προγράμματος Roberaut.

Βραβείο Επιστήμης (Παλαιοντολογία) στον Ιταλό Καθηγητή FEDERICO FANTI (36 ετών)
Το βραβείο απένειμε η Δρ. Venetia CHUARD, Ψυχολόγος, Εκπρόσωπος των Sciacca στην Ελβετία. Η μεγαλύτερη ανακάλυψή του ήταν εκείνη του απολιθώματος του μεγαλύτερου θαλάσσιου κροκόδειλου. Βραβεύτηκε από το National Geographic και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 14 σημαντικότερους επιστήμονες του 2017.

Βραβείο Επιστήμης (Αστρονομία) στην Αμερικανίδα με καταγωγή από το Μεξικό SOPHIA SANCEZ MAES (19 ετών).
Το βραβείο απένειμε η Δρ. Tiziana DELL’ORTO – Γενική Δ/ντρια Παγκόσμιας Οργάνωσης Τροφίμων (Ηνωμένα Έθνη). Σπουδάζει αστρονομία στο Πανεπιστήμιο Yale και έχει συμμετάσχει σε αποστολές και προγράμματα της NASA.

Βραβείο Μουσικής στον βιολιστή Niklas WALENTIN (Ελβετία και Δανία -23 ετών)
Το βραβείο απένειμε ο συλλέκτης έργων τέχνης από το Πριγκιπάτο του Μονακό, κ. Γιώργος Ολύμπιος. Άρχισε να παίζει βιολί σε ηλικία 6 ετών. Έχει κερδίσει μεγάλους ακαδημαϊκούς τίτλους στην Royal Danish Academy of Music και πολλά βραβεία για το ταλέντο του, το οποίο έχει δημοσιεύσει η Washington Post και ο διεθνής Τύπος. Μετά τη βράβευσή του έπαιξε βιολί στο αμφιθέατρο.

O ποδοσφαιριστής και αρχηγός Εθνικής Ιταλίας ακρωτηριασμένων ατόμων FRANCESCO MESSORI και ο Αν. Διεθνών Σχέσεων Βραβείων Sciacca Αναστάσιος Θεοδωρακέας

Βραβείο Αθλητισμού στον αρχηγό ποδοσφαίρου ακρωτηριασμένων ατόμων Εθνικής Ιταλίας FRANCESCO MESSORI (18 ετών)
Το βραβείο απένειμε ο Αν. Διεθνών Σχέσεων Βραβείων Sciacca, κ. Αναστάσιος Θεοδωρακέας. 18 ετών, γεννήθηκε χωρίς δεξί πόδι, αρχηγός ποδοσφαίρου ακρωτηριασμένων ατόμων Εθνικής Ιταλίας που ίδρυσε ο ίδιος το 2014. Συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Μεξικό και τώρα περιλαμβάνεται στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Το σύνθημά του “Είναι μόνο ένα πόδι λιγότερο”.

Βραβείο Κινηματογράφου στον 20χρονο ηθοποιό και σκηνοθέτη MAURICIO KURI CARRASCO (Mεξικό)
Το βραβείο απένειμε η Γενική Γραμματέας Βραβείων Sciacca, κα. Βίκυ Μπαφατάκη. Στην ηλικία των 13 ετών συμμετείχε στην ταινία «FOR GREATER GLORY» με τους μεγάλους ηθοποιούς, Andy Garcia, Peter O’Toole, Eva Longoria. Υποδύθηκε το μικρό αγόρι, τον San José Sanchez Del Rio, ο οποίος θυσίασε τη ζωή του για τη χριστιανική πίστη και κατόπιν αγιοποιήθηκε.

Ο Μεξικανός ηθοποιός Mauricio Kuri και η Γενική Γραμματέας Βραβείων Sciacca Βίκυ Μπαφατάκη

Βραβείο Μουσικής – Τραγουδιού στην Αμερικανίδα σοπράνο με καταγωγή από τη Ρουμανία LAURA BRETAN (15 ετών)
Το βραβείο απένειμε ο Δρ. Michael Richard SEIBEL, Καλλιτεχνικός Διευθυντής International Opera Studio Πάτρας. 15χρονη σοπράνο, παιδί – θαύμα που γεννήθηκε στο Σικάγο από γονείς Ρουμάνους. Άρχισε να τραγουδάει σε ηλικία των 4 ετών, κερδίζοντας τον διαγωνισμό Super Top Dog in America και Talent’s Show στη Ρουμανία. Η μεγάλη της φιλοδοξία είναι να μυήσει τους νέους στην όπερα και στο λυρικό τραγούδι. Αγαπά πολύ τα έργα των Giacomo Puccini και Andrew Lloyd Weber. Τραγούδησε στο Αμφιθέατρο του Βατικανό μετά τη βράβευσή της.

Ειδική βραβεία κριτικής επιτροπής

Βραβείο Επιστήμης στην Ελληνίδα Φυσικό Ασημίνα Αρβανιτάκη. Το βραβείο απένειμε ο Δρ. και Ιδρυτής του Foundation Anna Maria Grazia Premia, Dott. Tommaso Rossi.  Είναι η πρώτη γυναίκα – ερευνήτρια στο προγράμμα Aristarchus στο Καναδικό Ινστιτούτο Perimenter, που θεωρείται σήμερα το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο ερευνητικό κέντρο στον κόσμο της Θεωρητικής Φυσικής.

H Ελληνίδα Φυσικός Ασημίνα Αρβανιτάκη και ο Ιδρυτής του Foundation Anna Maria Grazia Premia, Dott. Tommaso Rossi

Η κα Αρβανιτάκη δήλωσε για τη βράβευσή της: «Όλοι μας αγαπάμε αυτό που κάνουμε. Αυτό που κάνουμε εμείς, το στοιχείο μας, είναι να βοηθήσουμε τον κόσμο, τον πλανήτη, να κατανοήσει τη χρησιμότητα και το λόγο ύπαρξής του. Σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό το βραβείο. Είναι μεγάλη μου τιμή!».

Βραβείο Ιστορίας στον Καθηγητή Amadeo – Martin REY Y CABIESES (Ισπανία). Το βραβείο απένειμε ο Στρατηγός Gioacchino ANGELONI, Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών,Ένας από τους μεγαλύτερους εμπειρογνώμονες στον κόσμο, στην επιστήμη της εραλδικής και της γενεαλογίας. Ακαδημαϊκός, νικητής στη Βασιλική Ακαδημία Εραλδικής και Γενεαλογικής.

Από αριστερά: Ο ποδοσφαιριστής Francesco Messori, η σοπράνο Laura Bretan, ο παλαιοντολόγος Federico Fanti, η ιατρός Patrizia PATERLINI BRECHOT, ο μηχανικός ρομποτικής Easton LaChappelle, ο βιολιστής Niklas Walentin, ο ηθοποιός Muricio Kuri, η φυσικός Ασημίνα Αρβανιτάκη και η αστρονόμος Sophia Sancez Maes

Βραβείο Ιατρικής στον Ρώσο Καθηγητή Οφθαλμιατρικής Jurij Il’ich KIJKO
Το βραβείο απένειμε ο Στρατηγός και ιατρός ANGELO GIUSTINI. Στα 46 χρόνια της καριέρας του έχει λάβει πολλά και σημαντικά βραβεία. Έχει αναπτύξει μια πρωτοποριακή τεχνική αναγεννητικής οφθαλμολογίας, με τη χρήση βιομάζας Alloplant, σε περιπτώσεις ατροφικού οπτικού νεύρου και δυστροφικών αμφιβληστροειδών, που είναι οι κύριες αιτίες μείωσης της όρασης και τύφλωσης, Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών πραγματοποίησε πάνω από 2.000 χειρουργικές παρεμβάσεις.

Βραβείο Ιατρικής στην Καθηγήτρια Ιατρικής Patrizia PATERLINI BRECHOT (Ιταλία, Γαλλία)
Το βραβείο απένειμε η Δρ. και Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων Sciacca, κα. Κατερίνα Νίκου. Αιματολόγος – Ογκολόγος, Καθηγήτρια Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Descartes και Διευθύντρια ερευνητικής ομάδας στο Παρίσι. Συγγραφέας ή συν-συγγραφέας πάνω από 120 επιστημονικών δημοσιεύσεων και συν-εφευρέτρια επτά διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Η ομάδα της ανέπτυξε και κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη μέθοδο ISET, που επιτρέπει την απομόνωση από το αίμα -χωρίς απώλεια και χωρίς τη χρήση αντικαρκινικών και ροφοβλαστικών κυττάρων- και την ανίχνευση επεμβατικών όγκων πριν από την απεικόνιση: ένα πραγματικό ορόσημο στη σύγχρονη ογκολογία.

Επίσης, βραβεύτηκαν ο αρχηγός της Ιταλικής αστυνομίας Δρ. Franco Gabrielli, ο Αρχιεπίσκοπος Χαλεπίου Συρίας Mons. Joseph TOBJI και ο Καρδινάλιος από τη Νέα Γουινέα Robert SARAH.

Το δαχτυλίδι του Καρδιναλίου Sarah κατασκευάστηκε από τους Γιώργο και Φώτη Πονηρό, το απόλυτο βραβείο -το εθιμοτυπικό καράβι- φιλοτέχνησε ο γλύπτης Σάκης Χειλέλης, ενώ τα κύρια βραβεία σχεδιάστηκαν από τον γλύπτη Στάθη Αλεξόπουλο και κατασκευάστηκαν από την εταιρία GMC Καμπάκας.

Την τελετή παρουσίασαν οι τηλεοπτικοί παρουσιαστές Savino Zaba και Valeria Ciardiello.

 

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Αποσφραγίστηκε το σπίτι της Κυριακής Γρίβα δέκα μήνες μετά τη δολοφονία της - «Όπου κοιτάξεις είναι θλίψη», λυγίζει ο πατέρας της
Ο πατέρας της Κυριακής βρήκε το σπίτι του παιδιού του όπως ακριβώς το είχε αφήσει η ίδια λίγα λεπτά πριν δολοφονηθεί εν ψυχρώ από τον πρώην σύντροφό της
Κυριακή Γρίβα: Αποσφραγίστηκε το σπίτι της δέκα μήνες μετά τη δολοφονία της – «Όπου κοιτάξεις είναι θλίψη», λυγίζει ο πατέρας της