Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, δεν θα συμμετάσχει στην ετήσια Διάσκεψη της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO στο Όσλο της Νορβηγίας, καθώς προέχει ο συντονισμός των επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων στη Θεσσαλία για τους πληγέντες της κακοκαιρίας Daniel.
Η σύνοδος είναι προγραμματισμένη για τις 15 και 16 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του onalert.gr ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος ακύρωσε το ταξίδι του, καθώς πρώτη προτεραιότητά του είναι αυτό το διάστημα ο συντονισμός των επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων στις πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές στην Θεσσαλία.
Ο στρατηγός Φλώρος συντονίζει τις προσπάθειες των Ενόπλων Δυνάμεων στη Θεσσαλία που επλήγη από τη κακοκαιρία Daniel από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) και σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Επίσης, χθες επισκέφθηκε μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας στρατόπεδα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, μετά την αποστολή του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας (ΕΔΛΟ/ΠΒΧ).
Η σύνοδος του NATO στο Όσλο
Μετά από πρόσκληση του Αρχηγού των Νορβηγικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι Αρχηγοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στο Όσλο από τις 15 έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2023 για την ετήσια Διάσκεψη της Στρατιωτικής Επιτροπής. Η ατζέντα θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της αποτρεπτικής και αμυντικής στάσης της Συμμαχίας.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε προγραμματίσει συνάντηση και με τον Ιταλό ομόλογό του, Ναύαρχο Giuseppe Cavo Dragone, στο πλαίσιο της συνόδου.
Στην ετήσια διάσκεψη της Στρατιωτικής Επιτροπής θα προωθηθούν οι αποφάσεις που έλαβαν οι Αρχηγοί Κρατών στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους τον Ιούλιο του 2023. Οι αποφάσεις αυτές, αφορούν αμυντικά σχέδια που θα ενισχύσουν την αποτρεπτική ικανότητα της Συμμαχίας ενάντια στην επιθετική στάση της Ρωσίας.
Τα σχέδια αυτά περιλαμβάνουν:
- Περισσότερα στρατεύματα σε υψηλότερη ετοιμότητα.
- Δημιουργία και ανάπτυξη ικανοτήτων.
- Προσαρμογή των δομών διοίκησης και ελέγχου του ΝΑΤΟ.
- Περισσότερη ενεργοποίηση (υλικοτεχνική υποστήριξη, υποστήριξη από το κράτος υποδοχής, συντήρηση, αναπλήρωση και τοποθέτηση αποθεμάτων, στρατιωτική κινητικότητα).
- Περισσότερη εκπαίδευση και άσκηση συλλογικής άμυνας.
Πηγή: Onalert.gr