Καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος. Ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε για τα ρήγματα της Αττικής και ειδικότερα για το ρήγμα των Αλκυονίδων.
Ο κ. Μακρόπουλος επανέλαβε πώς είναι γνωστό στη σεισμολογική κοινότητα ότι πλησιάζει η περίοδος ενεργοποίησης του ρήγματος των Αλκυονίδων που προκάλεσε τον σεισμό του 1981, καθώς το ρήγμα ενεργοποιείται κάθε 40-45 χρόνια.
«Τα δύο σεισμικά κέντρα που ανησυχούν περισσότερο την Αττική είναι η περιοχή των Αλκυονίδων και η περιοχή του ρήγματος της Αταλάντης που το 1894 είχε κάνει τον μεγάλο σεισμό των 7,2 Ρίχτερ», ανέφερε ο κ. Μακρόπουλος.
«Από τα δύο ρήγματα αυτά η Αταλάντη κυριολεκτικά κοιμάται και η περίοδος επανάληψης της σεισμικής δραστηριότητας έχει υπολογιστεί στα 750 χρόνια, ενώ αντίστοιχα οι μελέτες στην περιοχή των Αλκυονίδων έχει ένα μέσο όρο περίπου 40-45 χρόνια περίοδο επανάληψης. Άρα από τον μεγάλο σεισμό του 1981 θα συμπληρωθούν 40 χρόνια το 2021», πρόσθεσε.
Ο κύριος Μακρόπουλος χαρακτήρισε μάλιστα «πιθανόν» το να ενεργοποιηθεί το ρήγμα μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια.
«Γι’ αυτό πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα μας γιατί τα 5,1 Ρίχτερ ήταν ο μικρός σεισμός σε σχέση με τον σεισμό των 6,3-6,4 Ρίχτερ που έγινε το 1981».
Νωρίτερα σήμερα ο Άκης Τσελέντης ανέφερε νωρίτερα ότι «το θηρίο των Αλκυονίδων θα ξαναουρλιάξει», ενώ χαρακτήρισε «αστεία πράγματα» όσα λέγονται για περιοδικότητα του ρήγματος στα 400 χρόνια και ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε για τον Κορινθιακό, επισημαίνοντας ότι την συγκεκριμένη περιοχή μελετούν δεκάδες διεθνή ινστιτούτα.
Λέκκας για τις Αλκυονίδες
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας επίσης στο δελτίο του ΣΚΑΪ είπε ότι «ο σχεδιασμός μας στον Οργανισμό είναι να αντιμετωπίσουμε έναν σεισμό αύριο το πρωί. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο. Βεβαίως δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν αυτός ο σεισμός θα είναι από τις Αλκυονίδες ή τον Ευβοϊκό, αύριο το πρωί ή μετά από 20 χρόνια, εμείς όμως οφείλουμε να προγραμματίσουμε τις δράσεις έτσι ώστε οι επιπτώσεις από έναν ενδεχόμενο σεισμό – που πραγματικά κάποια στιγμή θα τον έχουμε – να είναι οι μικρότερες δυνατές. (…) Προετοιμαζόμαστε με νέους κανονισμούς για τα παλιά κτίρια ούτως ώστε να έχουν έναν οδηγό οι Έλληνες μηχανικοί προκειμένου να τα ενισχύσουν.
Για τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ ο Ευθύμιος Λέκκας είπε:
«Αυτός ο σεισμός αποσβαίνεται σταδιακά πιθανότατα να έχουμε έναν μετασεισμό 4-4,5 Ρίχτερ που δεν θα μας δημιουργήσει κανένα πρόβλημα. Για τις Αλκυονίδες νήσους ο κύριος Λέκκας είπε ότι «μπορεί να ενεργοποιηθούν μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα με έναν σεισμό των 6 βαθμών αλλά μπορεί να ενεργοποιηθούν σε 20-30 χρόνια με ένα μεγαλύτερο σεισμό των 6,3-6,5 βαθμών»