- Το 2017 έρχεται για να... αλλάξει το τοπίο στη φορολογία της κτηματαγοράς με τους ιδιοκτήτες να βρίσκονται σε "αναμμένα κάρβουνα" - Αναμένεται νέα μείωση συναλλαγών, αφού παρά το "γκρέμισμα" των τιμών ελάχιστοι τολμούν να αγοράσουν εν μέσω "θολού" τοπίου - Εξετάζεται ριζική αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ - Τα σενάρια για φόρο υπεραξίας, αντικειμενικές αξίες, "ταυτότητα κτιρίου" και πιστοποιητικό νομιμότητας
Μεγάλη σύγχυση στην ήδη “ταραγμένη” αγορά ακινήτων προκαλούν τα σενάρια που βλέπουν το “φως” της δημοσιότητας σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, αλλά και τις αλλαγές στους φόρους μεταβίβασης. Ακόμη στο προσκήνιο βρίσκονται η αλλαγή των αντικειμενικών από τον Ιούνιο του 2017 (σ.σ. που είναι και μνημονιακή απαίτηση), η εκκρεμότητα για τον φόρο υπεραξίας, καθώς και η ενεργοποίηση της “ταυτότητας” κτιρίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, οι επαγγελματίες του χώρου περιμένουν ότι μέσα σε αυτό το “θολό” τοπίο θα μειωθούν ακόμη περισσότερο οι συναλλαγές, παρά το “γκρέμισμα” των τιμών. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για “πάγωμα” του φόρου υπεραξίας, αλλά και του σεναρίου για υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ βάσει της αξίας της περιουσίας και όχι της επιφάνειας.
Στα αγροτεμάχια σχεδιάζεται να επιβληθεί συμπληρωματικός φόρος σε “ήπια” μορφή, ενώ ακόμη μελετάται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για περίπου 1,2 εκατ. ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα.
Αναφορικά με τις αντικειμενικές αξίες και την εξίσωσή τους με τις εμπορικές, προγραμματίζεται να ισχύσει το δεύτερο εξάμηνο του 2017, ενώ ανοιχτόν είναι το ενδεχόμενο να έρθουν αλλαγές στα αφορολόγητα των γονικών παροχών και κληρονομιών. Επιπρόσθετα, θεωρείται δεδομένο ότι η αλλαγή των αξιών με βάση τις οποίες θα υπολογίζονται οι φόροι ακινήτων, θα επηρεάσουν και τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ για το 2018.
Πιο συγκεκριμένα, για τον φόρο υπεραξίας (τον πληρώνει ο πωλητής για το κέρδος που μπορεί να προκύψει από την αγοραπωλησία του ακινήτου) δεν υπάρχει η τεχνική δυνατότητα να εφαρμοστεί, συνεπώς το πιο πιθανό σενάριο είναι να “παγώσει” για έναν ακόμη χρόνο.
Η εξίσωση αντικειμενικών – εμπορικών αξιών αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον επόμενο Ιούνιο, ενώ μέχρι τον Μάρτιο θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς ο τρόπος προσδιορισμού της αξίας όλων των εμπορικών ακινήτων.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν εισηγήσεις για αυξήσεις του συντελεστή υπολογισμού του φόρου μεταβίβασης και μειώσεις των αφορολόγητων στις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις κληρονομιές, ούτως ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες από τις μειώσεις των αντικειμενικών αξιών.
Η μεγαλύτερη, πάντως, εκκρεμότητα αφορά στον ΕΝΦΙΑ. Κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο αρμόδιος για τα έσοδα αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, επιμένουν ότι εξετάζεται ριζική αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού.
Η κατεύθυνση θα είναι τέτοια, ώστε ο φόρος να υπολογίζεται βάσει της αξίας της περιουσίας του καθενός (στα πρότυπα του παλαιού ΦΜΑΠ), χωρίς όμως να θιγεί το εισπρακτικό αποτέλεσμα.
Το πιο πιθανό είναι ότι οι μόνες αλλαγές που θα γίνουν το 2017 σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ θα είναι οι εξής:
1) Η επέκταση του συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια, αλλά με “μειωτικούς συντελεστές” επί της αξίας των αγροτεμαχίων για να αποφευχθούν τυχόν υπέρογκες επιβαρύνσεις.
2) Η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ όσων εμφανίζουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ και αξία περιουσίας κάτω από 85.000 ευρώ για τον άγαμο ή 150.000 ευρώ για τον παντρεμένο.
Πηγή: Καθημερινή