Ελλάδα

Αλλαγή ώρας 2018 – Πότε αλλάζει η ώρα και όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή ώρας 2018 τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Οκτωβρίου 2018 έχει αρχίσει. Διαβάστε κάθε πότε αλλάζει η ώρα όσα πρέπει να γνωρίζετε και τι ισχύει για φέτος.

Αλλαγή ώρας 2018 – Κάθε πότε αλλάζει η ώρα – Αλλαγή ώρας 2018 στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Οκτωβρίου 2018, και επανέρχεται η χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, και στις 4 πμ να δείχνουν 3 πμ. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη και η συζήτηση σε επίπεδο Ε.Ε. για το αν θα διατηρηθεί η αλλαγή ώρας ή αν θα καταργηθεί.

Η αλλαγή ώρας πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, που φέτος πέφτει Κυριακή 28 Οκτωβρίου, όταν και οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίσουν μία ώρα πίσω, καθώς περνάμε και επισήμως στη χειμερινή ώρα. Μετά το… μπάχαλο που επικράτησε πριν από μερικές εβδομάδες, λόγω της πρότασης της Κομισιόν να ανασταλεί οριστικά η αλλαγή ώρας και να μην υπάρχει η εναλλαγή μεταξύ θερινής και χειμερινής, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν περιθώριο μέχρι τον Απρίλιο του 2019 για να αποφασίσουν την πορεία που θα ακολουθήσουν σχετικά με το μέτρο.

Αλλαγή ώρας – Πότε αλλάζει η ώρα

Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο. Τη δεκαετία του ’70, υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Πότε αλλάζει η ώρα – Σύγχυση στην Ευρώπη

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διαβιβάσουν την επιλογή τους το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου 2019. Αν το χρονοδιάγραμμα που προτείνεται από τις Βρυξέλλες γίνει σεβαστό, η αλλαγή ώρας την 31η Μαρτίου 2019 θα είναι το τελευταίο υποχρεωτικό πέρασμα στη θερινή ώρα.

Οι χώρες που επιθυμούν να επιστρέψουν μόνιμα στη χειμερινή ώρα θα έχουν στη συνέχεια τη δυνατότητα να την αλλάξουν μια τελευταία φορά στις 27 Οκτωβρίου 2019, καθώς στη συνέχεια οι εποχικές αλλαγές ώρας δεν θα είναι πλέον δυνατές.

Ωστόσο, η αλλαγή ώρας 2018 συνοδεύτηκε από σύγχυση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει την αναστολή της εναλλαγής ανάμεσα σε θερινή και χειμερινή ώρα. Τα κράτη-μέλη έχουν περιθώριο μέχρι τον Απρίλιο του 2019 να αποφασίσουν εάν θα υιοθετήσουν ή όχι την πρόταση της Κομισιόν.

πότε αλλάζει η ώρα

Τι προτείνει η Κομισιόν για την αλλαγή ώρας

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στα μέσα Σεπτεμβρίου, παρουσίασε την πρότασή του για κατάργηση του μέτρου που προβλέπει να προχωρούν οι δείκτες των ρολογιών μια ώρα μπροστά τον Μάρτιο και μια ώρα πίσω τον Οκτώβριο. Για να εφαρμοστεί το μέτρο για την αλλαγή ώρας, η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ, ενώ κάθε κράτος-μέλος μπορεί ξεχωριστά να αποφασίσει για το ζήτημα.

Στόχος η κοινή απόφαση

Αν και υπάρχει η δυνατότητα διαφορετικών επιλογών ανάμεσα στα κράτη-μέλη, στόχος της Κομισιόν είναι να υπάρξει κοινή απόφαση για το μέτρο. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διαβιβάσουν την επιλογή τους το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου 2019. Εάν τελικά η πρόταση της Κομισιόν περάσει, τότε η 31η μαρτίου 2019 θα είναι η τελευταία φορά που θα υπάρξει αλλαγή στη θερινή ώρα.  Σε διαβούλευση που έγινε από την Κομισιόν, το 84% των πολιτών ζήτησαν να σταματήσει η αλλαγή της ώρας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά που μία ηλεκτρονική διαβούλευση κατέγραφε τόσο μεγάλη συμμετοχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Γιατί αλλάζει η ώρα και τι ισχύει στην Ελλάδα

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος ήταν ο εμπνευστής αυτής της ιδέας, την οποία «συνέλαβε» το 1784, ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα, κατατέθηκε πρόταση στη βρετανική κυβέρνηση για αλλαγή της ώρας από τον Γουίλιαμ Γουίλετ, ο οποίος σε σχετικό άρθρο του έκανε εκτενή αναφορά στη «σπατάλη του φυσικού φωτός». Η πρώτη εφαρμογή αυτής της ιδέας στην πράξη έγινε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο με σκοπό να εξοικονομηθούν ενεργειακοί πόροι.

Στην συνέχεια, το μέτρο καταργήθηκε και ύστερα από την ενεργειακή κρίση του 1973, επανήλθε και ισχύει μέχρι σήμερα. Στην Ελλάδα το μέτρο της αλλαγής της ώρας υιοθετήθηκε το 1973, και η ώρα αλλάζει ως εξής:

– Η χειμερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα πίσω, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

– Η θερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα μπροστά, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου.

Αλλαγή ώρας 2018 – Έχουν υιοθετήσει όλες οι χώρες το μέτρο για την αλλαγή ώρας;

Η αλλαγή ώρας, σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να την τηρήσουν με νόμο. Η Ισλανδία δεν έχει υιοθετήσει το μέτρο. Λόγω του υψηλού γεωγραφικού πλάτους η ανατολή και η δύση του ήλιου αλλάζουν κατά πολλές ώρες στη διάρκεια του έτους και η επίδραση της αλλαγής του ρολογιού κατά μία ώρα θα ήταν, σε σύγκριση, μικρή.

Η Ρωσία, όπως όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη ακολουθούσε τις ίδιες ημερομηνίες αλλαγής με αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλαζε στις 2 π.μ. ώρα Μόσχας (3 π.μ. θερινή ώρα τον Οκτώβρη). Από τις 27 Απριλίου 2011 και με διάταγμα του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθιερώθηκε η θερινή ώρα Μόσχας (+4 UTC) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσισε την χρήση μόνιμης χειμερινής ώρας αρχίζοντας από τις 26 Οκτωβρίου 2014. Ακόμη, την περίοδο Μάρτιο-Απρίλιο 2016 ορισμένες περιοχές άλλαξαν ώρα, κάτι σαν επαναχρησιμοποίηση μόνιμης θερινής ώρας.

Η Τουρκία ακολουθεί τις αλλαγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην ημερομηνία και στην ώρα αλλαγής, ωστόσο τον Σεπτέμβριο 2016 αποφασίστηκε η μόνιμη χρήση της θερινής ώρας όλο τον χρόνο, ενώ το 2015 είχε παραταθεί μέχρι τις 8 Νοεμβρίου 2015, λόγω εκλογών.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα