Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Αλλαγή ώρας 2019: Πότε καταργείται οριστικά – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Αλλαγή ώρας 2019: Πότε καταργείται οριστικά – Τι πρέπει να γνωρίζετε

ΑΛΛΑΓΗ ΩΡΑΣ 2019. Οριστικό τέλος μπαίνει στην αλλαγή ώρας, καθώς το ευρωκοινοβούλιο ψήφισε η αλλαγή ώρας να πάψει να ισχύει από το 2021.

Μπαίνει… τέλος στην αλλαγή ώρας. Η αλλαγή ώρας από χειμερινή σε θερινή, καταργείται από το 2021, καθώς σύμφωνα με ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καταργείται οριστικά το 2021. Οι χώρες έχουν περιθώριο μέχρι τον Απρίλιο του 2020 να αποφασίσουν ποια ώρα θα κρατήσουν. Προς το παρόν όμως, ακριβώς στις 03:00, τα ξημερώματα της Κυριακής 31 Μαρτίου, θα πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά.

Η ιδέα της αλλαγής της ώρας είχε επιβληθεί από την Γερμανία το 1916 και αργότερα ακολούθησαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα, 64 χώρες σε όλο τον κόσμο εφαρμόζουν την αλλαγή της ώρας. Σύμφωνα με κοινοτική οδηγία που υπάρχει ήδη και εφαρμόζεται οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ αλλάζουν από χειμερινή σε θερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου.

Αλλαγή ώρας έχουμε τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου. Έτσι, τα ξημερώματα της Κυριακής 31 Μαρτίου 2019 γυρνάμε όλοι τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά. Διαβάστε όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αλλαγή ώρας 2019. Δηλαδή πότε αλλάζει η ώρα, γιατί, πότε καθιερώθηκε αλλά και αν θα είναι η τελευταία φορά που θα αλλάξει…

ΑΛΛΑΓΗ ΩΡΑΣ 2019

Συγκεκριμένα, στις 03:00 τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου, θα γυρίσουμε το ρολόι μας ώστε να δείχνει 04:00. Η ώρα αλλάζει πάντα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (μία ώρα μπροστά) και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (μία ώρα πίσω).

Η πρώτη αναφορά που υπάρχει για χρησιμοποίηση της θερινής ώρας ήταν από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο (Benjamin Franklin) σε ένα γράμμα του που δημοσιεύθηκε σε μία γαλλική εφημερίδα. Σε αυτό το γράμμα δεν υπάρχει αναφορά για αλλαγή της ώρας αλλά πρόταση να ξυπνούν οι άνθρωποι μία ώρα νωρίτερα!

Η πρώτη φορά που προτάθηκε το ζήτημα σοβαρά ήταν από τον Γουίλιαμ Γουίλετ (William Willett) στο άρθρο του «Waste of Daylight» που δημοσιοποιήθηκε το 1907 αλλά τελικά δεν κατάφερε να πείσει την Βρετανική κυβέρνηση. Αν και πραγματοποιήθηκε τελικά η ιδέα του, τελικά δεν κατάφερε να την δει να πραγματοποιείται, γιατί πέθανε το 1915.

Η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η ιδέα ήταν από την γερμανική κυβέρνηση κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από 30 Απριλίου ως 1η Οκτωβρίου του 1916. Λίγο μετά το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε εφαρμόζοντας τη θερινή ώρα από 21 Μαΐου ως 1η Οκτωβρίου 1916. Αργότερα, στις 19 Μαρτίου του 1918, το Αμερικανικό Κογκρέσο καθιέρωσε την τυπική χρήση των χρονικών ζωνών και επισημοποίησε την αλλαγή της θερινής ώρας για όλον τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Το μέτρο αυτό όμως καταργήθηκε αμέσως, λόγω της δυσαρέσκειας του κόσμου.

Πότε εφαρμόστηκε στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις