Ελλάδα

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα πίσω

Αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή ώρας. Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου θα πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω, κερδίζοντας… μια ώρα ύπνου.

Τα ξημερώματα της Κυριακής (27.10.2024), όταν οι δείκτες των ρολογιών δείξουν 4 π.μ. θα γυρίσουν μία ώρα πίσω και θα δείξουν 3 π.μ. στο πλαίσιο της αλλαγής ώρας.

Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου περνάμε στη χειμερινή ώρα για 5 μήνες.

Μέχρι δηλαδή να έρθει – όπως κάθε χρόνο – η θερινή ώρα, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου.

Η θερινή ώρα διαρκεί για 7 μήνες.

Πώς καθιερώθηκε η αλλαγή ώρας

Η θερινή ώρα βασίζεται σε ένα σύστημα που αποσκοπεί στην καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας. Σε Ελλάδα και Ευρώπη, η θερινή ώρα διαρκεί για 7 μήνες. Παράλληλα, η χειμερινή (ή ηλιακή ώρα) αρχίζει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και εφαρμόζεται για 5 μήνες.

Η πρώτη αναφορά που υπάρχει για χρησιμοποίηση της θερινής ώρας ήταν από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο, σε γράμμα του σε μία γαλλική εφημερίδα. Σ’ αυτό το γράμμα δεν υπάρχει αναφορά για αλλαγή της ώρας, αλλά πρόταση να ξυπνούν οι άνθρωποι μία ώρα νωρίτερα.

Σήμερα, το τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που χρησιμοποιεί την εναλλαγή ώρας αποτελεί μειοψηφία. Καθώς σχεδόν όλες οι ασιατικές και αφρικανικές χώρες δεν συμμετέχουν. Άλλες την έχουν καταργήσει, ή σχεδιάζουν την κατάργηση του μέτρου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να σταματήσει την υποχρεωτική εναλλαγή ώρας το 2021, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να επιλέξει ανεξάρτητα τη μονιμοποίηση της θερινής ή τη χειμερινής ώρας.

Στην Ελλάδα η σχετική διαβούλευση αναβλήθηκε επ’ αόριστον.

Πότε έγινε πρώτη φορά στην Ελλάδα η αλλαγή ώρας

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932. Στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε. Κατά τη δεκαετία του ’70, μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία το εφάρμοσε πια το 1975.

Η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η αλλαγή ώρας στην Ευρώπη ήταν το καλοκαίρι του 1916, εν μέσω πολέμου, στη Γερμανία, προκειμένου το ανθρώπινο δυναμικό να μπορεί να παράγει καλύτερα πολεμικό υλικό χωρίς να καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα.

Από το 1996, ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την άνοιξη, συνηθίζεται να γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά. Αυτό συμβαίνει έτσι ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μια ώρα επιπλέον, ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Βρέθηκαν οστά και κρανίο σε δύσβατο σημείο στα Ιωάννινα – Φαίνεται πως ανήκουν στον Σλοβάκο φοιτητή που είχε εξαφανιστεί το περσινό καλοκαίρι
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως τα οστά ανήκουν στον 23χρονο Σλοβάκο φοιτητή ο οποίος είχε εξαφανιστεί το καλοκαίρι του 2024
Ιωάννινα
Με πλούσιο ποινικό παρελθόν ο 42χρονος Αιγύπτιος που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στην Καλλιθέα – Ήταν καταχωρημένος με 5 διαφορετικά επίθετα
Ούτε με 1, ούτε με 2, αλλά με 5 διαφορετικά επίθετα ήταν καταχωρημένος στη βάση δεδομένων των ελληνικών αρχών ο 42χρονος Αιγύπτιος. Την...
Ο 42χρονος που δολοφονήθηκε στην Καλλιθέα 4